Mobles114 dona el seu arxiu històric al Museu del Disseny

La companyia també ha cedit una vintena de peces de mobiliari i il·luminació

L’empresa barcelonina Mobles114 ha donat el seu arxiu històric al Museu del Disseny de Barcelona, amb motiu del seu 50 aniversari. El material que incorpora el museu està format per catàlegs comercials i projectes d’interiorisme, mobiliari i il·luminació, amb plànols, esbossos i mostraris de materials per entendre el procés de treball dels dissenys editats per la companyia, així com fotografies de les seves seus, els membres de l’equip o la seva participació en fires internacionals. També ha cedit una vintena de peces de mobiliari, il·luminació i accessoris, que se sumen a l’altra vintena que ja formava part de la col·lecció del museu.

“L’arxiu de Mobles114 ens ajuda a completar el relat de la història del nostre disseny, ja que connecta amb professionals com America Sanchez (autor de la seva imatge corporativa fins al 2018) o Carles Riart (de qui Mobles114 ha editat diversos productes)”, sosté el Museu del Disseny. També remarca que és el primer arxiu que incorporen d’una editora de disseny, una tipologia d’empresa molt característica a Catalunya que va ser clau per a la consolidació del disseny.

La companyia es va fundar com a botiga de mobles i estudi d’interiorisme l’any 1973 per Josep Maria Massana, Josep Maria Tremoleda i Mariano Ferrer, dissenyadors industrials formats a l’Escola Massana i Eina. Es va situar al carrer Enric Granados 114, d’aquí el nom. Anys més tard, amb la sortida de Mariano Ferrer, es va iniciar la seva conversió a empresa d’edició de mobles, llums i complements, tant de creació pròpia com d’altres autors nacionals i internacionals.

En el seu catàleg, figuren noms com els de Miguel Milá, Jorge Pensi, Lluis Pau, Lagranja, Joan Gaspar, Montse Padrós, Martín Azúa, Enzo Mari o Álvaro Siza. També compta amb una línia de recuperació i reedició de clàssics del disseny català, integrada per Josep Torres Clavé, Rafael Marquina, André Ricard o Josep M. Jujol. L’any 2001, l’empresa va rebre el Premi Nacional de Disseny.

Entre els materials donats pel fabricant de mobiliari al Museu del Disseny, amb un fons format per més de 70.000 objectes, hi ha el penja-robes de paret Ona, dissenyat el 1990 per Montse Padrós i Carles Riart, i les prestatgeries Tria, dissenyades el 1978 per Josep Maria Massana i Josep Maria Tremoleda. També hi ha la butaca Torres Clavé (1934) de l’arquitecte Josep Torres Clavé, ideada per al Pavelló de la República Espanyola a l’Exposició Internacional de París de 1937, compartint espai amb el Guernica; el tamboret Nuta (1990) de Lluís Pau, i el cendrer Copenhaguen (1966) d’André Ricard.

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Professionals

El pallasso que fa origamis al metro

Un nas vermell i un bocí de paper basten a Paco Lorente per fer especial…

3 d'abril de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

El festival Flors al Mercat porta la primavera a Barcelona

La sisena edició d'aquest esdeveniment reuneix, del 5 al 6 d'abril més de setanta floristes,…

3 d'abril de 2025
  • Gastronomia

Una arqueòloga de xocolata com a mona per despertar vocacions científiques

La UB i el Gremi de Pastisseria de Barcelona s'alien per tercera vegada en la…

3 d'abril de 2025
  • Creativitat

Del port a la ciutat: el projecte d’OAB que transforma el Port Vell

Lucía Ferrater, sòcia d'OAB, acaba de rebre el Premi Ciutat de Barcelona juntament amb Carlos…

3 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Tota la xarxa de metro serà accessible en tres anys

La Generalitat invertirà 115 milions d'euros en adaptar les vuit estacions que queden pendents

3 d'abril de 2025
  • Creativitat

Barcelona es vesteix d’alta costura dins i fora de la passarel·la

La 35a edició de la 080 Barcelona Fashion reuneix més de 500 creadors de contingut…

2 d'abril de 2025