[dropcap letter=”D”]
e pa o de nata. No estem parlant de pastissos ni d’ingredients estrella d’un menú, sinó d’alguns tipus de gomes d’esborrar que han fet famosa una empresa la qual la seva marca comercial ens recorda la ciutat de Milà. Parlem de MILAN. Una companyia que, malgrat el que ens pugui indicar el seu nom, està situada ben a prop, al bell mig de l’Empordà.
Tot i que amb l’auge de la informàtica cada vegada escrivim menys a mà, la marca de gomes d’esborrar i articles de papereria gaudeix d’una salut envejable. La mítica goma d’esborrar clàssica MILAN 430 –que tots hem utilitzat més d’una vegada en la seva variant blanca, rosa o verda- ha complert cent anys aquest 2018 i continua essent el model més venut de la companyia, de la qual se’n produeixen 20 milions a l’any que es venen a més de 110 països, entre ells Mèxic, Vietnam, Japó, Xile, Rússia, Estats Units, Madagascar o Mongòlia; un recorregut internacional que va començar amb les primeres exportacions del producte als anys cinquanta.
“Una goma d’esborrar, ben conservada, pot durar fins a vint anys”, explica David Marcó, director general del grup MILAN. La clau, en part, és que des dels seus inicis, la goma MILAN 430 es fabrica amb cautxú sintètic suau. La seva efectivitat a l’hora d’esborrar, però, depèn d’altres factors externs, com el tipus de mina que ha d’esborrar (sempre són més fàcils d’esborrar les mines toves com les 2B o B), la pressió de l’escriptura, o la qualitat del paper.
A banda, MILAN també té altres articles d’èxit produïts a Mont-ras (Baix Empordà). Entre aquests productes, s’hi troba la MILAN nata 624 –la primera goma feta a Europa a base de resina de plàstic i recoberta d’una cel·lofana rosa-, o un dels èxits recents: la goma-maquineta per fer punta al llapis. També hi trobem la Master Gum 1420, capaç d’esborrar el grafit per la simple adsorció amb el contacte de la goma, i es continua també fabricant la clàssica goma denominada Gigante, per a ús industrial.
Actualment, la companyia distribueix i comercialitza més de 3.000 referències de productes i complements d’ús escolar i té registrats més de setanta dissenys propis desenvolupats pel seu departament de R+D.
La iniciativa empresarial va sorgir en l’època de la Primera Guerra Mundial, quan el besavi de l’actual generació gestora, Santiago Marcó i Pomar, fill de pares mestres i educat pel seu oncle, el mestre Avel·lí Serra, després de treballar a la indústria del suro, es va dedicar a comercialitzar accessoris i recanvis per aquesta indústria.
EUROPA ORIENTAL, UN MERCAT ESTRATÈGIC
A partir del novembre del 1989 es va poder iniciar l’exportació als països de l’est d’Europa i l’any 2005 la companyia va crear la filial MILAN POLSKA. “La decisió es va prendre arran del gran potencial que vam veure a la zona, i s’ha establert Polònia com a punt estratègic d’operacions per a la zona de l’Europa oriental”, explica David Marcó. D’aquesta manera, des de l’empresa continuen l’expansió internacional.
Amb una facturació d’una ampla varietat d’articles que l’any 2017 va suposar uns 27 milions d’euros, el mercat de les gomes d’esborrar representa al voltant del 20%. Prova d’això és que l’empresa del Baix Empordà fabrica fins a 200 models diferents de gomes d’esborrar i de la fàbrica de Mont-ras en surten, anualment, 2.500 tones de goma. El 75% de les gomes d’esborrar, a més a més, s’exporten arreu. Tot un èxit. Però, com tots els èxits, se’ls vol imitar, i a mesura que es van desenvolupant novetats, van sorgint també les còpies i les falsificacions. Com les gomes de forma ovalada “llengua de gat”, de les que cap a l’any 1950 MILAN en va ser el primer fabricant mundial i, actualment, la seva forma continua essent imitada per altres fabricants.
HISTÒRIA VINCULADA AL TERRITORI
MILAN està dirigida actualment per la quarta generació, i avui la marca és comercialitzada per FACTIS SA, també des de Mont-ras.
La iniciativa empresarial va sorgir en l’època de la Primera Guerra Mundial, quan el besavi de l’actual generació gestora, Santiago Marcó i Pomar, fill de pares mestres i educat pel seu oncle, el mestre Avel·lí Serra, després de treballar a la indústria del suro, es va dedicar a comercialitzar accessoris i recanvis per aquesta indústria. Així va conèixer a Palamós el químic anglès Mr. Ralph Somers, qui li va donar unes fórmules per produir tinta, lacre, cola per enganxar i goma d’esborrar. Fabricant aquests articles va començar la iniciativa industrial.
El taller inicial d’en Santiago Marcó, el 1918, estava situat dins la població de Palafrugell, i no va ser fins a la segona generació, amb en Josep Marcó Dachs al capdavant, que es van establir a Mont-ras, el poble del costat, on podien disposar de més superfície per a la fàbrica (el negoci ja s’havia consolidat) i més possibilitats d’ampliació en una zona industrial adient. “Actualment per poder créixer s’han de trobar enginyers, mecànics i informàtics que s’adaptin al sector, cada vegada més tecnificat”, expliquen des de la companyia.
Des de la invenció i la comercialització el 1770 del que es considera la primera goma d’esborrar per part d’Edward Nairme –feta de cautxú natural – el sector ha evolucionat, però el seu perfeccionament encara és una tasca indispensable. MILAN en segueix l’estela.