El Mobile World Congress (MWC) arriba a la seva majoria d’edat a Barcelona convertit en molt més que el principal saló internacional sobre telèfons mòbils. Amb l’omnipresència de les tecnologies digitals a gairebé cada esfera de la vida, la fira s’ha convertit en el catalitzador de moltes altres indústries com la mobilitat, la salut, el comerç o l’entreteniment. Cada vegada més els seus assistents no busquen les últimes novetats de telèfons intel·ligents, sinó que els robots i les ulleres de realitat virtual s’han convertit en els principals reclams.
Dit això no sorprèn que l’any passat el 56% dels congressistes treballés en indústries adjacents a la de les telecomunicacions. Fins i tot, Nokia, un dels principals expositors del MWC, va aprofitar per presentar la seva nova marca amb la qual deixava enrere la seva imatge com a fabricant de telèfons. Aquest any, serà HMD, l’ara fabricant de telèfons Nokia, qui presentarà els seus nous models.
Davant una audiència cada vegada més variada, el MWC obre les portes des d’aquest dilluns fins al dijous ocupant cada racó del recinte firal de L’Hospitalet de Llobregat. El saló preveu superar els 95.000 assistents, per sobre dels 88.500 de fa un any, però encara lluny de les xifres prepandèmiques, per sobre dels 100.000 congressistes des del 2016. El gradual retorn dels congressistes asiàtics impulsarà el creixement d’enguany, amb la participació per primera vegada d’expositors com China Telecom i la japonesa KDDI. Huawei repetirà un any més amb l’estand que ocuparà més espai de tota la fira. Una tendència que també s’ha produït en l’altre gran saló que inaugura el calendari firal a Barcelona, l’Integrated Systems Europe (ISE), qui va veure com els congressistes xinesos van ser els que més van créixer enguany.
Aquesta acceleració de l’activitat firal en una nova edició del MWC s’ha detectat en la principal porta d’entrada per als congressistes, l’Aeroport de Barcelona. La infraestructura ha superat els nivells d’activitat del 2019, amb un 2% més de places ofertes per les aerolínies, arribant fins als 1,5 milions, i un 3% més de vols programats, amb més de 8.400. Uns dies de màxima activitat també per a hotels i taxis, així com per a bars, restaurants i discoteques, aquests últims, amb una previsió de facturació de 105 milions d’euros segons càlculs de la patronal Fecasarm, encara un 8% per sota respecte a abans de la pandèmia. De mitjana, es preveu que cada congressista gasti 300 euros en menjar i oci, especialment, en locals del centre de la ciutat.
Més de 1.100 experts internacionals es donaran cita al MWC 2024, amb la intel·ligència artificial (IA) com a gran protagonista. Les ponències es complementaran amb més de 2.400 expositors. A més de la xinesa Huawei, algunes de les principals companyies que participaran al Mobile seran Cisco, Deutsche Telekom, Dell Technologies, Ericsson, Honor, Intel, Kyndryl, LG, Lenovo, Orange, Qualcomm, Samsung, Telefónica, T-Systems, Vodafone, Xiaomi i ZTE. També participaran grans corporacions més enllà del món de les telecos com Google, IBM, Netflix, Rakuten i TikTok. Es preveu que l’impacte econòmic del saló sigui més gran que el registrat fa un any, quan va ser de 461 milions d’euros, tot i que l’organització no ha volgut concretar la xifra com havia fet en edicions anteriors.
Un Mobile amb sequera
Com a cada edició, el MWC actua com a termòmetre de Barcelona. Després d’anys en què les preocupacions se les emportaven el conflicte polític i la paràlisi per la pandèmia, la celebració d’enguany coincidirà amb l’alarmant sequera que viu la ciutat. L’ISE va suposar la primera prova, amb Fira de Barcelona i els organitzadors de la fira audiovisual aplicant mesures per reduir el consum i conscienciar als assistents, tot i que pocs se’n van assabentar.
La prova de foc arribarà aquesta setmana, amb l’arribada d’un volum major d’assistents. La GSMA assenyala que ha informat els assistents per correu electrònic sobre la situació d’emergència, missatge que repetirà en tot el recinte firal durant els dies del congrés. Els hotels, un dels principals agents econòmics en el punt de mira en aquesta crisi, també han comunicat les recurrents campanyes que duen a terme amb recomanacions per reduir el consum d’aigua.
