Els aficionats a l’excursionisme coneixen bé Wikiloc, una aplicació mòbil que permet geocalitzar per GPS rutes de senderisme i compartir-les també amb altres usuaris. Des que es va llançar el 2006, aquesta app ha anat guanyant popularitat i, actualment, compta amb més de 12 milions d’usuaris i una base de dades que supera els 43 milions de rutes a tot el món. No és una gran multinacional, sinó una companyia fundada a Girona per Jordi Ramot i Montserrat Jordi, emprenedors que ara han optat per buscar un company de viatge per iniciar una nova fase de creixement i convertir-se en una aplicació de referència global en navegació i geolocalització de rutes de senderisme i ciclisme.
Els fundadors de Wikiloc han anunciat aquest dimarts que han donat entrada al capital de l’empresa al fons barceloní Miura Partners, liderat per Luis Seguí. A través del vehicle inversor Miura Impact Fund (MIF), la gestora ha pres, segons fonts del mercat, una participació del 40% a Wikiloc, de manera que Ramot i Jordi mantindran la majoria accionarial i seguiran al capdavant de la gestió. Amb els recursos financers aportats per Miura, l’aplicació preveu accelerar el creixement internacional, reforçar el seu equip i ampliar la seva proposta de valor amb el desenvolupament de noves funcionalitats que siguin útils per a la comunitat excursionista i ciclista.
“Estem convençuts que un futur on passem més temps fent activitats a l’aire lliure, gaudint i preservant la natura és fonamentalment millor per a tothom. Ens il·lusiona avançar cap a aquest destí amb l’equip de Miura com a companys de viatge i comptar amb la seva ajuda per millorar i acostar Wikiloc a moltes més persones i països de manera més ràpida”, ha explicat el conseller delegat, Jordi Ramot.
Amb uns ingressos de cinc milions d’euros el 2021 i un creixement a doble dígit el 2022, Wikiloc dóna feina a una dotzena de persones, xifra que ara creixerà per a l’activació del nou pla de creixement internacional. Els usuaris poden utilitzar l’aplicació de forma gratuïta, però per accedir a determinades funcions han de pagar una quota, el que es coneix a l’argot del sector com un model de negoci freemium.
“Contribuir a democratitzar i fomentar les activitats a l’aire lliure és una manera molt eficaç de combatre el sedentarisme”, explica Miura, que emmarca la inversió en la seva aposta per recolzar pimes d’alt creixement enfocades a “la generació d’impacte social i mediambiental”. De fet, es tracta de la segona operació que realitza el nou fons Miura Impact Fund, que també ha invertit a l’empresa de manteniment d’espais verds Tierra.
“Wikiloc representa molt bé el tipus de projectes que volem donar suport des de Miura Impact Fund: companyies amb un clar model d’èxit que contribueix a generar impacte positiu social, i amb gran potencial de creixement i escalabilitat. Juntament amb en Jordi, la Montse i la resta de l’equip, impulsarem un pla de creixement consistent preservant els valors fonamentals de la companyia”, ha destacat Seguí.
Amb seu a Barcelona, Miura Partners també acaba d’anunciar la compra de l’empresa alcoiana d’olives Cándido Miró, productora de la marca Serpis i amb una facturació de més de 50 milions d’euros. Altres participades són Indiba, Educaedu, Grup Tragaluz, Grupo Saona o l’empresa fructícola Citri&Co. Des del 2008, ha invertit en 50 empreses per un valor de 2.000 milions d’euros i, actualment, té actius sota gestió per un import de 1.200 milions.