Hashtag Barcelona

On són les dones STEM?

Us proposo un exercici: tracteu de visualitzar una persona experta en analítica web i Big Data, un professional de la robòtica o, si ho preferiu, un referent en el camp del blockchain. Ho teniu? Quina imatge us ve al cap? Possiblement la d’un cervellet de Silicon Valley menor de trenta anys, amb dessuadora i vambes, o la d’un científic seriós amb bata blanca. En tot cas, sempre la imatge d’un home. M’equivoco?

Doncs aquí, tenim un problema. Sí, perquè vol dir que encara no hem superat els estereotips que fan pensar que les professions científiques o les enginyeries són cosa d’homes. No hi veiem dones i, en conseqüència, les dones tampoc s’hi veuen. I això és especialment greu perquè la tecnologia juga un paper central en les nostres vides i els perfils STEM —l’acrònim de Science, Technology, Engineering i Mathematics— estan liderant la transformació econòmica i social en què estem immersos.

Barcelona s’ha convertit, aquesta setmana passada, en punt de trobada del talent femení STEM, gràcies a l’STEM Women Congress, una jornada de treball que he tingut el plaer de presentar juntament amb la periodista Cristina Riba. N’he sortit totalment convençut que cal fer un esforç col·lectiu (empresa, administració, escola, família…) si volem aconseguir incrementar la presència femenina en el sector STEM.

Barcelona s’ha convertit, aquesta setmana passada, en punt de trobada del talent femení STEM, gràcies a l’STEM Women Congress

Els mitjans de comunicació, determinants a l’hora de crear models a seguir, també hi tenen molt a fer. Per exemple, en el context de la crisi econòmica de 2008, van propulsar a la categoria de referents un grapat d’economistes: Xavier Sala-i Martín, José María Gay de Liébana, Gonzalo Bernardos, Santiago Niño Becerra o Guillem López-Casasnovas eren dia sí dia també als mitjans. Tots homes, us n’adoneu? El col·lectiu #OnSónLesDones no es cansa de denunciar-ho.

Ara, passa el mateix amb els metges i investigadors que cada dia prenen la paraula als mitjans per parlar de la pandèmia de la covid-19. Llevat de la doctora Magda Campins, cap d’Epidemiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron, crec que la resta d’experts en coronavirus que apareixen als mitjans són tots homes: el doctor Oriol Mitjà, el doctor Antoni Trilla, el doctor Salvador Macip, el doctor Bonaventura Clotet, Àlex Arenas…

Cal fer un esforç col·lectiu (empresa, administració, escola, família…) si volem aconseguir incrementar la presència femenina en el sector STEM

Si creieu que en faig un gra massa, us recomano que aneu al Palau Robert a veure l’exitosa exposició Feminista havies de ser i veurem com el masclisme està tan arrelat socialment que sovint passa desapercebut. Tant de bo també en sortiu amb la convicció que aquesta és una lluita d’homes i dones en benefici de tota la societat.

Compartir
Publicado por
Francesc Soler

Artículos recientes

  • Gastronomia

Una arqueòloga de xocolata com a mona per despertar vocacions científiques

La UB i el Gremi de Pastisseria de Barcelona s'alien per tercera vegada en la…

3 d'abril de 2025
  • Creativitat

Del port a la ciutat: el projecte d’OAB que transforma el Port Vell

Lucía Ferrater, sòcia d'OAB, acaba de rebre el Premi Ciutat de Barcelona juntament amb Carlos…

3 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Tota la xarxa de metro serà accessible en tres anys

La Generalitat invertirà 115 milions d'euros en adaptar les vuit estacions que queden pendents

3 d'abril de 2025
  • Creativitat

Barcelona es vesteix d’alta costura dins i fora de la passarel·la

La 35a edició de la 080 Barcelona Fashion reuneix més de 500 creadors de contingut…

2 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

ISS creix un 15% a Espanya i factura 688 milions

Els diversos serveis de la multinacional danesa superen les xifres de l'any anterior, liderats per…

2 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

El càncer desapareix en més de la meitat dels casos tractats amb CAR-T pel Clínic

L'hospital ha assistit més 500 pacients des del 2017 amb aquest nou tractament, un 70%…

2 d'abril de 2025