La incorporació de 50 nous combois fabricats per Alstom a Santa Perpètua permetrà eliminar completament la presència d'amiant a la xarxa. També servirà per guanyar en accessibilitat i comoditat per als usuaris.
Les línies 1 i 3 del metro de Barcelona estrenaran aquest estiu nous vagons, que seran més accessibles i còmodes, i permetran eliminar completament la presència d’amiant a la xarxa. La multinacional francesa Alstom els està fabricant a la planta de Santa Perpètua de Mogoda, amb un equip de 60 treballadors dedicat a construir els 50 trens que els hi ha encarregat TMB. Es tracta de la compra de material mòbil ferroviari més important a la història de l’operador de transport públic, per un import de 318,85 milions d’euros.
Els combois es començaran a posar en marxa a finals de maig amb l’arribada de la primera unitat a l’L3, així com a l’L1 a finals de juny. A partir d’aquesta data, el ritme d’entrega serà de quatre trens al mes, dos per línia. A l’estiu de 2023, s’espera haver ja incorporat totes les noves unitats. Actualment, quatre trens ja estan passant les últimes proves de validació, comprovant la frenada i la tracció o testejant el sistema de senyalització. Una quarta unitat ja està llesta per ser lliurada en les properes setmanes a TMB per començar amb les proves de circulació.
Els nous vagons, de les sèries 7000 i 8000, serviran per substituir els vehicles més antics del metro de Barcelona. Concretament, es retiraran 48 trens de les sèries 2000, 3000 i 4000, que representen la majoria de material rodant que conforma les línies 1 i 3. La presència d’amiant en aquests combois evitarà que siguin reutilitzats i es desballestaran. D’altra banda, la compra feta per TMB permetrà ampliar la flota de la línia 3 amb dos trens més.
En una visita a la planta d’Alstom i les línies de producció, la presidenta de TMB, Laia Bonet, ha posat en valor l’avenç en accessibilitat que suposaran aquests nous trens, complint no només amb la normativa espanyola i catalana sinó també amb les directrius de països de l’entorn. Segons ha remarcat Bonet, s’ha incorporat a diferents col·lectius de persones amb discapacitat per participar en el disseny dels vehicles des del principi, amb l’objectiu de contemplar totes les necessitats que poden tenir quan fan servir el metro.
Entitats com l’ONCE, Ecom, Dincat i Cocemfe hi han contribuït. Gràcies a les seves aportacions, les portes i els passadissos dels vagons seran més amples, i els espais per a persones amb mobilitat reduïda es distingiran clarament i les portes que els hi quedin més pròximes tindran obertura automàtica en totes les estacions. Així mateix, els seients per a persones grans o embarassades seran de color vermell, per diferenciar-los millor. Els botons per als intèrfons o les emergències s’han col·locat de manera que també siguin accessibles per a tothom.
Com ja es fa en altres vagons, les portes exteriors dels combois estaran pintades de color vermell per facilitar la seva identificació a les persones amb problemes visuals. També s’incorporarà la tecnologia Navilens, un sistema per guiar a persones cegues a través de codis QR i el mòbil, present a tota la xarxa de metro i bus de Barcelona. Desenvolupada per la companyia murciana Neosistec, aquesta innovació es va provar per primera vegada, precisament, a la capital catalana en el marc del Mobile World Congress (MWC) de 2018 i des de llavors s’ha exportat a moltes altres ciutats i països del món.
Una major comoditat per als usuaris serà una altra característica dels nous trens de l’L1 i l’L3. Tal com ha exposat Bonet, no s’ha buscat augmentar la capacitat dels vagons sinó fer-los més confortables “en un moment de màxima exigència per al transport públic” i en dues de les línies de metro més freqüentades.
D’aquesta manera, s’han incorporat seients més ergonòmics i uns agafadors laterals a sobre dels seients per a les persones que vagin a peu dret, segons ha indicat el director de la xarxa de metro de TMB, Òscar Playa. Els clàssics termòmetres de llums vermells que ara indiquen les parades se substituiran per pantalles, que permetran donar més informació. Hi haurà ports USB per a la càrrega de dispositius mòbils, servei que ara només està disponible a la línia 2. També s’ha treballat per introduir nous sistemes de control que permetin reduir les aturades per incidències.
“Projecte de referència” per a Alstom
El president d’Alstom a Espanya i Portugal, Leopoldo Maestu, ha defensat que la comanda de 50 nous trens per a TMB és un “projecte de referència” per a la companyia, com també ho van ser els trens de la sèrie 9.000, que van servir per a la línia 9 del metro, caracteritzada per circular sense conductor.
La comanda de l’L9 va servir a Alstom en altres concursos, fent que aquests vagons dissenyats per a TMB arribessin a metros de tot el món, com els del Perú, República Dominicana, Panamà o Singapur. Maestu no ha dubtat a dir que els nous trens per a les línies 1 i 3 també suposaran “un salt” de qualitat i que l’empresa els podrà exportar com va fer amb els de la línia 9.
La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…
L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…
Prop de 600 projectes empresarials s'han beneficiat de les convocatòries, un 66% dels quals han…
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…