La Sagrada Família dels treballadors, sobrenom que reben popularment les icòniques Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs, es troba cada vegada més a prop de convertir-se en el nou temple de l’audiovisual català. Per fer realitat aquest ambiciós projecte, la Generalitat, el Consorci del Besòs, l’Ajuntament de Terrassa i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals han signat un protocol de col·laboració, amb la previsió que les obres del Catalunya Media City puguin iniciar-se a l’estiu de 2026.
En aquest sentit, també s’ha donat a conèixer el despatx guanyador del concurs per a la transformació d’aquesta antiga fàbrica de 22.600 metres quadrats que es convertirà en un nou hub dedicat a l’audiovisual, els videojocs i la cultura digital. Es tracta del despatx barceloní Garcés De Seta Bonet arquitectes i de Marvel Architects, estudi de Nova York, amb la seva proposta E la nave va.
El projecte d’aquests dos despatxos mantindrà l’estructura característica de la nau existent, amb la sala de turbines com a epicentre del futur Catalunya Media City. Aquest edifici, propietat de la Generalitat des de 2023, combinarà un espai per a la formació i un centre cultural i d’exhibició que farà difusió de les últimes tendències audiovisuals i digitals. Amb una inversió total de 70,8 milions d’euros, la previsió és que les obres s’iniciïn a l’estiu de 2026 i que s’allarguin uns dos anys fins a finals de 2028.
Les aules d’aquest edifici acolliran entre 2.000 i 2.500 alumnes anuals de cicles mitjans i superiors d’FP, així com de formació universitària tant de grau com de màster o doctorat en l’àmbit digital i audiovisual. Entre les aules, als grans buits verticals on antigament es trobaven les turbines, la vegetació prendrà el protagonisme.
D’altra banda, l’interior d’aquesta antiga fàbrica també acollirà programes de residència, recerca i suport empresarial, en els quals participaran tant universitats com empreses per a acompanyar la producció audiovisual. En aquest sentit, l’espai comptarà amb un centre de recerca pioner, espais d’incubació i coworking perquè els emprenedors del sector audiovisual trobin en aquest espai un lloc on créixer.

Així mateix, l’edifici també comptarà amb un espai diàfan d’experiència i exhibició de 5.600 metres quadrats i 17 metres d’altura per a mostrar noves formes d’expressió del món digital i audiovisual. La proposta guanyadora també inclou una sala amb capacitat per a un màxim de 4.000 persones per a projeccions immersives, e-sports o nous formats digitals.
Finalment, també albergarà una sala d’actes de 500 metres quadrats amb capacitat per a 250 persones, una sala immersiva de 400 metres quadrats, tres platons, dos estudis de gravació, sales de muntatge i de reunions, entre altres prestacions. A més de la sala de turbines, la proposta també inclou la construcció d’un nou edifici que prolongarà la nau amb un vestíbul i un gran balcó cap al litoral badaloní.

En desús des de 2011
Construïda com a central tèrmica de Fecsa en els anys 70, va ser posteriorment adquirida per Endesa, fins que la companyia va cessar la seva activitat l’any 2011. Malgrat que la intenció de la companyia va ser derrocar aquesta fàbrica, les administracions locals i les associacions de veïns van lluitar per a protegir aquest edifici com a símbol del passat industrial d’aquesta zona, i finalment Endesa va decidir cedir la sala de les turbines a l’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs.
Així, va quedar en desús durant més d’una dècada, fins que el Consorci del Besòs va aprovar l’any 2023 amb la Generalitat —que va passar a ser propietària de la sala de turbines— i l’Àrea Metropolitana de Barcelona el Pla Director Urbanístic. Un pla que preveu la transformació de 32 hectàrees d’aquesta zona i que inclou no només el futur hub audiovisual, sinó també un gran parc urbà de deu hectàrees i 185.000 metres quadrats d’habitatges.

A la tardor de 2024 l’edifici es va obrir al públic general per primera vegada en la seva història com a seu principal de la biennal d’art contemporani Manifesta, una inauguració que ja va requerir una primera fase d’obres de rehabilitació per a adaptar la sala de turbines. Ara l’edifici pren un nou rumb amb el Catalunya Media City, un projecte que passarà a liderar-se directament des del Departament de Presidència, fins ara en mans del Departament de Cultura.
Durant la presentació del projecte, el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha considerat que el nou espai “convida a pensar en gran i suposa un acte d’afirmació de la identitat catalana, per a projectar Catalunya al món a través d’una indústria audiovisual sempre pionera i capdavantera”.
A més de les obres d’aquesta antiga fàbrica de Sant Adrià de Besòs, l’altre eix del Catalunya Media City és el Parc Audiovisual de Catalunya situat a Terrassa, que fa dues dècades que està en funcionament. Un espai que ara també s’ampliarà, amb una inversió de 13 milions d’euros —10 dels quals són aportats per la Generalitat i 3 per l’Ajuntament de Terrassa—. Així, es construiran nous platós de 2.200 i 1.100 metres quadrats, unes obres amb calendari similar al de les Tres Xemeneies ja que la previsió és que també s’iniciïn l’any 2026 i finalitzin a l’estiu de 2028, una mica abans que els treballs a Sant Adrià de Besòs.