Els fundadors de Brutalia, Filippo Teofili i Enrique Garay.

La pasta a domicili de Brutalia preveu facturar 2,5 milions després d’obrir un segon local

La 'startup' planeja aterrar a Madrid a finals d'any i vol arribar a les principals ciutats espanyoles el 2027

La pasta es pot cuinar de tantes formes s’imagini o es desitgi. Carbonara, pesto o bolognesa són només algunes de les infinites possibilitats que ofereix aquest polifacètic ingredient. Tanmateix, encara és difícil trobar a la capital catalana autèntics plats de pasta de qualitat, que siguin fidels a la recepta original italiana i que no cometin sacrilegis com afegir nata a la carbonara o pinya a la pizza. Amb la idea d’oferir la possibilitat de sentir-se com en una veritable trattoria romana sense sortir de la comoditat de casa, Filippo Teofili i Enrique Garay van fundar l’any 2023 Brutalia, empresa de delivery de plats de pasta. En només un any des de la seva creació, la startup va créixer més d’un 285%, i ja disposen de dos locals a Barcelona, amb els quals gestionen unes 250 comandes diaris. 

“Estem convençuts que en uns anys la pasta viurà un boom com ara mateix viu la smash-burguer, però quan van començar no hi havia res igual, vam ser els primers en crear una empresa com aquesta”, defensa Teofili. En els seus inicis, de fet, van decidir diversificar el negoci i crear dues marques diferenciades, una centrada en pizza i l’altra en pasta, totes dues de menjar a domicili. Tanmateix, aviat es van adonar que a la capital catalana ja existien massa opcions de pizza a domicili però que, en canvi, no existia cap altra que apostés per la pasta gourmet. Així van crear Brutalia, sempre amb la idea d’oferir plats de qualitat, amb productes frescos i de proximitat, així com alguns importats directament des d’Itàlia.

Els seus fundadors es van conèixer precisament a Itàlia quan eren uns adolescents per amics en comú, i es van retrobar anys després ja a la capital catalana, després d’haver recorregut una bona part del mapa terrestre, com Austràlia o Cuba. Va ser a l’estiu de 2023 quan a Teofilio li va sorgir la idea de fundar aquesta startup, i immediatament va pensar en Garay perquè l’acompanyés en aquesta aventura. A partir de capital propi i un crèdit concedit pel Banc Sabadell, van inaugurar el seu primer local al barri de Sarrià-Sant Gervasi, que va requerir una inversió inicial de 120.000 euros. Un primer local que gestionaven entre Teofili i Garay, sense ningú més als fogons.

Només un any i mig després de la seva obertura, Brutalia ja compta amb més de quinze treballadors i han inaugurat el seu segon local al 22@, una zona estratègica no només perquè amb ella aconsegueixen cobrir zones que fins ara quedaven llunyanes des del seu local de Sarrià, sinó perquè a més donaran servei a àrees residencials, però també amb molta concentració d’oficines. Els seus fundadors preveuen que aquest segon local representi el 30% dels ingressos i tancar l’any amb una facturació de 2,5 milions d’euros, després del milió que van facturar en el seu anterior exercici.

De cara a aquest any, la startup també planeja consolidar-se a la capital catalana amb l’obertura d’un tercer local i de les seves oficines, projectes per als quals estan tancant acords amb fons d’inversió. Uns locals que actuen com dark kitchens, és a dir, cuines des de les quals elaboren els plats per a enviar a domicili però als quals no es pot acudir per a dinar-hi allà. 

El segon local de Brutalia s’ubica al 22@.

Un dels seus objectius també és poder ampliar-se a l’àrea metropolitana; ara mateix, per qüestions logístiques i per garantir que el menjar arribi calent com si fos en un restaurant, cobreixen des de la zona Camp Nou fins els primers carrers de Badalona. Brutalia també preveu en la seva estratègia per a 2025 desembarcar a la tardor a la zona cèntrica de Madrid, cobrint barris com Malasaña, Tetúan o Chueca. A curt termini, els seus plans passen per obrir una seu en les principals ciutats espanyoles de cara al 2027.

“El nostre producte es fidelitza per ell mateix, perquè és un producte autèntic i de qualitat, així que tenim un gran percentatge de gent que torna a repetir després d’haver provat els plats”, assegura Garay. Actualment gestionen unes 250 comandes al dia, amb els divendres i diumenges com a dies forts i joves d’entre 20 i 40 anys com el seu públic majoritari. Els plats de pasta que ofereixen, entre els quals es troben salses com la carbonara trufada, el ragú o el pesto genovès, ronden els 12,90 euros, i també disposen d’entrants i postres emblemàtiques, com el tiramisú.

La carta inclou salses com la carbonara trufada o el ‘ragú’, a més d’entrants i postres típiques italianes.

Una carta que defensen que no patirà grans canvis en els pròxims anys, encara que sí que es plantegen crear una nova gamma light. Tanmateix, destaquen que els seus plats ja representen una alternativa saludable als típics menjars a domicili, que solen incloure opcions com hamburgueses o pizzes. “La pasta és calòrica, però són calories bones, que ens aporten energia, però que també es poden ingerir abans de dormir sense que siguin pesats”, emfatitza Teofili.

Els fundadors de Brutalia preveuen que la pasta a domicili visqui un autèntic boom en els pròxims anys. “Nosaltres vam començar sense referents, creant els primers dissenys en PowerPoint, i vam aconseguir convertir-nos en font d’inspiració per a les empreses que han obert després que nosaltres, ja que ara mateix utilitzen el mateix tipus de pasta, els rigatoni i els fettuccine, així com les mateixes terrines per transportar-ho, un format que ens van haver d’elaborar els proveïdors a mesura”, ressalta Garay.