El MWC fa recuperar la brillantor a l’aeroport de Barcelona

Al llarg de la celebració del congrés d'aquest 2022 s’han programat 6.415 enlairaments i aterratges. Les companyies regulars operaran amb avions més grans els seus vols des de i cap a Barcelona aquests dies.

L’esperat Mobile World Congress (MWC) 2022 és imminent: arrancarà oficialment aquest dilluns 28, tot i que ja des d’aquest cap de setmana hi ha esdeveniments relacionats amb aquesta gran fira tecnològica. Així, després d’un 2020 sense MWC i un 2021 amb un esdeveniment atípic, tant per l’afluència que va tenir com pel canvi de dates, aquest any torna una de les setmanes més assenyalades i esperades a la ciutat.

Després de dos anys al ralentí, l’aeroport tornarà a ser la gran entrada i sortida de congressistes a la ciutat: al Prat s’esperen 6.145 moviments comercials durant aquest període, uns enlairaments i aterratges programats que traduïts a seients oferits sumen en total 1.140.966 places aèries.

Aena, gestor de la instal·lació, té en compte com a període especial relacionat amb el MWC els dies que transcorren des del divendres 25 de febrer i fins al diumenge 6 de març.

D’aquesta manera, considera no només els dies exactes de congrés, sinó totes les activitats que es mouen al voltant d’aquest: des de presentacions extraordinàries en els moments de lleure dels congressistes fins als seus acompanyants que aprofitaran el viatge a la capital de Catalunya per reprendre viatges que no han pogut fer durant molts mesos.

Recuperant xifres

Els 6.415 moviments comercials anunciats suposen una recuperació del 78% dels 8.226 vols programats a l’edició del 2019, l’última celebrada en condicions normals. La major part d’aquests són de companyies que fan servir la terminal T1, amb 4.046, mentre que per la T2 arribaran i sortiran 2.369 vols.

Pel que fa a capacitats, el nombre de seients oferits per a aquests dies puja a 1.140.966, una xifra que representa un 74,4% de les places que es van comercialitzar des de i cap a Barcelona durant l’última edició abans de la pandèmia. Aquestes van ser exactament 1.532.522 segons el departament d’estadística d’Aena. Els seients del 2022 estaran repartits entre 756.289 a la Terminal T1 i 384.677 a la terminal T2.

El nombre de seients oferits per a aquests dies puja a 1.140.966, una xifra que representa un 74,4% de les places que es van comercialitzar durant el MWC 2019.

Retorns i avions més grans

Una de les evidències del pes que té el MWC a la mobilitat aèria és el canvi de tipus d’avió que faran servir moltes aerolínies que volen de manera regular a Barcelona. Al llarg d’aquesta setmana, algunes faran ús d’aparells de més capacitat o, fins i tot, aterraran al Prat amb els models més grans de la seva flota. A això cal afegir que en alguns casos es recuperen línies que la pandèmia havia fet caure el març del 2020.

Un d’aquests és l’enllaç directe Seül-Barcelona. Asiana Airlines va tornar el divendres al Prat amb un Airbus A350-900 des d’Incheon, aeroport de la capital sud-coreana. Per la seva banda, l’El Al, l’aerolínia israeliana, també té previst oferir un nombre més gran de places durant el congrés. Des de la recuperació de vols entre Barcelona i Tel Aviv, aquesta companyia només havia fet servir un únic tipus d’aeronau: el Boeing 737, de passadís únic i capacitat per a 166 viatgers. Aquests dies el seu nom i l’estrella de David es veuran a Barcelona pintats sobre el fusellatge d’avions tipus Boeing 787-9, amb 282 butaques.

El congrés tecnològic també servirà per recuperar línies que la pandèmia havia fet caure el març del 2020

Egyptair, aerolínia estatal egípcia, també té programat un increment de capacitat durant aquesta setmana en què diversos dels seus vols operats per avions Boeing 737, de 144 places, passen a ser operats per avions del tipus Airbus A330, amb configuració per a 268 viatgers. Qatar Airways serà una altra de les aerolínies que respondrà a una demanda més gran a Barcelona programant avions més grans com els Boeing 777-300 i els Airbus A350-1000, amb 412 i 327 butaques, respectivament. Aquests dos models són els que tenen més capacitat de la seva flota a excepció dels seus deu A380, dels quals actualment només té quatre operatius en línies molt determinades.

Des dels Estats Units, Delta i United, dos operadors ja habituals, també canvien el model d’avió per altres aparells de capacitat transoceànica i més capacitat pel que fa a seients, cosa que tenen previst consolidar per a la temporada estiu. Això també ho faran altres companyies que tenen previsions de tornar gairebé a la normalitat a la segona meitat d’aquest 2022.

Asiana Airlines ha tornat al Prat amb un Airbus A350-900 des d’Incheon, aeroport de la capital sud-coreana. © Anna Zvereva via Wikimedia Commons

Més vols privats

El gestor aeroportuari i els operadors concessionaris de la terminal corporativa del Prat, que proporcionalment ha estat la menys afectada de l’aeroport en els darrers dos anys pel sosteniment dels vols privats, han tret comptes i han previst 147 enlairaments i aterratges de jets executius en coincidència amb el Mobile. Divendres ja es van fer 25 vols i al llarg d’aquest cap de setmana hi ha programats 48 enlairaments i aterratges de models VIP o corporatius, unes xifres que moltes vegades són de mínims, perquè una de les claus d’aquest sector és la flexibilitat i sempre se solen fer més operacions de les previstes pel perfil de client de l’aviació privada, amb una demanda, moltes vegades, d’última hora.

Alegria, doncs, per a unes pistes i terminals aèries que esperaven amb ganes l’impacte del MWC. Tot i que les xifres segueixen lluny, i potser la guerra a Ucraïna pugui afectar alguns vols, el còmput general implica que el rumb de l’aviació a Barcelona es va posant al seu lloc.

Compartir
Publicado por
Javier Ortega Figueiral

Artículos recientes

  • El Bar del Post

Alba Pujals: El plaer de la cocció a foc lent

“La música és una qüestió de paciència, de i sumar dia a dia. Un procés…

23 de novembre de 2024
  • Professionals

Munich: volar alt tocant de peus a terra

Munich és avui una marca reconeguda de calçat esportiu i una mica més i tot:…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

L’antiga planta de Nissan a la Zona Franca torna a l’activitat amb la producció dels primers cotxes Ebro

La històrica marca local reneix de la mà del fabricant xinès Chery, qui ha posposat…

23 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024