La startup barcelonina Methinks acaba de rebre l’aprovació europea per comercialitzar el seu software que utilitza intel·ligència artificial (IA) en la detecció de qualsevol tipus d’ictus amb només un TAC simple, convertint-se en la primera companyia que aconsegueix portar al mercat comunitari la seva tecnologia. Amb seu al Pier 01, la digital health es prepara ara per fer el salt als Estats Units amb l’aprovació per a la seva comercialització per part de la FDA i encarar el creixement amb una ronda de sèrie A.
Methinks recorre a la IA per veure si un pacient ha patit un ictus, una malaltia que afecta aproximadament 17 milions de persones a tot el món. El sistema de diagnosi de la startup serveix independentment de si es tracta d’un vessament cerebral —es trenca una artèria i es produeix una hemorràgia— o un infart cerebral —un trombe impedeix el flux sanguini—, el més greu i fins ara només detectable amb un TAC amb contrast per al qual no tots els hospitals estan capacitats, especialment els més petits. El software que ha creat l’empresa emergent ha estat desenvolupat entrenant-lo amb milers d’imatges de TAC simples i amb contrast, fent que aprengui a llegir quan hi ha un trombe. A més, permet identificar-lo ja sigui un trombe dens, el més comú, o hiperdens.
Un cop analitzat si hi ha un trombe, el programa envia una notificació als professionals mèdics perquè derivin els pacients als hospitals de referència que estan dotats de les eines necessàries per extreure’l. El TAC simple permet guanyar temps en el diagnòstic, essencial per delimitar les seqüeles que provoca aquesta malaltia, així com un trasllat més ràpid als centres que disposen dels equips per aturar el cop. “Amb la nostra tecnologia, qualsevol hospital del món podrà transferir els pacients a centres més grans perquè els tractin si hi ha sospita d’ictus”, explica Pau Rodriguez, conseller delegat de Methinks, “democratitzem el procés, però ho fem sense substituir al radiòleg, ja que el complementem alertant-lo”.
Fins al moment, la tecnologia de Methinks s’ha provat en diferents hospitals catalans per verificar la seva viabilitat, constatant el seu funcionament en gairebé 4.000 casos. Tot i que amb l’aprovació europea els centres podran passar a utilitzar-lo de manera més general, la prioritat ara se centra a consolidar l’evidència clínica a l’espera de rebre la llum verda per poder comercialitzar-lo també als Estats Units. L’empresa preveu demanar l’aprovació de la FDA de cara a l’estiu i captar finançament per executar la seva expansió a principis de l’any que ve, amb l’objectiu de començar a facturar i créixer amb entre 10 i 20 empleats. Actualment, la plantilla se situa en els 12 treballadors.
La companyia ja ha aixecat 7,5 milions d’euros, rebent suport tant de business angels nacionals i internacionals com de 300 petits inversors que van participar en una ronda a Capital Cell. També ha rebut una beca EIC Accelerator, dotada amb 2,5 milions d’euros i fins a 15 milions d’euros de coinversió en la pròxima ronda de sèrie A.
Methinks forma part del portfolio de Nina Capital. De fet, Rodríguez col·laborava amb el fons d’inversió amb seu a Barcelona quan va conèixer el seu fundador, Cristian Marti, emprenedor que fa anys havia creat Coordina, companyia especialitzada en la gestió de flotes i que va ser comprada per Tomtom. Fa sis anys, Marti va voler entrar en el sector de la IA aplicada a la salut i així va néixer Methinks. Quan Marti i Rodríguez es van trobar, van passar a repartir-se les tasques, amb el primer centrat en la pota més científica i el segon en l’empresarial.
La companyia està centrada en els ictus, no només amb el software que acaba de ser validat i resulta innovador per a les embòlies, sinó també amb un altre programa que permet detectar-les seguint el mètode tradicional —TAC amb contrast—. A més, aplica la IA per diagnosticar les hemorràgies cerebrals. Els tres ja estan validats per la Comissió Europea. En un futur, es planteja incidir en altres malalties greus.