Continuen succeint-se les rondes de finançament en l’emergent sector biotech de Barcelona. La biotecnològica Orikine Bio, sorgida d’un equip de recerca del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona (CRG), acaba de tancar una ronda de capital llavor de 5,5 milions d’euros que li permetrà disposar dels recursos financers necessaris per avançar en el desenvolupament i identificació de nous fàrmacs per tractar malalties autoimmunes i inflamatòries i iniciar la fase d’estudis preclínics. Aquest finançament ha estat aportat pel fons barceloní Sabadell Asabys, especialitzat a invertir en empreses innovadores en el camp de la salut, i per la firma francesa de capital risc AdBio Partners, que ja havia invertit prèviament en la companyia.
Orikine Bio va ser cofundada el 2022, amb el suport d’AdBio, pels doctors Luis Serrano, Ariadna Montero, Javier Delgado i Alejo Chorny, investigadors del CRG. Es defineix com una spin off de biologia sintètica que desenvolupa una innovadora plataforma per a teràpies basades en citocines, un tipus de proteïnes produïdes pel sistema immunitari que actuen com a “missatgers solubles” i que permeten controlar les respostes immunitàries. Mitjançant l’ús d'”algoritmes precisos” i un nou “enfocament computacional”, Orikine ha aconseguit dissenyar un nou tipus de “citocines optimitzades” que anomena Foldikines i que tenen “activitats biològiques millorades” que les fa “molt atractives com a nous fàrmacs per a intervencions terapèutiques”.
Actualment, la jove empresa està validant la primera sèrie de fàrmacs candidats que entraran en fase preclínica gràcies al nou finançament. L’objectiu és crear noves eines terapèutiques per a malalties autoimmunes i inflamatòries, però Okikine Bio destaca que “la versatilitat de la plataforma” permetrà desenvolupar nous fàrmacs per a una àmplia gamma de malalties de base immunològica.
“Orikine Bio és la cinquena spin-off creada pel Centre de Regulació Genòmica en un curt període de temps, fet que demostra que la investigació impulsada per la curiositat, és una font fonamental per a la generació de noves idees i el desenvolupament de solucions per als pacients. La creació d’aquesta companyia ha estat possible gràcies al desenvolupament d’eines computacionals i experimentals d’última generació combinat amb dècades d’experiència en bioquímica”, ha explicat el doctor Lluis Serrano, director del CRG. L’aplicació d’aquestes tècniques computacionals, segons la doctora Ariadna Montero, fa que el procés de disseny de proteïnes sigui molt flexible i adaptable a gairebé qualsevol diana, accelerant el procés de desenvolupament de nous fàrmacs.
Per Sylvain Sachot, soci d’Asabys Partners, Orikine “aborda una gran necessitat mèdica”, opinió compartida per Clement Bertholet, d’AdBio, que subratlla que les Foldikines es poden convertir “en un èxit en immunologia”. “Creiem que tenim tots els ingredients necessaris perquè Orikine Bio es converteixi en un líder a la indústria”, ha apuntat. Per al cofundador i conseller delegat d’Orikine, Alejo Chorny, la confiança dels dos socis contribuirà de manera decisiva “a desenvolupar teràpies transformadores que tinguin el poder de canviar la vida dels pacients que pateixen malalties immunomediades a tot el món”.
AdBio Partners, anteriorment anomenada Advent France Biotechnology, va néixer el 2016 i fins ara ha executat 22 inversions en empreses de ciències de la vida a França, Bèlgica, Espanya i Irlanda. Per la seva banda, Asabys Partners, fundada per Josep Ll. Sanfeliu i Clara Campàs, ha executat la inversió a través del fons Sabadell Asabys II, que té com a principal inversor el banc presidit per Josep Oliu. La gestora té 217 milions d’actius sota gestió i té una cartera de 14 empreses participades.