La companyia de tecnologia per mesurar i mitigar els riscos del canvi climàtic tanca una ronda liderada per Kibo Ventures en la que ha participat el fons del clima creat per Microsoft. La 'spin off' del BSC contractarà 40 nous professionals, fins a comptar amb un equip de 70 persones en un any, la majoria científics.
L’empresa tecnològica barcelonina Mitiga Solutions acaba de tancar una ronda de finançament de 13,25 milions d’euros amb l’objectiu d’erigir-se en la companyia referent en proporcionar informació per a la prevenció, mesurament i mitigació dels riscos vinculats al canvi climàtic. La ronda de Sèrie A ha estat liderada per Kibo Ventures i també hi ha participat Microsoft Climate Innovation Fund, el fons creat per Microsoft i dotat de mil milions de dòlars per invertir en empreses innovadores que contribueixin a millorar el clima del planeta. Altres inversors que han subscrit l’ampliació de capital són Nationwide Ventures, Faber Ventures i la gestora espanyola d’inversions d’impacte o amb propòsit Creas Impacto.
Mitiga, que va néixer a la capital catalana el 2018, és una spin off del Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) que utilitza la intel·ligència artificial (IA) i la computació d’alt rendiment per millorar la prevenció, la resiliència i la capacitat d’adaptació als perills relacionats amb el clima. “Evitem que els perills naturals es converteixin en desastres”, explica la companyia, que preveu més que duplicar en un any la plantilla a Barcelona i triplicar la xifra de negoci.
Actualment, la seu central de Mitiga, que també té oficines al Regne Unit, es troba al carrer Ramon Turró, al districte 22@, però, pròximament, la firma es traslladarà al nou campus Pier 07 que ha posat en marxa Tech Barcelona a la Via Laietana, un hub especialitzat a desenvolupar noves solucions tecnològiques per al sector salut i de la investigació. Segons fonts de Mitiga, a hores d’ara l’equip està integrat per 30 professionals —el 40% tenen un doctorat—, però l’objectiu és incrementar aquesta xifra fins a 70 persones en el termini d’un any, coincidint amb el trasllat al Pier 07, és a dir, es contractaran 40 persones més.
Els nous recursos econòmics captats en aquesta ronda permetran a la climate–tech “convertir-se en l’estàndard del mercat” per mesurar els riscos associats al clima que tenen els actius de qualsevol empresa o sector. Concretament, Mitiga ha desenvolupat una solució anomenada Climate Score que proporciona a les empreses les eines necessàries per avaluar, mesurar i informar els riscos associats als perills climàtics, ja siguin provocats pel vent, els incendis forestals, les pluges i temperatures extremes, les inundacions, pujades del nivell del mar, volcans o ciclons. La startup assenyala que, a diferència d’altres metodologies, el Climate Score es basa en la física i la ciència i no en l’estadística i no se centra només en perills individuals, sinó que combina múltiples amenaces que faciliten la presa de decisions als administradors d’actius, asseguradores, institucions financeres i empreses immobiliàries. L’anàlisi es fa en temps real, però pot abastar una projecció de fins a 100 anys gràcies a la seva metodologia de computació avançada.
“Tenim la missió d’evitar que els perills naturals esdevinguin desastres i superar els límits sobre com es gestionen i mitiguen els riscos. Però el més important, volem fer del món un lloc més resistent i segur sota un clima canviant”, ha explicat el Dr. Alejandro Martí, director executiu i cofundador de Mitiga Solutions juntament amb Mauricio Hanzich, que és el director de tecnologia (CTO) .
La firma ja té entre els seus clients companyies d’assegurances com ara AXA, Howden Group, Willis Tower Watson; a grans empreses com Suez, Indra o Safran; organitzacions governamentals com Eurocontrol, i ONG com la Creu Roja Danesa.
La ronda de finançament permetrà escalar la seva oferta de modelatge de riscos, expandir l’equip científic i comercial a tot el món, invertir en arquitectura i seguretat al núvol, i “continuar ampliant els límits de la ciència climàtica”. L’objectiu de Mitiga és més que triplicar els ingressos el 2023.
“L’escalfament global està passant a un ritme no vist en 10.000 anys. A l’últim segle, l’activitat humana ha incrementat les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera, fet que s’ha traduït en un augment d’un grau centígrad en la temperatura mitjana de la superfície del planeta. Gairebé el 90% de la calor addicional ha estat absorbida per l’oceà, que s’ha escalfat més de 0,33 graus centígrads des del 1969″, constata l’empresa.
Mitiga recorda que el 2023, totes les empreses regulades que cotitzen al mercat i les entitats amb seu a la UE amb almenys 500 empleats han d’informar sobre els impactes de riscos físics associats amb l’adaptació i mitigació del canvi climàtic, per la qual cosa la seva tecnologia compta amb un fort potencial de negoci.
“Les eines tradicionals de gestió de riscos que es basen en esdeveniments passats per predir el futur ja no són suficients, fet que deixa a les empreses exposades i la reputació en risc. Com a empresa, valorem la transparència per sobre de tot. És per això que treballem amb els nostres clients per quantificar la incertesa i permetre’ls prendre decisions informades”, afegeix el director de Mitiga.
Per la seva banda, Javier Torremocha, cofundador i soci gerent de Kibo Ventures, destaca que “hi ha molt de potencial i resiliència en la tecnologia climàtica. Ens ha impressionat el que han construït l’Àlex i l’equip; una tecnologia pròpia de darrera generació amb múltiples aplicacions. Estem encantats de recolzar Mitiga amb la seva visió de convertir-se en líder de categoria mentre ajudem a reduir els desastres causats pel canvi climàtic”.
En la mateixa línia, Brandon Middaugh, director sènior del fons del clima de Microsoft subratlla que tenir “la capacitat de predir i gestionar els efectes dels perills relacionats amb el clima és una necessitat crítica per adaptar-se a un ecosistema canviant”. “L’ús d’IA i la computació d’alt rendiment de Mitiga és una eina valuosa per avaluar el risc relacionat amb el clima en una varietat de perills per mitigar les amenaces i construir un futur més resistent”, ha apuntat l’inversor.
La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…
El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…
Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…
L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…