Administracions i centres educatius signen l'acord marc que posarà en marxa la rehabilitació de l’antic recinte fabril del Poblenou, amb un pressupost de 18 milions d’euros. El projecte s’inicia amb la finalitat d’enfortir el sistema d’educació a Catalunya en l'àmbit artístic i acabar amb la fragmentació actual de l’oferta formativa en aquesta disciplina.
La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, set universitats i centres d’educació artística superior han signat aquest divendres l’acord marc per fer realitat el 2026 el Campus de les Arts de Can Ricart. El projecte, que es finançarà inicialment amb recursos del fons Next Generation, té per finalitat enfortir el sistema d’educació artística en dues branques: la recerca, el desenvolupament i la innovació, així com la formació del professorat.
La Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Universitat de Girona (UdG), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic) participen en aquesta iniciativa. Les acompanyen la Facultat de Belles Arts de la UB, Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC, Elisava, l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC), EINA, l’Escola Massana, BAU, l’Escola Universitària ERAM-UdG, l’Escola Superior de Disseny (ESDi) i el Conservatori Superior de Música del Liceu.
La UB, que lidera la planificació del Campus, ha posat en marxa tots els procediments per sol·licitar el finançament de les obres de rehabilitació en el marc dels fons europeus Next Generation, per una quantia que va dels 14 milions d’euros als 18 milions d’euros, segons el grau d’eficiència arquitectònica que assoleixin les noves instal·lacions.
En funció de l’execució pressupostaria i la disponibilitat de la inversió, entre el 2022 i 2025 es procedirà a la licitació i execució dels projectes i de les obres de rehabilitació i d’urbanització de tot l’espai de l’antic recinte fabril de Can Ricart, declarat bé cultural d’interès nacional, ubicat al Districte 22@ de Barcelona, i que té una superfície de 6.800 metres quadrats.
En concret, les obres de rehabilitació i adequació de Can Ricart són responsabilitat de la Universitat de Barcelona i el desenvolupament de la urbanització de l’espai depèn de l’Ajuntament de Barcelona, segons l’avantprojecte que acompanya el Pla Especial integral per a la regulació de l’equipament Campus de les Arts a Can Ricart, aprovat definitivament pel consistori el 2019.
El Campus de les Arts, un “projecte únic a Catalunya”, segons la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, i que va néixer a partir d’una iniciativa del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA), suposarà un contrapunt a la fragmentació de l’oferta actual que hi ha en aquestes disciplines a Catalunya. Actualment, hi ha dinou centres de tipologies molt diferents (universitaris, adscrits universitaris, públics superiors i privats superiors) que imparteixen aquesta formació i això fa que la diversitat de títols superiors o graus universitaris sigui molt poca (un per centre de mitjana) i que els estudis de nivell de màster siguin encara minoritaris (menys del 6% del total d’estudiants), segons la UB.
Actualment, a Catalunya, hi ha dinou centres de tipologies molt diferents que imparteixen formacions artístiques
També s’esmenta que aquesta situació dificulta el desenvolupament dels estudis de tercer cicle, màster i doctorat i la capacitat d’R+D+I en l’àmbit acadèmic. Així doncs, l’activitat del Campus de les Arts abastarà projectes de recerca, cursos de tercer cicle, formació continuada i també accions de transferència de coneixement a la ciutat i al país.
Amb aquesta oferta educativa, a Catalunya el nombre d’estudiants d’ensenyaments artístics de nivell superior és de més de 8.000, amb uns 2.000 estudiants d’entrada i més de 1.500 titulats per curs lectiu. Amb la posada en marxa del Campus de les Arts, es farà xarxa entre totes les universitats i centres d’educació artística universitària o superior per tal d’abordar aquests reptes, alhora que es contribuirà a dinamitzar el pol cultural del districte 22@.
Construït el 1853, Can Ricart estava destinat en el seu dia a la fabricació d’estampats i va estar actiu fins a l’últim quart del segle XX. Es tracta d’un edifici representatiu del patrimoni industrial de Barcelona i Catalunya. L’Ajuntament, propietari del recinte, va cedir a la UB l’any 2015 l’ús de la nau industrial principal i d’alguns edificis annexos.
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…
Prop de 600 projectes empresarials s'han beneficiat de les convocatòries, un 66% dels quals han…
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…