Gaudeix de Barcelona

Palau Güell, 40 anys com a Patrimoni Mundial per la UNESCO

El proper 2 de novembre farà 40 anys que la UNESCO va reconèixer el valor excepcional i universal del Palau Güell, en declarar-lo com a Patrimoni Mundial. Aquesta declaració va distingir l’extraordinària contribució d’Antoni Gaudí a l’art i a l’arquitectura universals, i va ser de les primeres en protegir monuments de l’edat contemporània.

El Palau Güell va ser inscrit a la Llista del Patrimoni Mundial per la UNESCO —l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura— el 2 de novembre de 1984, juntament amb el Park Güell i la Casa Milà, popularment coneguda com La Pedrera. El Patrimoni Mundial està integrat per béns o llocs que posseeixen un valor universal excepcional, és a dir, que tenen una importància cultural o natural extraordinària, que transcendeix fronteres, i que són valorats per tenir un significat especial dins la història de la humanitat.

Per celebrar aquest aniversari, el Palau Güell acollirà el dimecres 13 de novembre la presentació del llibre El patrimoni UNESCO a Catalunya, de la periodista Aure Farran.

Aquest palau urbà magnífic, construït en només quatre anys, posa de manifest com Gaudí va saber trobar solucions enginyoses als reptes que se li van plantejar amb l’encàrrec que va rebre d’Eusebi Güell, i com va saber donar-hi una resposta eficaç, genuïna i d’una bellesa extraordinària.

És un edifici que se situa en l’origen de l’arquitectura Art Nouveau a escala mundial i, alhora, conté l’essència de tota l’obra posterior de Gaudí. Des del 1945 pertany a la Diputació de Barcelona, que es va fer càrrec de la seva restauració i de la posterior obertura al públic.

El Palau va ser la residència familiar del ric industrial, polític i mecenes Eusebi Güell, i també de la seva esposa, Isabel López i Bru, filla del marquès de Comillas, i els seus deu fills, des del 1888 i fins que entre el 1906 i el 1910 es van traslladar a la Casa Larrard, al Park Güell. Durant aquells anys va acomplir diverses funcions: habitatge en el sentit més domèstic de la paraula; espai de concerts musicals, tertúlies literàries, reunions culturals i socials amb la classe aristocràtica, l’alta burgesia, intel·lectuals, artistes i, esporàdicament, la família reial; i, finalment, seu dels negocis d’Eusebi Güell.

La seva construcció es va fer realitat gràcies a la confiança que Güell va dipositar en un jove Gaudí, i a l’estreta col·laboració de l’arquitecte amb el seu equip format per artistes i mestres artesans de l’època: forjadors, ebenistes, ceramistes i vitrallers, entre d’altres.

La façana principal del Palau Güell, al carrer Nou de la Rambla. © Diputació de Barcelona

Amb el sentit de la responsabilitat que suposa la tinença del Palau Güell, gran obra mestra de Gaudí, la Diputació de Barcelona, des que el va adquirir a Mercè Güell i López —filla petita d’Eusebi Güell i d’Isabel López—, ha esmerçat esforços i recursos per preservar l’edifici i poder obrir-lo la ciutadania.

En els darrers decennis, aquesta voluntat s’ha evidenciat en la programació i execució d’obres de restauració rigoroses, per fer possible la recuperació de la bellesa i de la riquesa espacial originals de l’edifici. Fruit d’aquesta voluntat institucional, avui el Palau Güell és a l’abast de tothom, perquè la ciutadania local —i la que ens visita— pugui gaudir d’aquesta obra cabdal de l’arquitectura catalana i mundial.

L’escala interior del Palau Güell dona accés a la seva planta noble. © Diputació de Barcelona

Activitats al Palau Güell

El Palau Güell ofereix opcions de visita i activitats diverses, a preus accessibles i també amb descomptes —l’entrada per només cinc euros amb el carnet de la Xarxa de Biblioteques Municipals n’és un bon exemple—.

Entre les activitats, hi figuren visites guiades els caps de setmana —dissabtes i diumenges, excepte els dies de portes obertes—, en diferents idiomes i sense cost addicional, per conèixer la història i recórrer les estances del Palau acompanyats d’una veu experta.

També s’ofereixen les visites familiars dinamitzades Els documents secrets de Gaudí, cada quart diumenge de mes —excepte agost—, perquè els menuts de la casa descobreixin el Palau Güell i l’arquitectura de Gaudí d’una manera lúdica i amena, tot seguint un joc de pistes.

La cavallerissa és un espai únic i sorprenent per la seva arquitectura. © Diputació de Barcelona

El Palau Güell secret, cada segon dissabte de mes en horari de capvespre —excepte agost—, mostra interessants espais no oberts al públic durant la visita convencional, i explica més detalls de la seva història.

Per la seva banda, Els Güell a la Rambla. Quatre palaus connectats, proposa cada tercer diumenge de mes —excepte juliol, agost i setembre— un itinerari que recorre quatre palaus relacionats amb la nissaga dels Güell, emplaçats a la Rambla o en carrers adjacents, i acaba amb la visita guiada al Palau Güell.

Tots els detalls de les activitats, horaris i preus de les entrades es poden consultar a www.palauguell.cat.

Compartir
Publicado por
The New Barcelona Post

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Cupra negocia la seva entrada als Estats Units per a 2030 amb el grup Penske

La marca preveu vendre vehicles de combustió, híbrids endollables i 100% elèctrics, i produir un…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Els ferris de la terminal Grimaldi podran connectar-se a l’electricitat al gener

El port rep el primer sistema OPS per endollar els vaixells a la xarxa elèctrica…

22 de novembre de 2024
  • Opinió

Història d’un concert accidentat

Sovint les catàstrofes que poden arruïnar una vetllada musical són les que la converteixen en…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

El Govern aportarà 110 milions per construir 1.788 habitatges a Barcelona

L'Ajuntament i la Generalitat acorden també accelerar la prolongació de l'L4 entre La Pau i…

22 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Eholo, el ‘software’ per a psicòlegs que assumeix la seva càrrega administrativa

La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…

21 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Els Llums de Sant Pau proposa un viatge per les tradicions nadalenques del món

L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…

21 de novembre de 2024