A pocs metres de la Casa de les Punxes de Puig i Cadafalch, Barcelona disposa d’un nou espai que brinda cultura en dosis selectes, particulars i exclusives. Només per a socis. Com en els clubs esportius i gimnasos de la ciutat, una quota mensual –100€– dona accés a les activitats culturals i reserva d’espais del local sense cost addicional.
És By Safe House, el nou club social de la ciutat que Isidoro Andaluz ha posat en marxa i del qual es farà la inauguració oficial oberta al públic el pròxim 17 de febrer. Funciona des del mes de setembre passat, i els associats amb els quals ja compta han pogut gaudir dels monòlegs terapèutics que el club programa per a cada dissabte amb l’humorista Raúl Alcaraz. S’han fet també maridatges d’òpera i vi, amb la soprano Sílvia Sabater i la sommelier Anna Solé, i s’ha iniciat un curs de cinema.
Tot això i molt més que està previst es va anunciant en la web del club i en una aplicació mitjançant la qual els socis poden reservar la seva entrada a les convocatòries de concerts en la intimitat, com els que convoquen amb el Festival de Jazz de Terrassa, maridatges amb vi i degustacions culinàries, actuacions artístiques, presentacions, o menjars i sopars, ja que el local disposa de restaurant, cocteleria i una vinoteca amb més de 180 referències de vins.
By Safe House està en el número 147 del carrer Bruc. Dins, disposa de tres grans espais diferenciats per mobiliari i decoració, polivalents i distribuïts en dues plantes, amb un total de 700 m2. En ells, llum i música ens van situant a cada moment del dia. Més llum i música més suau durant el dia i, a mesura que s’aproxima la nit, les intensitats s’intercanvien, deixant menys llum i cobrant més energia el so, en mans d’un discjòquei. D’aquesta manera, durant el dia, en la planta a peu de carrer, sofàs i còmodes taules de treball permeten celebrar reunions, presentacions de producte, reunions de treball o personals, o teletreballar en un agradable i confortable ambient.
La barra del bar està sempre disponible per prendre un bon cafè o menjar alguna cosa mentre es treballa o durant una pausa. La cuina està oberta d’11 del matí a 11 de la nit. Se serveixen desdejunis, menjars, sopars i còctels d’autor, que prepara el mixòleg Antoni Escoda, un apassionat cocteler. El local compta també amb una barra exclusiva per a gaudir de la seva àmplia gamma de selectes vins. La sommelier Anna Solé López aconsella als socis, com a entusiasta experta en cultura vinícola.
Dos acompanyants
Cada soci pot accedir puntualment al local del club amb dos acompanyants. By Safe House és un punt de trobada, una extensió de la llar i l’oficina, un espai reversible, per a oci i treball, amb un variat menú d’activitats culturals sempre actiu. La quota –apunta Isidoro– és desgravable en la declaració de renda, ja que la seva quantia s’aporta a la fundació cultural creada amb By Safe House. A més, els socis poden beneficiar-se de descomptes especials en restaurants, balnearis i altres centres associats al club.
Quan un soci reserva un dels espais del local per a una activitat o celebració privada, els seus assistents reben digitalment, a través de l’aplicació, un carnet de soci per a aquest dia. L’horari del local és de dimarts a dissabte, des de les 10 del matí fins a la 1 de la nit. Als socis també els arriba, els divendres, una newsletter amb la programació setmanal que també els apareix en l’aplicació del club.
Isidoro, el promotor
Isidoro Andaluz és el creador de By Safe House. Va néixer a Suïssa fa 63 anys. Per algú que parla set idiomes, com ell, la cultura és el pa de cada dia i el que motiva totes les activitats que programa al club social. Isidoro va arribar a Barcelona l’any 1982, “en plena efervescència cultural de la moda, l’arquitectura i la música”, recorda. “Pasqual Maragall va obrir la ciutat al món”, expressa. El seu primer treball a Catalunya, a més d’aprendre la llengua, va ser treballar per a la petroquímica Basf, la marca que portaven també les cintes de cassette. El seu coneixement d’idiomes li va valdre molt per a les seves funcions en el departament d’atenció al client. I aviat va començar a realitzar-se com a promotor, relacions públiques i director de locals d’oci a Barcelona, com a Distrito Distinto, Fibra Óptica, Otto Zutz, Barsalles, Atlántida a Sitges, i Amnesia i Blue Marlin a Eivissa.
Durant la seva etapa en la discoteca Amnesia d’Eivissa, a principis dels 90, Isidoro viatjava pràcticament una vegada al mes a Londres, on passava uns dies per fitxar discjòqueis. I va ser allà on va descobrir els clubs privats, 24 hores oberts on “podies menjar, llegir la premsa, prendre’t una copa i escoltar música. Em vaig fer soci d’un a Regent Street”, explica.
Per què un club privat?
La idea d’obrir un club social, privat, a Barcelona, va sorgir d’una sensació: “Amb alguns dels meus amics ens sentíem orfes d’un lloc com els que hi havia hagut abans, on les relacions públiques feien una excel·lent tasca de selecció d’assistents a certs locals. Ara, als nostres seixanta anys, trobàvem a faltar aquest lloc de trobada per escoltar bona música i prendre una copa en un ambient de confiança. En els locals que hi ha oberts, avui tot es barreja, ja no controles l’ambient que hi haurà”, argumenta el responsable de By Safe House.
Amb el seu espai vol, a més, rendir tribut a l’art, a l’enologia i a la mixologia d’autor, en una versió renovada del tradicional club anglès. El nom triat, By Safe House, és també un homenatge als pisos francs, un terme utilitzat per la CIA als anys 40 per referir-se a les cases on s’amagaven testimonis protegits o agents infiltrats en territori hostil.
Aquest club de Barcelona ha nascut pensant en “emprenedors i empresaris locals, amants de l’oci i curiosos de la cultura, i s’identifica com un lloc segur, en el qual conviuen perfils, cultures, estils, sectors i pensaments diferents”.
En la planta inferior es troben dues sales annexes. Una d’elles preparada per acollir festes privades o reunions de treball en petit comitè, i l’altra equipada amb material tècnic de nivell professional polivalent on presentar productes o transformar-la en sala de ball.
Amb By Safe House, Isidoro obre la possibilitat de “gaudir de l’oci, els negocis i la privacitat en un mateix espai i possibilitar una nova manera de concebre les relacions, tant laborals com socials”, i recuperar una mica d’aquella efervescència, l’explosió cultural dels anys vuitanta a Barcelona.