La companyia barcelonina centrada en la regeneració de vida marina Ocean Ecostructures ha tancat la seva primera ampliació de capital, amb 1,6 milions d’euros. L’empresa ha donat entrada al seu accionariat a BStartup de Banc Sabadell; Ship2B Ventures a través de BSocial Impact Fund, i Inclimo Climate Tech. Amb aquesta operació, la startup impulsarà un pla estratègic per a estendre la seva tecnologia a altres mercats i indústries.
Els inversors han apostat per l’empresa per la seva tecnologia pròpia per combatre l’impacte negatiu que històricament generen les infraestructures marines. La companyia, fundada el 2020, aspira no només a revertir aquest impacte, sinó a convertir aquestes infraestructures en focus de biodiversitat. Com? Instal·lant en el fons marí estructures de bioregeneració que actuen com a petits esculls, a través d’un substrat natural.
El disseny d’aquestes estructures, anomenades Life Boosting Units, imita ecosistemes reals i es mimetitza amb ells, amb la finalitat de fomentar aquesta diversitat de flora i fauna en la mar. Des de la seva fundació el 2020, Ocean Ecostructures ha instal·lat més de 100 unitats. Aquesta tecnologia pot convertir els ports en actors Nature Positive sense interferir en la seva operativa, destaca el fundador i director general de l’empresa, Ignasi Ferrer. “Representa un abans i un després que ara volem aplicar a altres estructures, com els parcs eòlics situats en alta mar”, avança.
Ocean Ecostructures ha estat seleccionada per l’acceleradora sueca Norrsken per a operar des del seu nou hub a la Barceloneta
La seva tecnologia, anomenada Bio Boosting System, s’ha instal·lat en ports com el de la pròpia capital catalana, així com els de Tarragona i Palma, i també en marines esportives com Marina Palamós i Port Banús. La companyia, formada per un equip multidisciplinari, integra de forma vertical tota la cadena de valor de la seva activitat, incloent-hi la millora de la seva tecnologia i la instal·lació de les estructures. També engloba el posterior monitoratge de l’impacte de les unitats que es col·loquen en la mar. Compten amb un sistema que calcula i proporciona de manera periòdica el seu impacte, fet que permet avaluar el seu impacte a l’ecosistema.
Aquest monitoratge permet alhora valorar el capital natural generat amb les seves intervencions. Així, la startup pot acompanyar a altres companyies perquè es converteixin en empreses Nature Positive, com ja fa amb diverses iniciatives de diferents sectors. Així, Ocean Ecostructures dona entrada al seu projecte a companyies que vulguin integrar el foment de la biodiversitat marina en les seves polítiques de ESG. L’objectiu? Generar capital natural per sobre de l’impacte que produeixen les seves activitats.
“Si recuperem la vida marina perduda, augmentarem la capacitat del planeta d’absorbir CO2, reduint l’amenaça climàtica”, proclama Ferrer. Amb Ocean Ecostructures, “retornem la vida als oceans gràcies a la seva tecnologia”, assegura per la seva banda el cofundador de Ship2B Ventures Xavier Pont, mentre que la directora de BStartup de Banc Sabadell, Yolanda Pérez, ha descrit a l’empresa com un “excel·lent exponent de la nova economia blava”. El cofundador de Inclimo Climate Tech Fernando Casado ha enaltit de la startup la seva “visió ambiciosa de conjugar la rendibilitat econòmica amb la preservació dels oceans, responent a l’emergència climàtica”.
Nova seu de la mà de la sueca Norrsken
Ocean Ecostructures estrena seu davant la platja de la Barceloneta. La startup ha estat seleccionada per l’acceleradora sueca Norrsken per a operar des del nou hub que ha obert en l’edifici que acull oficines de Desigual, al costat de l’Hotel W. La tecnològica ha estat una de les 20 startups triades d’entre més de 2.500 empreses. Ha estat escollida després de superar un procés d’acceleració de vuit setmanes a Estocolm a l’estiu.
“Formar part de Norrsken representa un recolzament al nostre projecte”, segons Ferrer, ja que la fundació sueca amplia les seves connexions amb inversors i companyies que apostin per revertir i valorar el seu impacte en el medi ambient. Tot amb la finalitat de regenerar la vida marina en les nostres mars i accelerar el combat contra el canvi climàtic.