El centre tecnològic Eurecat, l’Hospital Sant Joan de Déu i la Mobile World Capital Barcelona (MWCapital) han creat la companyia Ephion Health. La nova empresa emergent es dedicarà a comercialitzar una plataforma digital que permet monitorar l’evolució de pacients amb malalties que afecten la mobilitat. Es calcula que aquest tipus de patologies afecten com a mínim a un 25% de la població.
La plataforma quantifica la mobilitat i la capacitat funcional dels malalts a través de vuit tipus de sensors biomecànics i fisiològics. Aquestes dades es recullen mitjançant una aplicació mòbil i es transmeten als servidors de la startup. Tota la informació que genera el pacient s’analitza mitjançant algoritmes d’intel·ligència artificial (IA) i s’obté un índex (de 0 a 100) que indica el seu estat de salut.
L’eina, desenvolupada per Eurecat i transferida a Ephion Health, s’ha validat amb persones que pateixen distròfia muscular de Duchenne a l’Hospital Sant Joan de Déu, gràcies al suport financer i la formació oferida per l’EIT Health, òrgan europeu per a la innovació en salut amb seu al Parc Científic de Barcelona (PCB). Aquesta malaltia genètica afecta sobretot als homes i provoca la pèrdua progressiva de la massa muscular, que suposa la disminució gradual de la mobilitat. A Europa, s’estima que hi ha uns 40.000 persones que pateixen aquesta distròfia. Després de la validació clínica amb aquests pacients, la plataforma està en procés de certificació i estarà disponible al mercat en els propers mesos.
Respecte a altres eines disponibles, Ephion Health permet analitzar la mobilitat i la capacitat funcional dels malalts de manera objectiva i precisa, tant a l’hospital com remotament. Actualment, s’utilitzen qüestionaris on els pacients puntuen les seves facultats. Són percepcions útils per als professionals de la salut, però es veuen limitades pel seu caràcter subjectiu. També es duen a terme tests funcionals, on els pacients caminen per un passadís i un especialista valora la seva mobilitat. Com el mecanisme anterior, aquestes proves continuen sent subjectives i, a més, no són del tot precises, requereixen la col·laboració del malalt i s’han de realitzar a l’hospital amb un avaluador clínic.
Més enllà d’oferir un sistema més eficient, l’empresa emergent amb seu a Barcelona aspira a ampliar el nombre de malalties que poden ser monitorades d’aquesta manera. És per això que s’han engegat dos nous estudis clínics amb pacients de malalties neuromusculars als hospitals de la Santa Creu i Sant Pau i Sant Joan de Déu. Així mateix, hi haurà un tercer pilot en col·laboració amb Quirón Salud per monitorar el risc de caigudes de gent gran. Segons estudis preliminars de la companyia, l’ús d’aquesta tecnologia a la pràctica clínica pot permetre un estalvi en el sistema de salut europeu d’almenys mil milions d’euros. La plataforma d’Ephion Health també estarà disponible per a empreses farmacèutiques que investiguin sobre nous medicaments per a malalties que afecten la mobilitat.