Les obres de La Rambla premen l’accelerador i acabaran l’any 2027

L'Ajuntament reordena el calendari dels treballs i duraran la meitat del plantejat inicialment, passant d'una previsió de 72 mesos a 32, per recuperar com més aviat millor "l'ànima" del passeig

Nou calendari per a la reforma del passeig més emblemàtic de Barcelona. La maquinària s’ha greixat i coordinat per a escurçar les obres de La Rambla i reduir la seva durada prevista a la meitat. Els 72 mesos que quedaven per davant es redueixen a 32, amb la previsió que la nova Rambla estigui llesta al gener de 2027, en lloc de la data prevista inicialment, el 2030. L’objectiu final? Aconseguir que els barcelonins tornin a passejar per la seva Rambla. 

La inversió prevista per al global dels treballs ronda els 55,6 milions d’euros. Des del punt de vista de la reforma urbana, aquesta serà l’actuació més ambiciosa del mandat. Amb ella, l’Ajuntament pretén que els barcelonins tornin a passejar per La Rambla i que la via es converteixi en un eix per als barris de Ciutat Vella. D’entre els objectius, “el repte més apassionat és una cosa que no es fa ni amb pedra ni amb licitacions ni amb pressupost, que és mantenir l’ànima de La Rambla”, ha proclamat l’alcalde, Jaume Collboni, en la presentació del nou calendari.

“No ens podíem permetre sis anys d’obres” en l’artèria més famosa de la ciutat, ha afegit l’alcalde. Els engranatges van començar a moure’s poc després que fos investit com a primer edil, quan es va reunir al juliol amb Amics de La Rambla per a abordar aquest “repte històric” tant tècnic com de coordinació per transformar el passeig per excel·lència de la capital catalana.

La fórmula per aconseguir escurçar el calendari a la meitat ha consistit a preveure el desenvolupament en paral·lel de totes les fases de reforma pendents, en lloc d’executar-les de manera consecutiva. Així, a partir de juny del proper any es començaran simultàniament els treballs en quatre trams. Les obres del tram entre Colom i Santa Madrona van començar fa un any, i acabaran previsiblement aquest estiu. La reforma afectarà el trànsit, que només circularà en sentit muntanya mentre s’executin les obres. L’accés a habitatges, comerços i aparcaments quedarà garantit, i els treballs implicaran modificacions en rutes d’autobús.

El canvi de calendari no altera la foto final que es busca de La Rambla: un sol carril de circulació per sentit i més espai pels vianants, tant en els laterals com en la calçada central. La nova Rambla inclourà més espais de repòs des dels quals veure a la gent i al temps passar, i tres nous encreuaments concebuts com places, en el Pla de la Boqueria, el Pla del Teatre i l’Espai Betlem-Moja.

Entre flors i cultura

Convertir l’avinguda en un eix cultural és fonamental perquè els ciutadans tornin a la Rambla i també per a atreure a gent jove. “La generació postolímpica no té records de La Rambla perquè no la trepitja, i hem de fer que vinguin”, ha defensat el president d’Amics de La Rambla, Fermín Villar. Ha advertit que la reforma és imprescindible i que la millora del passeig està per sobre de qualsevol actor que vulgui entorpir-la. “Les obres són incòmodes, però cal fer-les”. En la mateixa línia s’ha expressat el regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, que ha avisat que “no hi haurà res que pari el calendari”. El Govern municipal està determinat amb remoure els obstacles que puguin presentar-se en el camí de la reforma fins a culminar-la l’any 2027.

Vista simulada de la nova Rambla, a l’alçada del Palau de la Virreina. ©Ajuntament de Barcelona

I serà transitant aquest camí quan es definiran usos del passeig i el destí d’activitats com la de les floristes, que es mantindran en el passeig com un dels elements de la seva identitat pròpia i singular. Diferent és el cas dels antics quioscos d’animals, el cas dels quals està judicialitzat pels seus desacords amb l’Ajuntament i amb l’objectiu d’evitar la seva desaparició.

L’activitat de les floristes es mantindrà a La Rambla com un dels elements de la seva identitat pròpia

També s’abordarà la situació d’activitats “que poden incomodar”, com a negocis vinculats al cànnabis, segons Batlle. Ha assegurat que tractaran que incomodin el mínim possible, i no ha descartat la possibilitat de “sostreure de La Rambla activitats que no li són pròpies” i que no formen part del passeig verd, cultural i ciutadà que persegueix l’Ajuntament.

Compartir
Publicado por
Anna Badia López

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024