Good News Barcelona

MYBA 2022: El negoci de les grans eslores torna a Barcelona

No es va poder celebrar el 2020 i tampoc el 2021. Finalment, ha estat el 2022 quan el MYBA Charter Show, un gran esdeveniment internacional relacionat amb el lloguer i els serveis a iots de grans eslores, ha tornat a Barcelona. Ho ha fet tornant a portar animació, negocis i algunes impressionants embarcacions, no habituals a la ciutat, als molls de la Marina Port Vell.

MYBA són les sigles de Mediterranean Yacht Broker Association, una entitat fundada el 1984 per unir a tots els agents implicats en la gestió dels superiots: lloguer de vaixells, serveis de manteniment, càtering, assistència a tripulacions, hostes i qualsevol altre assumpte relacionat amb el dia a dia d’un sector tant impecable com discret, malgrat que els grans protagonistes són embarcacions que no passen precisament desapercebudes.

L’esdeveniment ha portat fins als molls de la Barceloneta i d’Espanya una vintena de grans iots basats en altres ports i que passaran tota la setmana a Barcelona amb l’objectiu de la seva comercialització i negociacions entre brokers, agents de port, proveïdors, empreses de serveis i altres marines. Aquestes societats s’han traslladat a Barcelona des d’altres punts d’Espanya i països propers com França, Itàlia o Mònaco, com també d’indrets més llunyans com ara les Illes Cook, l’Aràbia Saudita, Nova Zelanda o Israel.

Com que es tracta d’un esdeveniment professional, l’accés està restringit al públic en general, tot i que des de diferents punts de la Barceloneta i altres molls del port es poden apreciar bé els grans iots que recalen aquests dies a Barcelona, com l’històric Shenadoha of Sark, una goleta de 42 metres i tres pals amb 120 anys d’història intensa. Després de passar per moltes mans, actualment aquest veler és de propietat italiana i el comercialitza el broker britànic Burgess, que aquests dies ha portat a Barcelona tres iots del seu extens catàleg per tancar acords de lloguer per a aquesta i les pròximes temporades.

El veler Shenadoah of Sark, botat el 1902 i comercialitzat pel broker Burgess Yachts. ©JOF

Altres importants empreses presents aquesta setmana a Marina Port Vell són Northrop & Johnson, Camper & Nicholsons i Fraser, que tenen entre la seva oferta d’embarcacions de lloguer iots com el Roma, de 62 metres, el Balista, de 47 o el Curiosity, de 45, que aquests dies s’exhibeixen en tota esplendor i fins i tot treuen a l’aigua els extres que tenen a bord per demostrar totes les seves possibilitats: des de llanxes auxiliars a motos d’aigua, taules de windsurf o qualsevol altre complement que vulguin fer servir els hostes d’aquests iots durant les seves vacances i estones de lleure al mar.

En aquesta línia, Sean Read, el capità del Triumph, un altre dels iots presents aquests dies al moll de la Barceloneta i engalanat com en les grans ocasions, ha celebrat dinars per a clients i proveïdors en un dels menjadors exteriors del vaixell, que en les visites a la nostra ciutat és assistit per P&C Yacht services, filial de la barcelonina Perez i Cía.

Estands i iots comparteixen aquests dies els molls de la Barceloneta i d’Espanya a Marina Port Vell. ©JOF

World Yacht Group
Amarrat just al davant d’uns estands instal·lats al moll de la Barceloneta, un dels iots més notables d’aquest esdeveniment per la seva línia i dimensions és l’Stella Maris, una enorme embarcació d’esbarjo de 72 metres d’eslora comercialitzada en exclusiva per World Yacht Group, una firma nascuda a Barcelona i que té delegacions a Califòrnia, Florida, la Costa Blava, les Balears i Madrid.

