Ja està obert el termini per presentar candidatures als Premis Paco Muñoz, convocats per tercera vegada per Mercabarna amb l’objectiu de reconèixer les millors iniciatives en la lluita contra el malbaratament alimentari. Hi ha temps fins al pròxim 12 de setembre per formalitzar les candidatures, que poden optar a tres categories: Millor iniciativa de prevenció del malbaratament alimentari; Millor iniciativa d’innovació tecnològica contra el malbaratament; i Millor iniciativa d’innovació social. Les persones, empreses i entitats mereixedores dels guardons es donaran a conèixer l’11 d’octubre.
La denominació dels Premis Mercabarna-Paco Muñoz pretén ser un homenatge a la tasca que va desenvolupar Paco Muñoz al llarg de la seva trajectòria professional en l’àmbit de la lluita contra el malbaratament alimentari, tant des de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) com des de la Plataforma Aprofitem els Aliments (APA). S’hi poden presentar empreses majoristes, minoristes o del sector primari, així com iniciatives i projectes d’emprenedoria vinculats a la innovació social enfocats en aquesta matèria i que siguin mesurables.
La dotació del premi és de 5.000 euros per al guanyador de cada categoria i el jurat tindrà en compte per avaluar cada candidatura criteris d’impacte ambiental, social i econòmic, així com la diversitat dels actors implicats en les diferents baules de la cadena de valor, la quantitat d’aliments malbaratats reduïts i la replicabilitat, escalabilitat i viabilitat econòmica dels projectes. Totes les iniciatives que optin als premis hauran d’haver estat implementades almenys un any abans de la formulació de la candidatura.
El jurat dels premis està integrat per representants d’organitzacions rellevants en la lluita contra el malbaratament, com l’Agència de Residus de Catalunya, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Comissió Europea, l’associació empresarial AECOC, el Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, i la Càtedra UPC-Mercabarna.
Es calcula que un terç dels aliments que es produeixen en el món es llencen. A la Unió Europea cada any es malbaraten 154 milions de tones d’aliments, de les quals un 3% corresponen a la venda a l’engròs i al detall. El malbaratament alimentari es produeix en totes les baules de la cadena alimentària, però destaquen especialment les pèrdues que es donen a producció primària, que suposen un 59% del total. A les llars, explica Mercabarna, es malbarata per cada espanyol una mitjana de 28 kg d’aliments a l’any (dades del 2021). Aquesta xifra equival a un 4% dels aliments comprats a les llars. Així mateix, l’impacte per la sostenibilitat del malbaratament és gran, s’estima que té un cost de 143.000 milions d’euros a l’any per a les empreses i llars en l’àmbit europeu.
“Mercabarna convoca aquests premis amb la finalitat de promoure i reconèixer iniciatives que es duen a terme a Catalunya en favor de la lluita contra les pèrdues i el malbaratament als diferents esglaons de la cadena agroalimentària. Tots els actors: sector privat, sector públic i societat, juguen un paper fonamental a l’hora de desenvolupar mesures que mitiguin els efectes socials i ambientals negatius que causen les pèrdues i malbaratament alimentari, tal com estableixen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per l’ONU i que han d’assolir-se el 2030″, afegeix el mercat central barceloní.
En la primera edició dels Premis Paco Muñoz, creats l’any 2019, es van premiar a sis empreses i entitats que van recuperar durant un any 12,5 milions de quilos d’aliments. Així, en l’àmbit de la producció agrícola es va reconèixer a Kopgavà Service Trade, per innovar en maquinària i en llavors amb l’objectiu de produir naps i xirivies per al brou més homogènies i petites, per evitar que s’hagin de tallar. En paral·lel, el premi a la millor iniciativa d’empresa majorista va recaure en Ronda Fruits, per la seva forta implicació en donacions al Banc dels Aliments. Per la seva part, Caprabo va guanyar el premi a la millor empresa minorista pel seu programa pioner en microdonacions. La Fundació Espigoladors, l’Ajuntament de Reus i el Banc dels Aliments també van ser reconeguts.
La segona edició dels premis va tenir lloc l’any 2021 i el jurat va tornar a reconèixer la tasca de Caprabo, que va rebre el premi a la millor iniciativa del sector privat per haver posat en marxa als seus supermercats un sistema de recollida de matèria orgànica (carn, xarcuteria i peix) no aprofitable per al consum humà que es recicla per obtenir pinsos, sabons i biogàs.
El guardó a la millor iniciativa d’emprenedoria va recaure en el moviment Too Good To Go, que permet, mitjançant una aplicació mòbil, que els comerços i restaurants puguin vendre a un preu reduït el seu excedent diari de menjar perquè no es desaprofiti. Finalment, el premi a la millor iniciativa del tercer sector es va entregar a Nutrició Sense Fronteres, que desenvolupa des de 2012 el programa Comparteix el Menjar, a Catalunya.