Ecosistema emprenedor

Paniker apunta als 24 milions de facturació amb les seves coles i adhesius

L'empresa química centenària aposta per la diversificació i la sostenibilitat, i ha comptat amb un finançament de 481.000 euros per part de l'ICF per renovar les cobertes de la fàbrica i per instal·lar-hi plaques solars

La centenària empresa d’adhesius i coles Paniker està determinada a seguir creixent. Després d’un 2023 en el qual va facturar 23 milions d’euros amb 9.700 tones d’adhesiu fabricades a través de 6.800 comandes, la companyia amb seu a Sant Boi de Llobregat preveu tancar aquest any amb una facturació de 24 milions d’euros. “2024 està sent molt positiu, i la clau és la diversificació de Paniker i l’entrada a nous mercats”, defensa el seu director general, Toni Pérez. 

En pro d’aquesta diversificació, l’empresa inverteix de forma regular en la millora de la seva planta productiva, que compta amb 12.000 metres quadrats i amb una capacitat de 44.000 tones a l’any en set seccions i 27 línies de producció. Durant l’últim any, l’empresa ha invertit 1,2 milions d’euros en la planta per promoure diverses millores tant referent a la producció com a la sostenibilitat. 

En aquest sentit, ha comptat amb el finançament de 481.000 euros de l’Institut Català de Finances (ICF) a través de la seva línia de préstecs ICF EcoVerda, que es destinaran a substituir la coberta de la planta i a eliminar elements d’amiant, així com a instal·lar plaques solars, en una mesura que permetrà a l’empresa estalviar un 20% del seu consum energètic. I és que la banca pública de promoció de la Generalitat ofereix aquests préstecs ICF EcoVerda amb l’objectiu d’afavorir la transició energètica del teixit productiu i empresarial català, com amb aquesta operació amb Paniker. A través d’aquests préstecs, l’ICF finança a persones autònomes, empreses o entitats públiques i privades per a la realització d’inversions sostenibles i respectuoses amb el medi ambient o necessitats de circulant que impulsin projectes d’economia verda, economia circular o eficiència energètica.

Paniker és una de les 80 empreses industrials a nivell estatal que ha superat els 100 anys d’activitat

La història de l’empresa es remunta a fa més de 100 anys, quan l’empresari d’origen indi i format a Anglaterra Ramon Paniker va fundar la companyia al costat de dos socis més el 1922. Llavors especialitzada en productes químics per a la indústria del cuir, les regnes de la companyia van passar el 1954 a la filla del fundador, Mercè Paniker, empresària pionera en la defensa dels drets de les dones. L’empresària, germana dels filòsofs Raimon i Salvador Paniker, “va treballar per la independència econòmica de la dona, i el seu paper representa un fet significatiu dins de la nostra història”, recalca l’ara director general.

Des de la seva fundació, Paniker ha estat en mans de diversos propietaris, fins que el 2022 va adquirir la totalitat del seu accionariat Francisco Pérez, que acumulava 40 anys treballant a la companyia. El pare del director general va ser un dels socis propietaris anteriors de la companyia, i va optar per fer-se càrrec de l’empresa com a únic propietari coincidint amb el seu centenari. “Malgrat les crisis de tota mena que s’han produït durant aquests 102 anys, Paniker no sols ha sobreviscut, sinó que s’ha fet més forta després de cada crisi”, recalca el director general. De fet, a Espanya existeixen només 80 empreses industrials de més de 100 anys, entre les quals figura Paniker. 

“Al llarg d’aquests més de 100 anys, una de les claus de l’’èxit ha estat la diversificació. Vam començar en el cuir, i a poc a poc ens vam anar introduint en la fabricació d’adhesius”, recalca Pérez. Ara, Paniker està especialitzada en la producció d’adhesius industrials “que són essencials per al dia a dia, encara que siguin invisibles”. I és que són crucials en mercats i productes de tota mena, des dels mòbils fins al calçat, passant per mobles i material d’oficina: “Encara que no ho veiem, tot porta adhesiu”.

Planta de Paniker a Sant Boi de Llobregat.

Per seguir diversificant-se i enfortint-se en els mercats en els quals està present, els adhesius de Paniker “porten una important càrrega de coneixement i know-how”. Amb aquest objectiu, l’empresa compta amb un equip de vuit persones en la seva àrea de laboratori i R+D: “La innovació és un dels nostres cavalls de batalla”. Aquests treballadors s’inclouen en una plantilla d’un total de 49 empleats. “Som capaços de fabricar prop de 10.000 tones anuals amb pocs empleats, la qual cosa evidencia que l’optimització és una altra de les claus de la companyia”, que compta amb processos automatitzats en la seva planta de Sant Boi. 

Laboratori de Paniker, situat a la seva planta de Sant Boi.

Aquesta aposta per la innovació i l’optimització se suma a la determinació de Paniker d’avançar cap a la sostenibilitat tant de la pròpia empresa com dels seus productes, i a la voluntat de la companyia d’oferir una atenció al client personalitzada i integral. “Competim amb grans corporacions a nivell mundial, i aquest és un factor diferencial”, i és que l’empresa treballa per a adaptar-se a les necessitats del client, tant pel que fa referència al producte com a la seva entrega: “Som més un partner que un proveïdor d’adhesiu”.

A través de la seva diversificació i servei al client, Paniker té presència a 19 sectors, que van des de la fusta fins a les escumes, passant pel paper i el cartró, àmbit que representa el mercat amb més pes per a Paniker. Des de la seva planta a Sant Boi, l’empresa catalana proveeix tant a clients locals com a grans corporacions multinacionals. Entre els més de 1.300 clients de la companyia, més de 100 són d’escala internacional, tant de la resta d’Europa com d’altres països, incloent-hi mercats com el del Marroc, Austràlia i Costa d’Ivori. Per prestar servei als seus clients, la companyia compta amb 14 distribuïdors a nivell mundial. “Som una empresa familiar nacional, però amb una àmplia presència internacional”.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

La creació d’habitatge a Catalunya assoleix el seu màxim des de 2008 amb 17.400 pisos

Barcelona preveu la construcció de 1.966 habitatges nous en els pròxims anys, amb 900 d'ells…

14 de gener de 2025
  • Good News Barcelona

La Fundació La Caixa renova estructura organitzativa i prepara la seva futura estratègia

Esther Planas i Sergi Loughney seran directors generals adjunts de la fundació, després que Josep…

14 de gener de 2025
  • Good News Barcelona

Grifols s’alia amb la fundació de l’actor Michel J. Fox per detectar el Parkinson en el plasma

La farmacèutica ha rebut una subvenció de 21 milions de dòlars de la fundació de…

14 de gener de 2025
  • Ecosistema emprenedor

La Barcelona metropolitana s’especialitza en salut i serveis socials

Els 36 municipis de l'AMB generen el 56% del PIB català i tenen unes 111.000…

14 de gener de 2025
  • Professionals

Les maquinistes es fan un lloc a Rodalies

Treballadores com Geni Camuñenz representen el 14,5% de la plantilla total, proporció que ha crescut…

13 de gener de 2025
  • Good News Barcelona

La UB incorpora el Sagrat Cor i l’Hospital de Mollet a la seva xarxa universitària

La universitat arriba a un total de set centres formatius

13 de gener de 2025