Ecosistema emprenedor

Oxolife, la ‘biotech’ que vol millorar la fertilitat femenina

La startup barcelonina està provant un tractament per obtenir millors resultats en els processos de reproducció assistida, incidint en la implantació de l'embrió

L’empresa biotecnològica barcelonina Oxolife fa anys que treballa amb la molècula OXO-001, que ha de servir per disminuir la infertilitat femenina a través de millorar la implantació de l’embrió en processos de fecundació in vitro i aconseguir taxes d’èxit de l’embaràs més altes. La molècula actua directament sobre l’úter, més concretament, sobre l’endometri, per preparar-lo millor i reduir les pèrdues d’embrions després de la implantació.

Una de les fundadores de la companyia, Agnès Arbat, defensa que, si demostren la seva eficàcia, aconseguiran resoldre una necessitat mèdica no coberta que afecta milions de dones al món. Concretament, cada any es realitzen més de tres milions de processos de reproducció assistida, però més de la meitat no supera amb èxit la implantació embrionària. Segons assenyala Arbat, Espanya és el país on més cicles de fecundació in vitro es fan de tot Europa.

El tractament que aquesta companyia barcelonina està desenvolupant s’administra diàriament per via oral durant tres cicles menstruals i no conté hormones. El comprimit d’Oxilife ja ha superat els assajos preclínics, així com els assajos clínics en pacients sanes. Actualment, l’empresa està immersa en la segona fase de l’assaig clínic, que es prova amb pacients que els hi està costant quedar-se embarassades.

L’estudi, ja iniciat, es farà amb un total de 351 dones que estiguin en processos de reproducció assistida a clíniques d’Espanya, República Txeca i Polònia. El 70% d’elles l’estaran fent a Espanya, on participaran més de deu centres. A Barcelona, es provarà a IVI Barcelona, l’Hospital Universitari Dexeus i l’Hospital Universitari Quirónsalud. L’empresa està acabant de reclutar totes les participants de l’estudi.

Es preveu que aquesta segona fase de l’assaig clínic finalitzi el 2023, després d’haver fet el seguiment dels embarassos i els nadons durant els sis mesos després del part. Després s’ha de fer un últim assaig. Si se superen tots els tràmits, calculen que el seu fàrmac es podrà comercialitzar de cara a l’any 2028.

Oxolife va tancar una ronda de cinc milions d’euros el juny de 2020, liderada per Inveready i en la qual també van participar el Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) i BStartup, entre altres inversors. Amb aquests recursos, ha pogut cobrir la segona fase de l’assaig clínic i, de moment, no contemplen una nova ronda, assenyala Arbat. L’empresa sí que preveu buscar finançament entre 2022 i 2023 per finançar una segona línia d’investigació, que es troba en fase preclínica i està centrada en els ovaris poliquístics.

Oxolife va tancar una ronda de cinc milions d’euros el juny de 2020, liderada per Inveready i en la qual també van participar el CDTI i BStartup

Des de la seva fundació l’any 2013, la companyia ha captat al voltant de vuit milions d’euros, complementant la ronda del 2020 amb fons que han rebut del Govern central i d’Europa. Arbat, juntament amb l’altre cofundador, Ignasi Canals, van tirar d’estalvis per arrencar el projecte, amb 150.000 euros. Canals i Arbat es van conèixer treballant a la indústria farmacèutica, però el 2018 van decidir centrar-se en Oxolife.

Ubicats al Parc Científic de Barcelona (PCB), la biotech compta amb una plantilla de sis treballadors. Si la línia d’investigació dels ovaris poliquístics avança, preveuen contractar més empleats. 

Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Ecosistema emprenedor

La impressora 3D de formigó d’Aridditive apunta a mig milió d’euros aquest any

La 'spin-off' de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha inaugurat una nova planta de…

4 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Anar al banc és votar

Les claus de l’OPA més publicitària, el comiat de Griffiths i algunes reflexions de Màrius…

4 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

Vida de solitud (amb cor)

'Tardes de soledad' és una nova obra mestra del nostre cineasta més internacional

4 d'abril de 2025
  • Ecosistema emprenedor

La ‘startup’ Hike & Foxter portarà els seus agents basats en IA a Europa i Amèrica Llatina

La companyia barcelonina preveu facturar un milió d'euros enguany només amb aquest nou servei d'automatització…

4 d'abril de 2025
  • Professionals

El pallasso que fa origamis al metro

Un nas vermell i un bocí de paper basten a Paco Lorente per fer especial…

3 d'abril de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

El festival Flors al Mercat porta la primavera a Barcelona

La sisena edició d'aquest esdeveniment reuneix, del 5 al 6 d'abril més de setanta floristes,…

3 d'abril de 2025