Opinió

On menja un ‘sapiocomensal’?

Visitem les millors barres i cafeteries de Barcelona per saciar no només l’apetit físic, sinó també l’intel·lectual

Prioritzar la connexió mental per sobre de qualsevol altre estímul, fins i tot el físic, és el segell dels sapiosexuals. De la mateixa manera, hi ha comensals que no només busquen satisfer la gana, sinó que desitgen nodrir la ment. Per a ells, una bona conversa a taula és tan plaent i estimulant com el plat més sofisticat del menú.

Aquests sapiocomensals troben en les barres petites el seu refugi ideal. El que comença amb una certa fredor inicial, aviat es transforma: els cossos es relaxen, les converses flueixen i, a poc a poc, sorgeix una complicitat natural. Aquest fenomen es fa especialment evident en llocs com Sensato o Suto on, al principi, hi regna un silenci sepulcral, però, a mesura que avança l’àpat, els diàlegs es desenvolupen a la temperatura perfecta.

Després hi ha el Virens, on la barra de vuit comensals no és només un espai per menjar, sinó també per aprendre. Un cop al mes, Rodrigo de la Calle hi ofereix una autèntica càtedra d’alta cuina, però amb la proximitat d’una conversa entre amics. S’hi pot descobrir, per exemple, el valor (o l’existència) de l’espirulina blava, el gust del tofu català o plantejar-se si els vegetals haurien de ser una guarnició o els protagonistes absoluts del plat.

Mentre les papil·les gustatives gaudeixen, el cervell també s’activa, qüestionant tot allò que creiem saber sobre l’ordre natural de les coses. En aquesta barra mensual, a més, s’avancen plats de la nova carta i s’experimenta amb receptes que, segons la teva reacció, podrien acabar formant part del menú final. En acabar la nit, t’adones que has sortit amb més preguntes que respostes, però amb la ment i l’estómac completament satisfets.

La barra d’Assalto Bar de Vins, dirigida per Matteo Bertozzi, també desafia els dogmes, però ho fa a través de sabors inesperats, textures inquisitives i combinacions que et fan callar i aixecar una cella. L’aparentment clàssic Ultramarinos Marin, per la seva banda, també amaga singularitats. Una d’elles és el toc de gàrum casolà que afegeixen al seu oli, un truc compartit només amb aquells que estan disposats a escoltar un equip amb coneixements enciclopèdics.

La barra del restaurant Assalto amaga plats divergents.

Els amants dels vins experimentals, per la seva banda, troben el seu lloc a la Galerie Art Nomade. Es tracta d’una botiga que ven samarretes bretones i exposa fotografies artístiques, sí, però també organitza tastos acompanyats d’ingredients marins. El fundador, el viticultor Olivier Verdier, té tanta personalitat que fins i tot és el protagonista de documentals com Du vin dans les voiles, on explora la producció de vi sota les illes mediterrànies.

Als sapiocomensals acadèmics, però, els trobareu al bar Philosophia del Grand Hyatt Barcelona. Entre prestatgeries de llibres, cafè d’especialitat i tovallons decorats amb un Descartes pixelat, hi ha tasses amb els rostres de Nietzsche, Wittgenstein o Freud, i fins i tot llibretes que juguen amb frases com Així menjà Zaratustra, Crítica de la raó culinària pura o Discurs del mètode per cuinar. I és que, com ens diria un René modern: “Menjo, per tant sóc”.

El xef Rodrigo de la Calle a la barra del Virens de l’hotel Almanac Barcelona.
Compartir
Publicado por
Anna Torrents

Artículos recientes

  • Música

El Palau de la Música i L’Auditori es llancen amb optimisme a atreure nous públics

En una nova sessió del cicle Moments Estel·lars de 'The New Barcelona Post', Joan Oller…

7 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

El Club de Futbol Damm celebra 70 anys estrenant ciutat esportiva a Montjuïc

L'entitat formativa s'instal·la definitivament en una seu que reuneix per primera vegada tots els serveis…

7 d'octubre de 2024
  • Trencadís

Josep Carreras i Sara Baras se citen al Passeig de Gràcia per acomiadar la Copa de l’Amèrica

Amb la final de la Copa de l'Amèrica cada cop més a prop, la ciutat…

7 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

“Elsa Peretti connecta amb l’essència de la societat barcelonina”

La Fundació Nando i Elsa Peretti preserva el llegat de l'artista eclèctica que va signar…

6 d'octubre de 2024
  • Good News Barcelona

La suïssa Archroma reforçarà la seva planta del Prat amb una inversió de 20 milions

L'empresa química augmentarà la seva capacitat a la fàbrica i crearà 30 nous llocs de…

6 d'octubre de 2024
  • El Bar del Post

Esteve Pi: El sentit melòdic de la vida

“Sempre he tingut música sonant al meu cap. Per insistència, la meva mare em va…

5 d'octubre de 2024