Al barri de La Verneda, un dels districtes industrials de Barcelona, hi ha la base operativa de la nova acceleradora Stage2, una iniciativa privada de capital risc que veu en les empreses emergents amb innovació científico-tècnica una oportunitat i una peça clau i indispensable per a la competitivitat del teixit industrial arreu d’Europa.
Fer créixer les startups industrials serà doncs la tasca en què profunditzarà Stage2, però ho farà no només amb l’acompanyament, sinó també amb inversió directa en aquestes empreses industrials incipients. Per això buscarà projectes arreu d’Europa que ja tinguin o estiguin a punt d’aconseguir la validació dels seus productes i que necessitin recursos per passar a la fase d’industrialització i comercialització als mercats internacionals.
La iniciativa correspon a un grup de deu emprenedors i industrials que, liderats per Oriol Pascual, exdirector d’IQS Tech Factory, han invertit 1,5 milions d’euros per tirar endavant aquest projecte, en una nau industrial de 560 metres quadrats al carrer Santander. Des de Barcelona, com a nou referent del sector emergent Industrial Tech, es buscarà el suport financer per crear un fons de capital risc de 15 milions d’euros que permeti accelerar 150 projectes fins 2030, amb una inversió de 100.000 euros per empresa, amb la implicació i el compromís de contribuir al seu desenvolupament un mínim de tres anys.
El conseller delegat d’Stage2, Oriol Pascual, destaca el pes que tindrà d’aquí a deu anys els sector Industrial Tech, que està en clara fase d’expansió i ha insistit en què Barcelona no pot perdre l’oportunitat d’atraure aquests segment amb alt valor afegit i innovació, per tenir una industria cada vegada més competitiva i que creï riquesa. Pascual ha esmentat un informe del portal Dealroom, que va determinar que la inversió privada en l’àmbit Industrial Tech a Europa s’ha multiplicat per nou en els últims cinc anys i que ha estat fonamental per al creixement del Producte Interior Brut (PIB) dels seus països. “Hi ha dues maneres d’incrementar el paper de la indústria al PIB: agafar la indústria existent i fer que creixi i produeixi més o ajudar a crear noves empreses industrials d’alt valor afegit”, ha assegurat Pascual.
Acompanyen a Oriol Pascual en aquest projecte Roberto Gili, de Crowdcube; Rubén Bonet, de Fractus; Francesc Andreu, de Plating Brap; Pablo Linz, d’Immfly; Ignasi Tribó, de Parlem Telecom; Jordi de los Pinos, d’Smadex; Lorenzo Ferrari, d’Ipagsa; Rick Scavetta, creador de la consultora especialitzada en els mètodes d’anàlisi de dades per a investigadors, Scavetta; i l’emprenedor nord-americà Bruce Larr Holland, que ha invertit, entre d’altres, a l’empresa de dispositius mòbils laborals Spectralink.
Tret de sortida d’Stage2
Stage2 es posa en marxa amb una primera fase que es desenvoluparà fins al 2025 amb l’acceleració de 25 projectes, i està previst que comenci el proper setembre amb quatre startups escollides per la xarxa europea d’Stage2, que ha arrencat amb acords de col·laboració amb altres acceleradores de Berlín i Helsinki. Tenen una xarxa de socis europeus, a més de l’aliança amb Hello Tomorrow, una comunitat de Deep Tech, una associació nascuda a França per recolzar a les empreses emergents amb tecnologies innovadores arrelades en la ciència i l’enginyeria avançada que ofereixen nous mètodes de producció innovadors. A Barcelona, inicialment, l’equip de Pascual es completa amb Oriol Vivet, que prové de l’agència de disseny industrial Lucid, i Miriam Segura, exdirectora del programa d’acceleració Clean Tech, Cleantech Camp. “En dos anys, preveiem ser 10 persones”, explica el director general de l’acceleradora.
Stage2 treballarà un mínim de sis mesos amb cada projecte industrial, combinant la inversió i l’acceleració amb la validació dels productes industrials innovadors en el mercat, el seu desenvolupament amb l’enginyeria del productes i la primera fase de manufactura, la validació dels equips de treball i el disseny de l’estratègia de creixement amb visió internacional.
A La Verneda, sinergies amb TMDC
Per afavorir aquests processos, la tria d’un espai a La Verneda no ha estat fortuïta. Stage2 s’ha ubicat a la nau del carrer Santander perquè allà està ubicat el taller industrial TMDC —cofundat per Pedro Pineda—, que en 3.000 metres quadrats disposa de maquinària Electroportatil, maquinària industrial i maquinària cnc (control numèric per computadora) per treballar fusta, ferro i plàstic, que funciona amb la fórmula de coworking i que facilita que autònoms, emprenedors i pimes puguin començar a fabricar les seves peces industrials.
Entre els professionals externs que assessoren a l’equip d’Stage2 destaquen Heriberto Saldivar, cap del departament de previsió, estratègia i coordinació de lAgència Espacial Europea; Marko Parkkinen, fundador i CEO de Seedi, un venture enfocat per empreses del sector científic; Nicolas Avril, fundador d’Enging, una empresa de fabricació de hardware; i Xavier Simó, fundador i president d’Inlea, una consultora que ofereix assessorament 360º a empreses de 50 països.