Comencem el recorregut a l’extrem sud, a Sitges, on els encants de la vil·la són sobradament coneguts pels barcelonins, més enllà de la seva oferta museística, d’oci o d’escapada de curta durada: la gastronomia. Amb l’essència d’aquell poble mariner, encara reminiscent, l’oferta gastronòmica de bona part del teixit de la seva restauració es basa en cuina de producte, amb peixos i mariscs de llotja com protagonista i amb els arrossos com a vaixell insígnia. El mar al plat de la forma més saborosa.
Pic Nic, el pioner
Va començar com un xiringuito sota un pinar, a peu de platja, agafant el relleu de l’Orchateria Valenciana, oferint refrigeris. D’aquell moment, aviat en farà 70 anys i en tot aquest temps, la seva evolució l’ha portat a liderar, des de fa dècades, l’oferta gastronòmica a la platja de Sant Sebastià amb el xef Javier Luque, al timó des de fa 7 anys. És ara un modern restaurant, i amb els peus encara a la platja, destaca per unes de les vistes més que corprenedores, sentint i veient al mar quasi a tocar de la taula, perfectament condicionat per allotjar una bona experiència en qualsevol època de l’any.
Els arrossos, per descomptat, són uns dels seus forts, amb deu suculentes varietats: des de la tradicional paella del senyoret, amb tot el marisc pelat, a opcions més sorprenents com l’arròs de popets i carxofes (confitades durant la seva temporada per poder-ne gaudir tot l’any) o el de bacallà i vieires, sense oblidar-nos d’una bona caldereta de llamàntol o un arròs caldós, també de llamàntol, a la marinera.
Solraig, arrossos de premi
A la platja de Castelldefels, al Passeig Marítim i quasi a tocar del mar, Solraig proposa una àmplia selecció de tapes clàssiques i d’enfocament mariner en una revisió de l’oferta de xiringuito portat a la restauració més chic i còmoda. El mar, com a fil conductor, és alhora l’estrella dels arrossos d’aquesta casa. De fet, alguns d’ells han guanyat premis: el 2018, l’arròs trufat amb gamba vermella, bolets i piparres va quedar en tercera posició al concurs Mejores Arroces de España i el 2019, competint amb 600 arrossos més, va quedar en segona posició, amb l’arròs amb zamburinya, calamar i pèsols del Maresme.
Premis a part, la matèria primera excel·lent que arriba de la llotja de Vilanova i la Geltrú o dels productors del Parc Agrari del Baix Llobregat es nota en qualsevol dels vuit arrossos que es poden trobar a la carta. Val la pena tastar qualsevol dels dos arrossos premiats i si ve de gust fugir del mar i buscar una bona opció amb carn, l’arròs melós de confit d’ànec i foie és tot un encert.
Ca la Nuri, tradició arrossera
Seguint aquest recorregut arrosser que ha començat a Sitges, fem parada i fonda sense treure els peus de l’arena a Ca la Nuri, tot un referent barceloní en arrossos que des de fa dècades està a escassos metres de l’aigua de la platja del Somorrostro, una altra icona amb reminiscències a la Barceloneta festiva i informal del s. XX. La Nuri, que va començar aquesta nissaga, explica que va decidir-se a fer arrossos per aprofitar les potes dels calamars que fregia al seu restaurant, per tal de no malbaratar-los. Ara, els arrossos són el plat fort de la casa, amb sis opcions a la carta i dos en suggeriments, que canvien cada 15 dies, recollint producte de temporada en suculentes elaboracions.
Un dels imprescindibles és l’arròs de vieires i cansalada de coll, un mar i muntanya de sabor intens, o la paella marinera, si es busca un arròs més clàssic. Pels amants de l’arròs negre, aquí l’acompanyen de zamburinyes i allioli de safrà. Un petit oasi a la Barceloneta on el temps s’atura i el gaudi s’eleva.
Can Fisher, chic i mariner
Can Fisher, situat al Passeig Marítim barceloní, a l’altura de Poblenou, és un altre destí arrosser de qualitat, amb peix i marisc que arriba directament de la llotja cada dia per tal de protagonitzar els arrossos o les coccions de peces senceres. L’arròs és del Delta de l’Ebre, però l’estil arrosser, el de la Costa Brava: el de fumets intensos i punt de cocció grenyal. Amb un menjador interior inundat de la llum que entra pels amplis finestrals, la terrassa n’és tot l’any la protagonista, gràcies a les vistes de la platja del Bogatell i més enllà, del mar.
Proposa una carta de sis arrossos, tot ells pensats per compartir entre dues persones i diferenciant els que s’elaboren són al més pur estil Costa Brava com el caldós de llamàntol o l’arròs de marisc segons la pesca del dia i aquells que són de totes, totes, de perfil socarrat. Aquest és el cas de l’arròs del senyoret o de lʼarròs negre de gambes, musclos, allioli dʼherbes gratinat i pebrots del Padró.
L’Estupendu, els arrossos amb més caràcter de Badalona
Arribant a Badalona, just al costat del mític edifici de l’Anís de Mono, on comença la platja que badalonins i visitants omplen quan comença a estrènyer la calor, ens trobem amb l’Estupendu. La ubicació és privilegiada però també el local en si, perquè és històric: on abans havien sigut els banys Pleamar, ara és l’escenari de molts festins arrossers emmarcats des de l’ombra del porxo d’estètica marinera, amb la visió del mar, l’arena i les palmeres. Un oasi on en temps no compta i sí el bon menjar.
Un arròs caldós de sèpies i galeres, un arròs negre de cranc i navalles o un arròs de gamba vermella rivalitzen amb la imbatible paella de peix i marisc preferida dels paladars que busquen arrossos clàssics. Ara bé, és igualment destacable l’arròs del fadrí, anomenat així perquè de tots els arrossos a l’estil senyoret servits, amb el marisc pelat, es dona 1€ a l’associació badalonina Aspanin.
Aquesta travessa per la costa barcelonina, buscant els millors arrossos des de Sitges fins a Badalona finalitza aquí, amb la brisa acompanyant el xuclar dels caps de gamba i el dringar de les copes com a mostra del fet que, quan arriba la calor, els bons arrossos són un remei infal·lible.