Good News Barcelona

Open Cosmos tanca una ronda de 45 milions per impulsar els seus satèl·lits

La companyia que va fabricar i va posar en òrbita el nanosatèl·lit 'Menut' dóna entrada al seu capital als fons d'impacte ETF Partners, Trill Impact i A&G per accelerar en la seva estratègia de ser un proveïdor de referència en tecnologia espacial i dades satel·litàries

Important operació de finançament d’una de les empreses principals de l’emergent sector New Space a Catalunya. Open Cosmos, la companyia que al gener va posar en òrbita el Menut, el segon nanosatèl·lit impulsat per la Generalitat, acaba de tancar una ronda de finançament de sèrie B que li ha permès captar 45 milions d’euros per impulsar els seus ambiciosos plans de creixement.

L’ampliació de capital ha estat liderada per tres fons d’inversió d’impacte: ETF Partners, Trill Impact i A&G, tot i que a l’operació també hi han participat altres firmes com Accenture Ventures, InnoEnergy Climate Tech Fund, Claret Capital Partners, Taavet Hinrikus i Kheng Nam Lee. “Els fons es destinaran a accelerar el creixement i l’expansió internacional de l’empresa i ampliar la seva oferta per incloure satèl·lits més grans i constel·lacions avançades, així com solucions d’anàlisi i informació derivada de dades satel·litàries”, explica la companyia fundada pel mallorquí Rafel Jordà, que compta amb seus a Espanya, Regne Unit i Portugal.

Jordà va estudiar a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), però va decidir començar el seu projecte al Regne Unit, on va veure que hi havia més facilitats per emprendre i innovar en el sector espacial. Així, el 2015 va crear Open Cosmos per dissenyar petits satèl·lits i gestionar missions espacials, amb la vocació de ser una companyia líder que simplifiqués i democratitzés l’accés a l’espai. El seu objectiu és contribuir a fer front a desafiaments clau del planeta com ara la crisi climàtica, la transició energètica o l’ús sostenible dels recursos naturals, possibilitant que organitzacions de tot el món puguin tenir accés a la riquesa de dades que són capaces de captar els satèl·lits.

El mes d’octubre passat, la companyia va anunciar una inversió de 10 milions d’euros per ampliar la seva seu de Barcelona, on està construint uns laboratoris i una sala blanca de 300 metres quadrats destinada a fabricar nanosatèl·lits com el Menut, que ofereix imatges per monitorar la desforestació, l’impacte dels incendis forestals, les inundacions o l’erosió costanera.

En els mesos vinents, Open Cosmos té previst llançar els satèl·lits Platero, Mantis i IOD6, encarregats per l’Agència Andalusa de Gestió Agrària i Pesquera; pel Regne Unit i l’Agència Espacial Europea (ESA); i amb la col·laboració del Regne Unit, respectivament. Platero se centrarà a monitorar la biodiversitat i les catàstrofes naturals; Mantis produirà imatges d’alta resolució per monitorar la logística, les infraestructures energètiques i els recursos naturals; i IOD6 se centrarà en la vigilància de les zones costaneres i les marítimes de l’Atlàntic.

El nanosatèl·lit Menut es va posar en òrbita al gener. ©ACN

“Des dels nostres inicis, hem considerat Open Cosmos com alguna cosa més que una empresa de tecnologia espacial; som agents de canvi que aprofitem el poder de les dades satel·litàries per generar un impacte a la Terra. La nostra exitosa ampliació de capital Sèrie B, amb el suport de destacats inversors ESG i d’impacte, és un testimoni del nostre compromís amb la sostenibilitat i la innovació”, ha destacat el fundador i conseller delegat, Rafel Jordà.

Fins ara, Open Cosmos només havia aixecat 6,5 milions d’euros en una ronda anterior, ja que l’ús de finançament extern s’ha minimitzat gràcies al seu enfocament en la comercialització i el creixement orgànic. “Des de finals del 2020, l’empresa ha experimentat un creixement orgànic que l’ha fet rendible en termes d’EBITDA, alhora que hem duplicat els ingressos any rere any“, assegura Open Cosmos, que considera que la sostenibilitat financera demostrada ha estat clau per recaptar nous fons malgrat el difícil entorn macroeconòmic actual.

L’empresa compta ara amb un equip de gairebé 70 persones distribuïdes al Regne Unit, Espanya –on opera a Catalunya, Madrid i Andalusia– i Portugal, i el seu objectiu és expandir-se a Amèrica Llatina, Orient Mitjà i Àsia Pacífic en el futur. A més, Open Cosmos assegura que està avaluant oportunitats que complementin aquesta expansió geogràfica amb adquisicions que facilitin un creixement no orgànic tant en infraestructura espacial com en geoinformació.

Compartir
Publicado por
Sergi Saborit

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Casa Seat celebra un Nadal dolç amb Jordi Roca

L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Passeig de Gràcia es manté com el carrer comercial més car d’Espanya

El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Sincrotró Alba comptarà amb una residència per a treballadors

La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…

20 de novembre de 2024
  • Opinió

L’hora de la resiliència urbana

A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…

19 de novembre de 2024