Albert Raurich, encarregat de la proposta gastronòmica del nou restaurant del MNAC.

El MNAC convida a maridar art i alta gastronomia amb Albert Raurich

Absis és el nou espai gastronòmic del museu, amb proposta culinària de l'excap de cuina del Bulli

Són moltes les raons per pujar les infinites escales de Montjuïc i visitar el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Gaudir de la seva impressionant col·lecció d’art romànic, única en tot el món, meravellar-se amb la vista panoràmica que ofereix de la ciutat de Barcelona, o deixar-se seduir pel misticisme del pintor barroc Francisco de Zurbarán en la seva nova exposició temporal… Per si aquestes no fossin poques, ara també se suma l’incentiu de gaudir d’alta gastronomia, amb el seu nou restaurant Absis, l’espai gastronòmic que compta amb la proposta culinària dissenyada pel xef Albert Raurich, excap de cuina del Bulli.

Raurich és actualment propietari dels restaurants del Raval Dos Pebrots i Dos Pallillos —que compta amb una estrella Michelin— i va treballar més d’onze anys al Bulli. Una trajectòria gastronòmica que es deixa palpar també a l’Absis, on el xef s’ha atrevit a reversionar plats mítics del restaurant de Ferran Adrià, com els filets de sardina amb farcellets de remolatxa i festuc, inclòs en el llibre del Bulli El sabor del Mediterrani.

“La meva única pretensió amb aquesta proposta culinària és que es mengi bé”, ha expressat el xef, qui ha assegurat que en aquest nou espai no busca crear cuina d’avantguarda, “sinó plats ben fets, que connectin amb la tradició mediterrània, amb el producte i amb l’entorn immillorable que ofereix l’MNAC, amb vistes panoràmiques a tota Barcelona”.

Aquesta era la idea que també perseguia Vilaplana Catering, empresa que va guanyar la licitació per gestionar tant l’Absis com els altres espais gastronòmics del MNAC per un període de cinc anys, fins a 2029, un espai on abans es trobava el restaurant Òleum, gestionat per Singularis. A més d’executar la proposta d’Albert Raurich a l’Absis, que no portarà de manera directa la cuina sinó que seguirà al capdavant dels seus dos restaurants al Raval, Vilaplana també gestioanrá l’Oval Cafè, dins del propi museu, o la terrassa del MNAC. Uns espais que també compten amb ofertes renovades i fins i tot referències al famós pastisser Christian Escribà.

“La línia gastronòmica era clara: volíem que cada plat seduís al 95% de les persones que el provessin, no volíem propostes complicades ni massa extravagants, sinó que la gent gaudís de cada àpat”, ha defensat Francesco Ferretti, responsable a Catalunya de Vilaplana Catering, empresa especialitzada en càtering d’alta gastronomia. La companyia, que compta amb més de 4o anys de trajectòria, està integrada en l’empresa multinacional britànica Compass Group i factura anualment 30 milions d’euros.

La intenció era, per tant, que la proposta pogués convèncer al prop d’un milió de visitants que rep anualment l’MNAC, que l’any passat va recuperar les xifres prepandèmiques i va rebre 860.000 visitants, un 50% dels quals eren públic local. Una proposta que pogués convèncer tant als turistes que acudeixen al museu com als veïns de la ciutat, i que fins i tot aconseguís atreure un perfil de visitant que no acostuma a anar a museus però que sí es deixa seduir per l’alta gastronomia i, de pas, pugui gaudir del museu, perquè aquests espais es complementin i fins i tot es retroalimentin. Des del museu han confirmat que ara estudien la possibilitat d’oferir entrades combinades a les exposicions temporals que també incloguin un sopar al restaurant, però entenent que aquestes són experiències separades i sense forçar idees rebuscades, com la creació de plats inspirats en pintures.

La sala d’Absis, amb capacitat per a 60 comensals i amb vista panoràmiques a Barcelona.

El director del MNAC, Pepe Serra, ha assegurat que Raurich ha entès perfectament l’encàrrec i presenta una “proposta sòlida, honesta i en sintonia amb l’espai en el qual es troba”. Amb capacitat per a atendre simultàniament 60 persones en cada torn, el restaurant obrirà les seves portes de dimarts a diumenge al migdia, així com les nits de divendres i dissabte, amb la possibilitat també d’acollir esdeveniments de fins a un centenar de comensals.

“Volem explicar la cuina catalana des d’aquest balcó privilegiat que ens ofereix el MNAC, amb vistes a tota la ciutat”, ha afirmat Raurich. Una proposta marcadament mediterrània, amb plats com el pollastre de pagès a la catalana amb prunes, però que el xef reinventa per oferir un plat mar i muntanya, creant una recepta de contrastos ben integrats amb préssec i vieires, o l’escuma de crema catalana, un altre clàssic de la gastronomia catalana a la qual el xef afegeix gerds que s’integren harmònicament en boca.

Les mongetes de Santa Pau amb cloïsses i aranja, un dels plats que ofereix el menú degustació.

Una altra de les clares apostes del xef és la cuina sostenible i amb producte de proximitat. “A Absis no hem vingut a inventar-nos res, sinó que trobarem bona cuina, amb humilitat, amb gustos reconeixibles, i que ens ajudin a completar la nostra visita al museu”, ha defensat Raurich.

Així, els comensals podran triar entre carta, amb un tíquet mitjà de 45 euros, menú diari al migdia per 35 euros —que inclou beguda i pa— o un menú degustació per 60 euros, pensat per gaudir de mitges racions dels plats més autèntics de la carta, com les mongetes de Santa Pau amb cloïsses i aranja o l’escabetx calent d’olives i raïm, un inici de menú transgressor en el qual el xef ja marca les seves intencions.

En la carta no faltaran clàssics de la cuina mediterrània, que seduiran els turistes amb ganes de provar menjar local, com la truita oberta de gambes, els calamars a la romana de veritat o els cigrons amb bacallà, però que també sorprendran el consumidor local. “És un projecte que anirà evolucionant amb el temps, escoltant els nostres clients i a l’entorn”, ha assegurat el xef català.

“La idea no és que ens fem competència amb els nostres altres locals, com el Dos Pebrots, també centrat en gastronomia mediterrània, sinó que oferim una proposta de tanta qualitat que la gent vulgui degustar els altres restaurants i també tornar al museu per provar més receptes“, ha sentenciat Raurich.