Deu anys del 4YFN
Any rere any, un dels principals actius de la celebració del MWC a Barcelona és el Four Years From Now (4YFN), el saló dedicat a les empreses emergents. Abans situat al recinte firal de Montjuïc, el germà petit del Mobile celebrarà el seu desè aniversari havent connectat a més 9.200 emprenedors amb 5.400 inversors, amb la participació de 4.500 expositors i 180.000 assistents.
Donat l’èxit que està aconseguint el 4YFN des de la seva arribada a les instal·lacions de L’Hospitalet de Llobregat fa quatre edicions, enguany l’esdeveniment creixerà en espai i passarà a ocupar dos pavellons, el 8.0 i el 8.1. Ho farà després que l’any passat estigués molt atapeït i fins i tot no es pogués avançar en els passadissos de la planta que ocupava al pavelló 8.
El germà petit del Mobile celebrarà el seu desè aniversari havent connectat a més de 9.200 emprenedors amb 5.400 inversors
Més de 800 expositors, 350 ponents i 1.000 inversors participaran en aquesta edició del 4YFN, amb un focus especial en sectors com la tecnologia verda, la salut digital, les fintech i la innovació acadèmica. De fet, per primera vegada, hi haurà un espai dedicat a les universitats i la transferència tecnològica que impulsen a través de les empreses conegudes com a spin-off.
El convidat estrella serà l’exjugador de l’NBA Pau Gasol, ara immers en el món empresarial a través del seu vehicle d’inversió Gasol16 Ventures. També participaran els consellers delegats dels unicorns locals Factorial i TravelPerk, Jordi Romero i Avi Meir, respectivament. Com cada any, es triarà la millor startup de l’any, guardó pel qual competiran Bitsensing, Mica AI Medical, Whispp, i les barcelonines Ocean Econstructures i Qilimanjaro Quantum Tech, aquesta última spin-off del Barcelona Supercomputing Center (BSC).
Durant el sopar inaugural del MWC celebrat aquest diumenge al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), el rei Felip VI ha fet una crida a preservar la seguretat i els drets individuals malgrat els avenços tecnològics i l’impacte de la intel·ligència artificial. En un discurs que ha combinat català, castellà i anglès i en què ha expressat el seu condol i suport a les víctimes de l’incendi de València, ha apuntat a la transformació digital “com un repte que cal afrontar des de tots els àmbits de l’economia i el govern”. El monarca ha destacat la capacitat de Barcelona d’esdevenir el “centre internacional de les tecnologies mòbils” i ha apuntat que les dades de l’edició d’enguany avalen aquest lideratge: “No és fàcil superar-se cada any. I vosaltres ho esteu aconseguint”, ha valorat, informa ACN.
En el seu torn de paraula, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat que el seu executiu impulsarà la creació d’un “gran model fundacional de llenguatge d’intel·ligència artificial entrenat específicament en castellà i les llengües cooficials”. Sánchez ha detallat que el projecte es farà en col·laboració amb la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), l’Associació d’Acadèmies de la Llengua Espanyola (ASALE) i el Barcelona Supercomputing Center per tal de crear un codi d’IA “obert i transparent”.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha ecordat que Catalunya és una de les parts d’Europa que recapta més inversions tecnològiques, amb prop de 6.500 milions d’euros de capital invertit en els últims quatre anys, i que ha esdevingut el principal hub d’start-ups del sud d’Europa. “Som un lloc de referència del talent digital gràcies, en gran part, a l’excel·lència del nostre sistema universitari i de recerca”, ha indicat. “Si som aquí avui és en part a causa de la història d’èxits que estem construint juntament amb el Mobile World Congress des de 2006”, ha expressat el cap de l’executiu català, que ha afirmat que és una història que té “un gran futur per davant”.
Finalment, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que els avenços tecnològics estan provocant un “profund canvi de paradigma” i ha advertit que “no hi haurà transformació digital sense progrés social”. Així, ha reivindicat l’humanisme tecnològic, que no s’oposa al progrés, sinó que és la millor garantia perquè aquest progrés avanci en benefici de la gent i del planeta”. El batlle també ha demanat protegir els infants de l’impacte de les xarxes socials i les pantalles. “És el més urgent”, ha dit.
“És a les nostres mans convertir la tecnologia en solucions per a necessitats que tots els humans tenim allà on visquem”, ha afegit, i ha lloat l'”aliança” de la ciutat amb el MWC com a exemple de col·laboració per “imaginar un món més accessible, més interconnectat i amb una tecnologia més humana”. “És un compromís per convertir Barcelona en la capital de la justícia tecnològica, la tecnologia humana, feminista, inclusiva i propera”, ha destacat.