Director general Nestlé España Jordi Llach
El director general de Nestlé Espanya, Jordi Llach. © Maria Asmarat/ACN

Nestlé inverteix 22 milions a Girona per aprofitar els pòsits de cafè com a combustible

La multinacional suïssa transformarà la planta per reduir la seva dependència del gas natural

Si sempre s’ha dit que els pòsits del cafè es podien llançar a les plantes com a fertilitzant, una empresa com Nestlé havia de trobar una manera de treure partit a tot el marro que genera durant la producció de cafè. A la planta que té a Girona, on fabrica cafè soluble Nescafé i càpsules Nescafé Dolce, invertirà 22 milions d’euros per reaprofitar les més de 52.000 tones de pòsits de cafè que genera anualment. “És un clar exemple d’economia circular”, exposa el director general de Nestlé Espanya, Jordi Llach. De cara a l’any 2050, la multinacional suïssa aspira a aconseguir la meta de zero emissions netes de gasos d’efecte d’hivernacle.

La fàbrica de Girona va començar a provar aquesta nova font d’energia l’any 2020. En el procés de fabricar cafè soluble Nescafé, s’obtenen els pòsits de cafè després de netejar, torrar i moldre els grans de cafè. El marro és un producte vegetal que es pot utilitzar com a combustible pel seu elevat poder calorífic. Fa quatre anys, Nestlé va invertir 17 milions d’euros a posar en marxa una caldera que permetia transformar els pòsits de cafè en vapor, la qual cosa, a més, permetia reduir el seu consum de gas natural.

Ara, s’acompanyarà amb una segona caldera, elevant la inversió global fins als gairebé 40 milions d’euros. La nova caldera es preveu que entri en funcionament a mitjans de 2025. Com a novetat, remarca el responsable de projectes de Sostenibilitat de Nestlé Espanya, Miguel Antúnez, la fàbrica també començarà a utilitzar com a matèria primera estelles provinents de boscos propers. Les calderes s’acompanyaran per dos magatzems, amb una capacitat de 900 metres cúbics.

Es preveu que totes dues calderes generin 116.000 tones de vapor anuals, amb el que, a finals de l’any que ve, el 80% del vapor que necessita la planta provindrà d’aquesta font renovable. Segons Nestlé, es reduiran les emissions de C02 en 18.000 tones. En altres fàbriques del grup, com les que produeixen Nesquik, també es reaprofiten les restes del cacau com a font d’energia.

“En la producció de cafè, som capdavanters dins del grup, anem per davant d’altres països i ens segueixen”, assenyala el director general per a Espanya. Des de la seva construcció l’any 1968, la fàbrica de Girona s’ha convertit en una de les fàbriques de cafè de referència dins de Nestlé, cobrint el mercat ibèric, però també enviant producte arreu del món, arribant actualment a una exportació del 90%, amb el protagonisme de països com Suïssa, el Regne Unit, França, Grècia i Mèxic.

“En la producció de cafè a Girona, som capdavanters dins del grup, anem per davant d’altres països i ens segueixen”, assenyala Jordi Llach

La planta gironina va començar produint cafè soluble i, a partir del 2009, va afegir les càpsules després d’una inversió de 150 milions d’euros. Des de llavors, l’aposta de la multinacional per aquest centre de producció s’ha accelerat amb l’objectiu d’incrementar la productivitat i competitivitat amb propostes pioneres com la revaloració dels pòsits de cafè, pilot que Llach no dubta que s’estendrà a altres plantes del grup. Recentment, l’any 2022, Nestlé va anunciar una inversió de 100 milions d’euros per reforçar els processos productius de la fàbrica, plans que van suposar també la deslocalització a Vietnam de la línia de producció de cafè descafeïnat. “La fàbrica de Girona està en constant creixement”, subratlla el directiu. La plantilla se situa en els més de 870 empleats.

En el conjunt d’Espanya, Nestlé va invertir uns 70 milions l’any passat a posar al dia les seves deu fàbriques, amb tres més a Catalunya, situades a Castellbisbal, Reus i Viladrau. Per a aquest any, l’empresa espera moure’s en unes xifres similars. “No ens quedarem lluny del 2023”, indica Llach. A més, la companyia preveu “tenir un bon 2024”, basat en un creixement del volum, després d’haver pujat el passat per la inflació. En tot el país, amb la seva primera fàbrica instal·lada a La Penilla de Cayón (Cantàbria), la multinacional factura 2.496 milions d’euros i ocupa 4.150 treballadors. A nivell global, és present a 188 països i compta amb 275.000 treballadors.