La Punyalada

Motomami, un disc sobre el pudor

Rosalia ha parit un disc amb vocació universal però que brolla d’un ultralocalisme gens dissimulat; una cançó unitària ordida en diversos moviments que, sobretot, reflexiona sobre una idea abstracta i temptadora com és el pudor

La crítica musical i la commonplace planetària ha dictat sentència; diuen que Motomami és un disc en el què la nostra Rosalia s’ha posat finalment i conscient la granota d’estrella global. És indiscutible; les setze cançons d’aquesta excel·lent simfonia (corregeixo, l’àlbum és més aviat una suite barroca en què l’eufòria és ràpidament contrastada amb un petit enclaustrament de fragilitat amorosa) mostren una craftwomanship d’estils –del flamenc consanguini a l’artista, al reggaeton i al bolero– que podran satisfer per igual un habitant de Riudellots de la Selva, Kra Daadi o Tai’an. Al seu torn, la compositora-cantant ha estat prou hàbil en subsumir els fragments del seu imaginari a un significant buit, el de Motomami, que barreja l’empoderament femení de calçar-se una Kawasaki gegant amb la cura que es desprèn de la maternitat, en una reivindicació de la dona que se sap líder, però que també té l’exclusiva de la carícia filial que li exigeix la mare natura.

Tot això és ben cert, però diria que l’important del tema (passa amb Rosalia, però també per saber l’estratègia de qualsevol gran artista; i ella ho és) és veure des d’on parla la veu i, en definitiva, a partir de quin indret ocult es desplega aquest afany de globalitat de les seves cançons. Sense pecar de barretinaire, opino que Motomami és una secreta reivindicació doble de la catalanitat que s’inspira directament en allò que Dalí havia descrit com les dues especialitats de la catalana tribu: l’empatollar-se i l’embolica que fa fort. Traduït en termes contemporanis; imposar-se al món fent-la grossa, pitjant la cara de qui faci falta i, sobretot, tenint molts diners. Porti Versaces, porti xampany i visca l’alegria. No és una idea menor: sense un estat ni un exèrcit que faci costat al nostre pobre dialecte i a la nostra petitesa demogràfica, la Rosalia sap que, com Dalí, al món només ens faran cas si ens fem els xulos i, sobretot, si guanyem molta, però que molta pasta.

Però la segona cosa que fa totalment català aquest meravellós producte (més enllà de l’entranyable àudio de l’àvia advertint a la superestrella mundial que tingui una certa por de Nostre Senyor i que no s’oblidi de regar sovint l’hortet de la família) és una sinuosa però inquietant idea de pudor. Aquesta dualitat del saber-se poderós, però tenir sempre una mica de recança al mostrar-se es veu en la petita obra mestra del disc, la cançó Hentai. Com sabreu, el mot nipó es refereix a un gènere de còmic japonès estrictament pornogràfic, però que també té un contingut de sensualitat amagada. La mateixa artista ha volgut marcar la dicotomia d’aquesta cançó afirmant que volia compondre una mena de balada tipus Disney però amb una lletra molt explícita de contingut sexual. La tria pot ser humorística, i així ens arriba a la primera audició, però després veiem com al xoc entre el plaer de donar i la pèrdua de donar-se hi entra justament la noció del pudor espiritual.

La segona cosa que fa totalment català aquest meravellós producte és una sinuosa però inquietant idea de pudor

Te quiero ride como a mi bike/Hazme un tape modo Spike/Yo la batí hasta que se montó/Segundo es chingarte, lo primero e’Dios. Més clar l’aigua; davant  l’apertura del plaer sexual hi ha la certesa d’un cert temor del gaudi (Tan rico no puede ser) i la presència castradora-inspiradora de la divinitat. Aquesta ombra del vergonyant sobrevola totes les cançons del disc, especialment en les què Rosalia és conscient de la seva futura fama mundial, però recorda que la vida d’una popstar té alts i baixos, que la celebritat és demasiao traicionera, y como/ella viene, se te va/sabe que serà celosa, yo nunca le confiaré./Si quiere’ duerme con ella, pero nunca te vayas a casar. M’apassiona aquesta descripció tan nostrada del “sí però no” que exhibeix Rosalia, aquesta autòctona voluntat de tocar sempre de peus a terra malgrat que el món (ara sí) ens miri, una recança que supura d’un pudor que es barreja amb la consciència d’estar-ho petant, però admetre que no t’ho mereixes del tot.

Motomami no és un disc (només) per escoltar, sinó que Rosalia l’ha ordit bàsicament per pensar; d’aquí al fet que els seus hits siguin difícils d’escoltar com a peces soltes i aïllades. El seu pensament, a pesar del que diguin els etnocentristes de casa nostra que li retreuen no escriure més cançons en català, és més de la terra que el Pi de les Tres Branques, i s’esdevé així és perquè barreja la nostra infinita expansió amb aquest sentiment de pudor que ens causa sempre la victòria. Tot això l’artista no ho ha dit, ni puta falta que fa, perquè ja em té a mi per explicar-ho. És una tasca menor, però necessària.

Compartir
Publicado por
Bernat Dedéu

Artículos recientes

  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024