El vespreig està de moda. Cada vegada són més els locals d’oci que ofereixen opcions per sortir durant la tarda. Una tendència que també adopta ara Passeig de Gourmets, el festival que vesteix d’alta cuina el Passeig de Gràcia amb tapes i entrepans d’Estrella Michelin. En la seva vuitena edició, que se celebrarà del 13 al 23 de març, el festival inclourà experiències per gaudir del vespreig i sopars musicals. Dues noves propostes que se sumen a la ja tradicional oferta de menús gourmet de degustació, la ruta de platerets i els entrepans d’autor.
En aquesta edició del festival, que enguay se suma a les activitats organitzades per celebrar la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, participaran una vintena de restaurants i hotels. “Una manera de ser feliços és a través del paladar”, ha defensat Joan Gòdia, el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat, qui ha reivindicat la “riquesa i biodiversitat de Catalunya, des de l’Empordà al Delta”, i de la qual es podrà gaudir durant Passeig de Gourmets. Entre les receptes d’alta cuina que ofereix el festival, es troben creacions de xefs destacats com Carme Ruscalleda o Martín Berasategui, qui ha destacat que Passeig de Gràcia és “el millor passeig del món” en l’àmbit gastronòmic, ja que és un dels carrers del món que concentra més estrelles Michelin.
Durant la presentació d’aquesta vuitena edició, el president de l’Associació del Passeig de Gràcia, Lluís Sans, ha celebrat que la ruta gastronòmica compta “amb un públic cada vegada més fidel, majoritàriament local, que gaudeix de propostes d’alta cuina per a tots els gustos i butxaques”. El festival va ser impulsat per aquesta associació per primera vegada l’any 2018 per a acostar les proposades culinàries que ofereix Passeig de Gràcia a un preu especial, i des de llavors ha anat creixent cada any. En la seva anterior edició, es van vendre fins a 14.000 platerets i 2.500 menús degustació.
La incorporació de l’experiència del vespreig serà la principal novetat d’aquesta edició. Cinc restaurants oferiran un menú per compartir de 45 euros que inclou un platet i un entrepà d’autor, acompanyat d’olives, patates xips i dues begudes per a gaudir de l’alta cuina a totes les hores del dia, fins i tot durant la tarda. Els visitants podran degustar propostes innovadores com un entrepà de filet de vaca gallega amb crema de sardineta o un ravioli de carabassa amb formatge Borredà i demi-glace vegetal.
L’altra gran novetat de l’edició seran els sopars musicals, durant les quals els plats més sofisticats de l’edició s’amenitzaran amb notes de jazz, música clàssica o sessions de DJ per assaborir l’alta cuina amb tots els sentits. Tres restaurants, l’Hotel Casa Fuster, el Mr. Porter i el Monument Hotel, oferiran menús degustació amb preus que rondaran els 80 euros.

Passeig de Gourmets també reforça el format d’entrepans d’autor, amb preus variables entre els 14 i els 20 euros. “Una proposta que desmitifica que el fast food no pot ser gourmet, perquè entre pa i pa també es pot oferir gastronomia pura”, ha sostingut Carme Ruscalleda. En total, el festival oferirà fins a deu propostes per gaudir de l’alta cuina de la forma més ràpida, entre els quals s’inclouen un entrepà de llàmina de presa ibèrica, un roll de pop a la brasa de carbó o un brioix de galta ibèrica, que també ofereixen l’opció de pa sense gluten.
La ja tradicional ruta de platets inclourà per 10 euros fins a 11 proposades culinàries per a gaudir de manera ràpida de l’alta gastronomia. Tapes creatives com la croqueta de gambeta vermella amb cevitx, una terrina de galtes de vedella o mandonguilles amb popets estofats i milfulls de patata.

Per a aquells que busquen gaudir d’una oferta més extensa, la ruta gastronòmica també ofereix l’opció dels menús gourmet, amb un preu de 55 euros, per assaborir creacions de xef de renom en espais únics de Barcelona, unes propostes d’alta cuina “amb un discurs gastronòmic molt marcat, creat específicament per al festival”, ha assenyalat Ruscalleda. Restaurants com el Sintonia o Solomillo i hotels com Claris Hotel o Majestic Hotel, oferiran aquests menús, que també ofereixen l’opció de maridatge de caves per 70 euros.
Per als amants del dolç, el festival també ofereix l’opció de gaudir de la pastisseria més selecta per acabar aquesta ruta per l’alta gastronomia amb un bon sabor de boca. Des del clàssic tiramisú o el pa de pessic de llimona, fins a postres innovadores com les postres d’amanida Waldorf o un eclair de speculoos amb topping de cramble de gerds. A més, el festival també es complementarà amb esdeveniments de showcooking per observar de primera mà com cuina un xef professional o classes de cocteleria.