Opinió

Més enllà del treball, un espai per viure

El 22@ celebra els seus primers 25 anys, amb un model que ha aconseguit atreure empreses i talent, però que també té assignatures a resoldre. En els pròxims mesos, directius de l'associació empresarial 22@network Barcelona explicaran com s'imaginen el districte tecnològic d'aquí a 10 anys.

Enguany celebrem el 25è aniversari del naixement del districte 22@, un espai que va representar una aposta valenta per transformar el teixit industrial del Poblenou en un campus empresarial d’avantguarda, amb la voluntat d’atraure talent i impulsar l’economia del coneixement. Al llarg dels anys, el districte ha evolucionat, adaptant-se a les noves realitats i als canvis socials i econòmics. En aquesta línia, el 2022 va ser un any important, ja que es va incrementar la densitat residencial per donar més vida al barri, més enllà de la jornada laboral. Tot i això, no és suficient.

Així doncs, el veritable repte per la pròxima dècada és convertir el 22@ és un espai realment vibrant, humà i amb multiplicitat d’usos. Un districte atractiu on viure i treballar. Avui en dia, les empreses no només competeixen per atreure i retenir talent; també necessiten motivar-lo a venir físicament a l’oficina. Aconseguir-ho només serà possible si oferim un entorn que generi ganes de ser viscut.

En aquest escenari, m’imagino un 22@ que consolidi un parc immobiliari referent en sostenibilitat, tant pel que fa a l’eficiència energètica com a l’impacte ambiental. Un espai on qui treballa també pugui viure, amb residències d’estudiants, habitatges assequibles i lliures, i amb una oferta educativa que inclogui més universitats, centres de formació professional i escoles internacionals. D’aquesta manera, s’afavoreix la convivència entre estudiants, investigadors i professionals, un aspecte fonamental pel districte.

També m’imagino un districte amb una bona oferta cultural i de restauració, amb espais verds i de trobada que fomentin la connexió entre les persones, les empreses i, sobretot, les idees. M’imagino un ecosistema obert que impulsi la innovació des de la proximitat i el valor humà. 

L’Ajuntament té una oportunitat única per fer un pas endavant i millorar la mixtura d’usos de la mà de la revisió del Pla Especial d’Ordenació de les activitats de Pública Concurrència al districte de Sant Martí (pla d’usos), que regula entre d’altres l’obertura d’activitats de restauració. Si volem un 22@ realment viu i que competeixi amb altres districtes europeus, cal apostar per espais que convidin a quedar-s’hi.

En definitiva, el 22@ dels pròxims deu anys ha de ser més que un centre d’activitat econòmica. Ha de ser un model de ciutat integradora, resilient i inspiradora. Una referència global de com ha de ser un veritable districte de la innovació: sostenible, connectat i viu.

Compartir
Publicado por
Javier Bernades

Artículos recientes

  • Música

L’Orquestra Sònica proposa una fusió d’instruments clàssics amb música moderna

L'objectiu de la formació és oferir una programació estable, amb una vintena de concerts anuals,…

18 d'abril de 2025
  • Opinió

Elogi de la mona

Havia odiat la mona de Pasqua durant molt de temps, però ara la necessito amb…

18 d'abril de 2025
  • Social Stories

Banc Sabadell acumula més de 430.000 euros donats amb la iniciativa ‘Aces Solidaris’

Des del 2008, gairebé 60 fundacions i ONG s'han beneficiat d'aquesta acció, que transfoma en…

18 d'abril de 2025
  • Professionals

Les 102 primaveres d’Esther Vilar

Des del barri de la Sagrada Família, aquesta barcelonina ha anat fent puntes de ganxet…

17 d'abril de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

Tarda al Godó

Assistir a aquest esdeveniment és una experiència més propera i ciutadana del que a molts…

17 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Barcelona es llança a l’atracció d’inversió picant a la porta d’empreses internacionals

La ciutat espera novetats sobre l'aterratge de companyies estrangeres rellevants en els pròxims mesos, sobretot…

17 d'abril de 2025