Una radiografia de l’ecosistema NewSpace a Catalunya apunta que aquest segment del sector espacial registrarà creixements exponencials en els propers cinc anys. De manera que passarà d’una facturació de 143 milions d’euros el 2020 —acumulant un creixement del 78% en dos anys— fins als 539,4 milions previstos pel 2025, un 276% més.
Sense tenir en compte la incorporació de noves empreses i entitats a la cadena de valor, en termes relatius, el creixement de la facturació vinculada al NewSpace estarà protagonitzat per part de les entitats petites (màxim de 49 treballadors) i joves (menys de deu anys d’antiguitat).
En paral·lel, a cinc anys vista, l’ecosistema generarà ocupació de valor afegir i intensiu en coneixement; de les 379 persones actuals (el 23% del conjunt del sector espacial) a uns 1.755 empleats. Aquest fort augment previst de l’ocupació es produiria gràcies a la incorporació de nous professionals a les empreses i a les startups i incubadores. Aquests dos últims grups expliquen el 92% de l’increment esperat de l’ocupació NewSpace. El 28% dels treballadors de les entitats formen part de centres tecnològics o de recerca i universitats, xifra que se situa en l’11% en el cas de la indústria espacial més tradicional (grans satèl·lits o missions espacials, per exemple), ja totalment consolidat a Catalunya.
La nova economia espacial —focalitzada principalment en nanosatèl·lits— suposa el 17,8% del conjunt del sector dedicat a l’espai i és una activitat emergent a Catalunya que presenta bones perspectives de creixement, segons l’estudi Ecosistema del sector NewSpace a Catalunya. Radiografia i variables socioeconòmiques. El sector espacial en el seu conjunt va facturar el 2020, malgrat el context de pandèmia, 807 milions d’euros, un 5,4% més que el 2019, i donava feina a 7.571 treballadors.
El NewSpace és un segment de la nova economia que té els seus inicis l’any 2000 i que representa un nou ús de l’espai amb satèl·lits petits i de ràpid desenvolupament, i que parteix de la democratització en l’accés a l’espai i de la indústria aeroespacial.
Actualment, l’ecosistema NewSpace català està configurat per 93 entitats, de les quals 89 tenen seu operativa a Catalunya. En concret són 48 empreses, 17 companyies que s’identifiquen com a emergents o incubadores, 16 centres tecnològics o centres universitaris i sis associacions o fundacions. Aquesta ha estat la base per a l’elaboració de l’informe en què ha treballat el Gabinet d’Estudis Econòmics de la Cambra de Comerç de Barcelona, amb el suport del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya i les fundacions i2CAT i KIMbcn.
La nova economia espacial, focalitzada principalment en nanosatèl·lits, suposa el 17,8% del conjunt del sector dedicat a l’espai
Segons les empreses enquestades, els sectors que tindran un impacte més gran degut a l’adopció de tecnologies NewSpace seran les telecomunicacions i audiovisuals, seguits de l’agricultura. Els sectors relacionats amb Smart Cities, seguretat i emergències també experimentaran grans millores degut a l’evolució i implementació d’aquestes tecnologies. Les àrees que estan més vinculades amb les tecnologies del NewSpace que poden ajudar a transformar aquests sectors són l’Observació de la Terra i l’Internet de les Coses (IoT).
L’àmbit de la recerca és un dels més destacats en aquests tipus d’indústria i entitats, perquè l’ecosistema de NewSpace genera més patents que no pas les empreses espacials més tradicionals. En concret, l’ecosistema ha generat 30 patents en els últimes tres anys. L’informe assenyala que les startups i les incubadores són les que han generat un nombre més gran de patents (en total 21), molt lluny dels centres tecnològics o de recerca (unes sis) i les empreses (unes set). “Això demostra l’elevada capacitat del sector de transformar idees i recerca en resultats tangibles, fenomen que pot contribuir a potenciar els spillovers del NewSpace sobre el conjunt del teixit productiu català els propers anys”, cita l’informe.