La nova edició del saló tecnològic arrenca aquest dilluns amb la previsió d'atreure a més de 80.000 assistents i registrar un tímid retorn dels congressistes xinesos. Unes 2.000 empreses expositores ompliran Fira Gran Via, entre les quals s'evidenciarà que s'estan consolidant nous protagonistes més enllà dels mòbils.
El Mobile World Congress (MWC) sempre ha estat un dels termòmetres de Barcelona. Del conflicte polític a la paràlisi per la pandèmia, el saló de mòbils ha concentrat les inseguretats i les pors d’una ciutat que mai s’ha acabat de creure que fos la seva seu, tenint por de perdre’l any rere any fins que li han hagut de prometre que es quedarà per sempre. I, després d’una època d’anades i vingudes, ara sembla que el que toca és, simplement, no preocupar-se per res. Sembla que el congrés acabi de superar una adolescència complicada i, per això, no és d’estranyar que aquesta edició compleixi 18 anys des de la seva arribada a la capital catalana.
Aquesta sensació que la tempesta ja ha passat es notava el diumenge al Mobile Lunch, la trobada de l’ecosistema tecnològic local prèvia a la inauguració del saló. Els únics núvols que van aparèixer van ser els que amenaçaven des del cel, encara que van acabar optant per descansar i, fins i tot, van regalar una mica de sol. Institucions i empreses van celebrar la nova edició del saló amb un dinar a Palo Alto a càrrec del xef Tomás Abellán. Els discursos institucionals van mostrar la placidesa del moment, sense cap retret, malgrat la proximitat de les eleccions municipals.
I ningú es va preocupar perquè el principal convidat, el conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, arribés a l’hora de les postres. Afable com sempre, Hoffman va anar saludant els convidats, fins i tot es va fer selfies amb ells, i no va haver de molestar-se a repetir que el Mobile es queda. Els assistents al Mobile Lunch van acabar l’àpat menjant-se un gelat amb forma de mòbil, anomenat Icephone i dissenyat pel petit dels germans Roca, per no oblidar els orígens d’un saló que ara ja no parla només de telèfons.
Amb bon sabor de boca després de tastar l’última versió de l’Iphone, la ciutat s’aixeca aquest dilluns per veure com li prova la majoria d’edat al saló, que se celebra fins al dijous a Fira Gran Via. S’esperen més de 80.000 assistents de 200 països, amb més de la meitat ocupant càrrecs executius. Així mateix, aquest any es produirà un tímid retorn dels assistents xinesos, amb la previsió de rebre entre 4.000 i 5.000 congressistes. La seva baixa participació és una de les causes per les quals encara s’està lluny de les xifres prepandèmiques, amb el rècord de 109.000 assistents l’any 2019, però, després de tot el que ha passat sembla el mal menor.
Una mostra més d’aquest retorn a la normalitat serà la desaparició de l’obligatorietat de les mascaretes, un element que encara es va veure a l’edició de 2022. Malgrat un generalitzat oblit del passat més recent, els assistents asiàtics que aquests dies han anat a Fira Gran Via a revisar els últims preparatius als estands les continuaven portant. I, després de perdre les clàssiques acreditacions del MWC amb la pandèmia, es tornarà a poder imprimir les conegudes com a acreditacions de networking, no necessàries per accedir al recinte, però sí per llegir el nom dels altres quan se’ls saluda.
Amb un impacte econòmic previst de 350 milions d’euros, el Mobile crearà uns 7.400 llocs de treball temporals. Aquest any s’ha de lamentar la mort la setmana passada d’un jove empleat que participava en els preparatius de muntatge del saló. Sectors com l’hoteler, la restauració, l’oci i els taxistes viuran una de les setmanes clau de l’any, especialment el dilluns i el dimarts, els dies forts del saló. Només a través de l’agència oficial de la GSMA, s’han reservat un total de 18.500 habitacions. Seran uns dies de temporada alta, tant en hotels com en apartaments turístics, que se situaran en una ocupació del 90%. El Gremi de Restauració, amb un 40% de les reserves fetes, espera acostar-se a les xifres de 2019.
Només a través de l’agència oficial de la GSMA, s’han reservat un total de 18.500 habitacions
En l’edició de 2023 del Mobile, hi participaran més de 2.000 empreses expositores repartides en vuit pavellons de Fira Gran Via, amb Ericsson, Deutsche Telekom, Huawei, Intel, Lenovo, Nokia, Qualcomm, Samsung, Telefónica i ZTE tenint els principals estands. La xinesa Huawei serà la que ocuparà més espai, incrementant en un 50% la superfície contractada respecte a l’any passat. També participaran Airbus, Agile Content, Atos, Amazon, BT, Cellnex, China Telecom, Dell, Fujitsu, Google, Hewlett Packard, Hyperloop TT, Intel, JP Morgan, LG, Maersk, Meta, Microsoft, Orange, Oppo, Qualcomm, Rakuten, Samsung, Segway, Stc, Telefónica, Viettel, Vodafone o Xiaomi. El Four Years From Now (4YFN) reunirà més de 550 startups i 1.000 inversors al pavelló 8, consolidant la seva presència en el saló dels grans del sector després d’abandonar Fira Montjuïc.
Un variat llistat d’expositors que evidencia que al saló fa temps que els mòbils no són els únics, ni els principals, protagonistes, encara que continuïn sent el símbol amb el que tothom l’identifica. De fet, un dels principals ponents serà Martin Cooper, enginyer de Motorola i inventor del telèfon mòbil, aprofitant que aquest 2023 es compliran 50 anys de la primera trucada que es va fer des d’un aparell que en aquells dies semblava una sabata i pesava un quilo. Amb 1.000 ponents, també destaquen Lauren Kunze, cofundadora i CEO de Pandarobots; la professora de la Universitat d’Oxford, l’espanyola Carissa Véliz, i el conseller delegat de Maersk, Vincent Clerc.
La xinesa Huawei serà la que ocuparà més espai al Mobile, incrementant en un 50% la superfície contractada respecte a l’any passat
Les principals novetats que es veuran aquests dies al recinte firal de L’Hospitalet de Llobregat seran els avanços en 5G, les càmares millorades, els telèfons plegables, les solucions de càrrega ràpida i la popularitat dels telèfons recondicionats, així com la irrupció de la intel·ligència artificial (IA) amb ChatGPT i Kuki AI, i el protagonisme cada vegada més gran de les fintech amb els NFT, les criptomonedes i la tecnologia blockchain, i del comerç mòbil dins de l’e-commerce.
No tot serà treball i el MWC consolidarà l’espai Beat Barcelona amb una terrassa a l’aire lliure de gairebé 3.000 metres quadrats on es podrà prendre alguna cosa mentre s’escolta l’oferta musical programada per festivals locals com el Sónar, el Cruïlla i el Mira. Complementarà la ja tradicional oferta que l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat organitza a Plaça Europa, amb tapes i copes a ritme de música popular que ja ha escalfat motors aquest cap de setmana.
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…