'Derecho a pataleta', creada per Berta Prieto i Lola Rosales, es pot veure fins al 14 de maig
Belén Barenys, Natàlia Barrientos i Paula Vicente Mascó en una escena de 'Derecho a pataleta'.
Res més entrar a la sala, tothom es troba amb les autores i directores de Derecho a pataleta. La missió més trepidant de les Espies de veritat assegudes a un costat de l’escenari, com si la cosa no anés amb elles. Van mirant amb poc interès com el públic es va asseient, mentre s’expliquen alguna cosa, riuen i, fins i tot, s’avorreixen. Quan ja tothom està assegut, Berta Prieto i Lola Rosales, àlies Las Chatis de Montalbán, agafen el micro, com si fos un monòleg, per explicar l’anècdota darrere del títol, amb poc a veure amb la trama de l’obra, però que resumeix l’esperit: passa-t’ho bé com ho van fer elles en una nit de borratxera en què les va enxampar la policia i, després de fer-la grossa, un agent els hi va dir que “tothom té dret a pataleta“.
Explicat el títol, lluny dels spoilers perquè, segons remarquen, no saben molt bé com definir de què va l’obra, Prieto i Rosales es posen a dirigir, literalment, la funció, pujant i baixant els escenaris, fent les veus que dicten les ordres als personatges i decidint, amb pantalla de videojocs inclosa, què han de fer. Les protagonistes són les Espies de veritat que moltes recorden veure al K3, interpretades per Belén Barenys (Alex), Natàlia Barrientos (Sam) i Paula Vicente Mascó (Clover). Convertides en personatges d’anime en carn i ossos, s’exageren els tics de la sèrie sense complexos, portant a l’espectador allà es vol, sense explicar-li molt les raons, només fent que rigui, també d’un mateix.
Rescatant tot l’univers d’Espies de veritat, amb el Jerry, la Gladis, la WOOHP i la rivalitat eterna amb la Mandy, l’Alex, la Clover i la Sam es veuen atrapades en la missió més difícil de la seva carrera, havent de salvar el món de la seva fi irremeiable. No cal enganyar-se, els hi fa una mica de pal posar-se serioses i fer-ho, i tampoc ajuden les decisions random que prenen les directores, sense opcions amb molta lògica, però sempre triant la més absurda. L’obra va saltant pantalles, amb anades i vingudes, jugant-ho tot a un humor fàcil i extrem que no sap què és això conegut com a políticament correcte, simplement donant veu a qui no es pren res massa seriosament, però tampoc li preocupa massa. Es queixen i fan broma del que sigui, des de la precarietat laboral i el feminisme fins als viatges espirituals, mentre canten Nochentera, treballen a un McDonald’s, amb l’olor del piti de la pausa arribant fins al públic, i es mengen un Vicio. Fins i tot, s’atreveixen a vacil·lar a les pijes d’Autodefensa (Filmin), interpretades per les mateixes Prieto i Barenys que estan a l’escenari, i els nepo babies.
No se’n salva ningú, ni les mateixes protagonistes, i tampoc importa massa com es resol la missió de salvar el món, cosa que tothom descobreix que és impossible a mesura que passa el temps, per molts gadgets que s’inventin a la WOOHP. Derecho a pataleta, fins al 14 de maig a la Beckett, és una oportunitat de passar-s’ho bé i riure, carta concentrada en poc més d’una hora per no fer-se molt pesada, amb unes creadores que ja han donat molt a parlar en una carrera que només acaba de començar.
Un nas vermell i un bocí de paper basten a Paco Lorente per fer especial…
La sisena edició d'aquest esdeveniment reuneix, del 5 al 6 d'abril més de setanta floristes,…
La UB i el Gremi de Pastisseria de Barcelona s'alien per tercera vegada en la…
Lucía Ferrater, sòcia d'OAB, acaba de rebre el Premi Ciutat de Barcelona juntament amb Carlos…
La Generalitat invertirà 115 milions d'euros en adaptar les vuit estacions que queden pendents
La 35a edició de la 080 Barcelona Fashion reuneix més de 500 creadors de contingut…