L’empresa, fundada i dirigida per Joan Plana Palao, enginyer naval i antic capità de superiots, té un catàleg de 22 vaixells a diferents zones del món i una dotzena de iots més a la venda. Precisament fa pocs mesos va tancar la venda de l’Stella Maris al seu propietari actual, un empresari californià d’origen xinès que confia a Plana i el seu equip per a la gestió integral del seu vaixell.

La suite de l’armador de l’Stella Maris, situada a la part més alta d’aquest iot. ©JOF

“La fórmula consisteix a equilibrar les necessitats del propietari amb la comercialització a tercers. L’armador programa una sèrie de períodes de vacances a l’any a bord del vaixell i la resta del temps nosaltres el posem al mercat”, indica Plana Palao. El iot, amb capacitat per a 12 hostes allotjats a set grans suites, té una tripulació de 19 persones, diversos salons, un gimnàs, un spa, sala de tractaments, heliport i una decoració exquisida de l’estudi de la reputada Michaela Reverberi. Els preus de lloguer van d’acord amb el luxe i l’exclusivitat que es viuen a bord: 700.000 euros per setmana, als quals cal afegir un 20% d’IVA i les despeses extra a càrrec del client: menjars, begudes, combustible, taxes portuàries i propines a la tripulació, que de mitjana suposa afegir un 30% més al preu del lloguer setmanal.

La crisi russa
El conflicte provocat per la decisió de Vladimir Vladimirovich Putin envaint i atacant Ucraïna, ha afectat també aquest sector, el de la nàutica d’esbarjo d’alt standing que aparentment podríem imaginar com a aliè a guerres i conflictes, tot i que tant l’enfrontament armat com les mesures econòmiques de pressió contra certes personalitats properes al president rus i altres restriccions imposades a les fortunes d’aquest país, han impedit que un cert nombre de iots s’hagin pogut desplaçar fins a Barcelona i també el negoci de lloguer de iots per a russos, hagi caigut en picat com comentaven ahir alguns brokers als molls i en petites reunions que es formaven a peu de les passarel·les o als estands del MYBA.

Sabates a terra. Els visitants dels iots entren descalços a visitar els iots al MYBA. ©JOF

En tot cas, segons apuntaven altres professionals del sector, com Alberto Cadeddu, director de la sarda Nautica Assistance, el mercat nord-americà suplirà l’aturada del rus aquest estiu a la Mediterrània. “Després de dos anys sense poder viatjar a Europa, els clients del xàrter nàutic d’Amèrica del Nord estan llogant molt a Sardenya, Balears i el Mediterrani”, apunta Cadeddu, basat a Olbia, el cor de la Costa Esmeralda i un dels paradisos dels iots i els megaiots, un sector que aquests dies fa negocis davant dels edificis de la Barceloneta en un esdeveniment que de moment té assegurades les edicions del 2023 i 2024.

Compartir
Publicado por
Javier Ortega Figueiral

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Quatre històries d’emprenedoria a CASA SEAT

Una taula rodona acostarà les experiències d'empreses emergents com Mundimoto, PropHero, Apolo Kids i Aldara

19 de May de 2024
  • El Bar del Post

Felipe Cabezas: Més enllà de la frontera entre el teatre i la vida

“Abans de res, jo soc actor i ho he estat des de molt jovenet. Vaig…

18 de May de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona pot ser el millor pavelló d’una Biennal

Sara Catalán no només vol exportar allò bo dels models que ha vist arreu del…

18 de May de 2024
  • Opinió

De concert amb el nadó

Assistir a un concert de música culta amb un nadó resulta una metàfora perfecta del…

18 de May de 2024
  • Escena

Figures de vidre

'El zoo de vidre', a la Biblioteca Nacional, és una obra delicada que sublima el…

18 de May de 2024
  • Good News Barcelona

Esteve supera els 700 milions en vendes i construirà una nova planta a Celrà

El grup farmacèutic barceloní creix a doble dígit gràcies a la bona marxa del negoci…

17 de May de 2024