Més de 500 empreses amb un volum de facturació de 1.028 milions d’euros i 4.000 llocs de treball. Aquesta és la radiografia del sector nàutic català, que identifica que el 50% de la facturació prové d’activitat industrial, vinculada a àmbits com varadors i drassanes de nova construcció, així com a la indústria auxiliar.
Diverses de les empreses que conformen aquest ecosistema nàutic estan vinculades a la sostenibilitat, des d’iniciatives com l’enginyeria especialitzada en l’eficiència energètica dels vaixells i fabricants de solucions que permeten emmagatzemar energia o promoure combustibles alternatius, segons un estudi.
L’anàlisi, encarregat a Cluster Development, s’ha realitzat en el marc del projecte de descarbonització d’embarcacions d’oci impulsat per Acció, la Fundació Barcelona Capital Nàutica i Barcelona Activa. A partir d’aquest informe, s’establiran grups de treball amb diferents actors i empreses del sector amb la finalitat d’elaborar un pla d’acció per millorar la competitivitat del sector, que s’ha vist vigoritzat arran de la Copa de l’Amèrica i de l’aposta de la ciutat per l’economia blava i la nàutica.
Així, aquest és un dels projectes vinculats al llegat que la Copa de l’Amèrica deixarà a la ciutat. A aquest, se sumen iniciatives que van des de transformacions urbanístiques com la del Port Vell i la del Port Olímpic, fins a projectes com el nou Vela per a tothom, un programa de vela adaptada que aspira a fer accessible la pràctica de la vela a persones amb diversitat funcional.
Impulsat per la Federació Catalana de Vela, la Fundació Mi Alex i Barcelona Capital Nàutica, el programa inclou diversos eixos, que passen per la formació, el suport a esportistes amb diversitat funcional i la col·laboració amb clubs nàutics.
La iniciativa, que compta amb el suport de l’organització de la Copa de l’Amèrica, preveu també crear una escola de vela adaptada i formar a tècnics especialitzats. Segons el CEO d’America’s Cup Event i de l’equip de Nova Zelanda, Grant Dalton, el programa contribuirà a difondre la navegació com a “experiència transformadora que promou la igualtat i la inclusió”.