La companyia barcelonina ha rebut un ajut de 75.000 euros d'Acció per desenvolupar una tecnologia de gestió de les conques hidrològiques basada en la intel·ligència artificial
La startup catalana Neurite ha creat un software basat en la intel·ligència artificial que prediu el comportament de l’aigua de les conques hidrològiques i permet conèixer a temps real quin serà el cabal d’un riu en les hores vinents.
Gràcies a aquesta eina es podrà conèixer amb previsió el risc d’inundacions a rius, llacs i conques hidrològiques, entre d’altres. Segons dades de l’empresa, a Catalunya hi ha 383 espais amb aquestes característiques. A Espanya, 4.000. El software està dirigit a entitats públiques encarregades de la gestió de l’aigua.
Per predir el comportament de l’aigua, Neurite ha desenvolupat un programari que combina les dades captades per sensors instal·lats als rius, pluviòmetres i radars meteorològics (entre d’altres instruments), amb algoritmes d’intel·ligència artificial. Aquest sistema permet predir el risc d’inundació relacionat amb factors físics.
Pels factors relacionats amb l’activitat humana, aquests mateixos algoritmes d’intel·ligència artificial, analitzaran les accions de l’home (com ara les extraccions d’aigua pel reg, el consum humà o la producció elèctrica) a través de tècniques d’aprenentatge automàtic, anomenades en el sector com deep learning.
En el seu conjunt, les dades s’actualitzaran automàticament a temps real a mesura que vagi arribant informació nova i es guardaran al núvol. Així, el software creat per Neurite tindrà constància de qualsevol canvi en el moviment de l’aigua i serà capaç d’oferir prediccions que tindran en compte tant els fenòmens físics com humans que intervenen en la modificació dels cabals.
Pel conseller delegat de la companyia, Francesc Batlle, el seu programari ofereix “sobretot immediatesa i precisió”, ja que “fins ara, aquestes previsions es feien a través d’altres mètodes d’anàlisi, la qual cosa era lenta i quedava de seguida obsoleta”.
Neurite ja ha desenvolupat una prova pilot del seu sistema a la capçalera del Ter durant aquest 2021 amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Batlle ho ha qualificat “d’èxit”, fins al punt que ha “encoratjat” a la companyia a dirigir-se a altres tipus de clients, com ara empreses d’abastiment, centrals hidroelèctriques o comunitats de regants.
La startup, fundada el 2018 i amb seu a Barcelona, compta amb un equip de cinc persones. Darrerament, ha rebut 75.000 euros de l’ajut Startup Capital d’Acció, que atorga l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball a companyies emergents que es troben en les seves fases més inicials.
En un futur es plantegen la possibilitat d’ampliar el seu ventall de clients. Els hi agradaria introduir el seu software a altres àmbits com el de l’aplicació de la intel·ligència artificial per a la predicció de dades en l’entorn empresarial.
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…