La plataforma col·lectiva treballa per incrementar i aprofitar el capital natural del Mediterrani mitjançant projectes i negocis que integren actors privats, tècnics, acadèmics i institucionals
Barcelona està incrustada en un ric i delicat ecosistema mediterrani. Encara que el gris asfalt i la rutina urbana emboirin aquesta evidència, la ciutat i el seu entorn estan plenament condicionats per la natura i els recursos que aquesta brinda. La sequera i les seves restriccions són un recordatori d’aquesta dependència. La disponibilitat d’aigua és determinant per a la vida, igual que altres recursos naturals, per molt que l’urbs s’obstini a intentar que els seus ciutadans oblidin aquesta vinculació. La nostra mar, els nostres boscos. Els nostres rius, més o menys cabalosos. El sòl i la terra, la biodiversitat. Tots ells, crucials. Tots ells, en risc, i en gran part desaprofitats i sense la protecció que mereixen.
Davant aquesta situació, el director del Natural Resources Hub de The Palladium Group, Joan Cabezas, i la CEO de Roman, Silvia Alsina, van conjuminar visió i estratègia per a crear Nactiva. La van impulsar l’abril de 2022 com a plataforma col·lectiva, amb el propòsit d’incrementar i millorar el capital natural de la regió del Mediterrani. I és que tenir cura dels amenaçats ecosistemes de la nostra regió no només permetrà mantenir la seva rica i preuada biodiversitat i recursos, sinó també regenerar-los i respondre a importants reptes de futur. Aquests reptes són de naturalesa mediambiental, com l’actual sequera i també temporals i inundacions, però van més enllà. Inclouen qüestions com l’alimentació, la disponibilitat de primeres matèries i els incendis forestals.
“Tenim un ecosistema potent, el que ens falten són projectes ambiciosos, i aquest és el rol de Nactiva”, destaca l’ara CEO de la plataforma. Joan Cabezas posa en relleu que Catalunya gaudeix d’una gran diversitat d’ecosistemes: des del Pirineu fins a rius, passant per un divers litoral, per planes i terrenys d’horta que regalen múltiples paisatges arreu de Catalunya. I tots ells tenen un element en comú: atresoren recursos naturals amb un gran potencial del qual en poques ocasions se’n treu partit.
Nactiva aspira a promoure la protecció i regeneració d’ecosistemes des de Barcelona com a “capital de la Mediterrània”
Nactiva es va fundar per revertir aquesta realitat, activant el capital natural del nostre entorn. És un objectiu que persegueix mitjançant tres potes: “Busquem la maximització per al capital natural, per a la societat i per als inversors. Busquem aquest triple impacte ecològic, social i econòmic”, resumeix Cabezas. I és que Nactiva es va concebre com una plataforma col·lectiva impulsada pel sector privat, que compta amb el suport i finançament d’una quinzena d’empreses. En concret, inclou entre els seus partners a companyies com Ametller Origen, Agbar, Naturgy, Ciments Molins, Celsa, Grup Catalana Occident i Flax&Kale, i compta amb el suport de Foment del Treball i l’Institut Agrícola Sant Isidre. A més, la plataforma treballa de manera col·laborativa amb actors implicats en el territori, que van des d’empreses fins a institucions, passant per administracions públiques i ONG.
I com es concreta aquesta labor per a maximitzar el capital natural? En projectes que Nactiva centra ara en quatre àrees: els boscos, la terra, el litoral i l’aigua. Des que es va fundar fa nou mesos, ha posat en marxa deu iniciatives, mentre que manté en estudi deu més. Totes elles han de ser escalables i replicables, de manera que es pugui generalitzar el seu ús en múltiples àrees mediterrànies. Nactiva aspira així a promoure la protecció i regeneració dels seus ecosistemes des de Barcelona, com a “capital del Mediterrani”. A més, les iniciatives responen a una estratègia d’impacte a llarg termini; la natura requereix projectes de cocció lenta.
Aquesta estratègia a llarg termini porta a Nactiva a elaborar previsions econòmiques també a anys vista. “El valor total dels projectes que estem mobilitzant és d’uns 500 milions d’euros, quan s’acabin d’implantar”, assegura Cabezas, que augura que la seva implantació estigui avançada i consolidada en uns cinc anys. “La natura és lenta i requereix temps”. Aquest fet dificulta tancar previsions més delimitades per a les iniciatives que impulsa la plataforma, que inclouen projectes com la regeneració de la biodiversitat marina en ports i la creació de parcs agraris, cadascun dels quals requerirà una inversió de més de 25 milions d’euros, segons Cabezas.
Nactiva preveu que el valor total dels projectes que impulsa sigui d’uns 500 milions quan s’acabin d’implantar
La creació d’aquests parcs agraris és una de les iniciatives que Nactiva impulsa des dels seus programes centrats en la terra. I és que només el 15% dels productes d’horta que es consumeixen a Catalunya són de proximitat, quan tindria capacitat per a subministrar ni més ni menys que el 100%, segons Cabezas. Davant aquesta situació, Nactiva està elaborant un mapa de zones òptimes per al cultiu d’horta, que ha de dissenyar-se sota un model tecnificat i sostenible. Per a promoure aquest model en els cultius ja existents, defensa impulsar centres d’ajuda als agricultors, perquè aprenguin noves tecnologies i mètodes i puguin realitzar proves en terrenys que no siguin els dels seus conreus.
Aquesta no és l’única iniciativa que Nactiva promou en l’àmbit de la terra. La plataforma impulsa també projectes de producció i venda de proteïna alternativa, sobretot vegetal. I és que el mercat de proteïna vegetal a partir de llegums per imitar productes carnis està en auge, i la producció de lleguminoses és una realitat a Catalunya que pot ampliar-se i dirigir-se a la fabricació d’aquesta proteïna vegetal. Així ho considera Nactiva, que compta amb un Consell Assessor de perfils diversos especialitzats en àmbits vinculats al capital natural.
I del camp, al bosc. “Els boscos ens proveeixen de molts productes, com a aliments, fusta i biomassa”, recorda Cabezas. I el potencial en aquest àmbit és destacable, ja que el 67% de la superfície de Catalunya està coberta de boscos. No obstant, aprofita menys del 25% de la superfície boscosa de la qual disposa, cosa que Nactiva vol canviar amb les seves iniciatives.
La plataforma també té en el seu focus la regeneració de les conques hídriques, rius i aqüífers. En l’àmbit de l’aigua, planteja transformar antigues colònies industrials que ressegueixen el Llobregat en un hub de R+D en capital natural, turisme, oci, educació i wellness. Una altra de les iniciatives vinculades a l’aigua afecta a les preses de centrals hidroelèctriques: plantegen obrir orificis en les preses perquè els animals i sediments puguin fluir d’un costat a l’altre, protegint així el riu i les costes. Cabezas assegura que és una pràctica que ja es realitza en altres indrets, i defensa que les futures licitacions d’aquestes centrals obliguin a executar aquest tipus d’intervencions.
“Representa una mica menys d’energia, però molta més biodiversitat i protecció de la costa, la qual cosa alhora implica una millor pesca”, subratlla Cabezas. El litoral marítim és precisament l’altra diana de Nactiva. En aquest àmbit, promou projectes com la regeneració de la biodiversitat d’entorns portuaris, mitjançant la instal·lació d’estructures que faciliten la vida marina, com les que dissenya Ocean Ecostructures. La recuperació de praderies de posidònia també és clau per a la plataforma, motiu pel que té “un ull posat a les Balears”. Tot sense oblidar que la platja europea més contaminada de microplàstics està a Catalunya. La sorra de la platja tarragonina de La Pineda s’entremescla fatalment amb milers de pellets, petites boletes de colors que s’utilitzen per a la fabricació de plàstic en la indústria química.
La plataforma planteja transformar antigues colònies industrials que ressegueixen el Llobregat en un hub de R+D en capital natural, turisme, oci, educació i wellness
Sòl, boscos, aigua i litoral. Són ara les quatre potes de Nactiva, que preveu obrir noves dimensions al mateix temps que creixin els seus col·laboradors. Té en el punt de mira àmbits com l’aire, l’alta muntanya i les zones urbanes. “Hem de millorar molt la gestió del capital natural de les ciutats”, amb el propòsit d’avançar cap a urbs més verdes. Tot amb la finalitat de mobilitzar i protegir el capital natural, també com a resposta a reptes i amenaces de futur.
“Es tracta de buscar solucions a problemes que no són de ningú, però que afecten a tots. No pertanyen a ningú però, en canvi, tenim les capacitats per solucionar-ho”, proclama Cabezas. El cofundador de Nactiva considera que s’han fet passos en aquesta direcció, sobretot quant a la consciència social de reptes i problemes com el canvi climàtic, evidenciats per fenòmens com la sequera. “La societat comença a entendre aquests reptes, i ha de començar a entendre que la base de tot està en la natura”.
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…