Petits i grans esperen amb il·lusió l’arribada dels Reis. Escriure la carta, anar a veure’ls a la Cavalcada i aixecar-se amb els regals sota l’arbre… I a taula no hi pot faltar el tortell de Reis. A Catalunya, el Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que les vendes de tortells de Reis artesans superin el milió d’unitats, igualant les xifres del darrer any.
Aquests dies les pastisseries treballen a contrarellotge per tenir enllestits aquests dolços, que impliquen entre sis i vuit hores de feina. El tortell, a més, no es pot començar a preparar fins unes hores abans de menjar-lo. “Comencem a coure el dia 5 a les deu de la nit, per poder-los entregar acabats de coure” assegura Carles Boix, pastisser de La Palma de Sabadell. De nou, el tortell de massapà i fruita serà el preferit dels catalans, però molt seguit hi haurà el farcit de nata. El preu dels tortells oscil·larà entre els 20 i 50 euros.
El Gremi de Pastisseria de Barcelona reivindica el valor del producte artesà de qualitat: massa mare, farina, ous frescos, mantega i fruita confitada. Per exemple, la fruita és un dels elements diferencials entre els dolços artesanals i els industrials, “si és de qualitat i elaborada artesanalment, la fruita s’integra en el tortell, queda tendra i amb el seu suc; en els pastissos industrials, en canvi, sovint no s’utilitza fruita sinó carabassa, perquè és més barata”, defensen des del gremi.
L’origen del tortell de Reis es remunta a l’època romana, ja que durant les festes d’hivern es menjaven unes coques amb figues, dàtils i mel. Al segle III, s’hi va introduir la fava, que en aquesta època s’entenia com a símbol de prosperitat i fertilitat. Però no va ser fins a la França del segle XVII que es va iniciar la tradició d’amagar-ne la fava o el rei, quan un cuiner de la cort de Lluís XV el va voler sorprendre afegint una moneda d’or a aquest dolç tradicional. Amb el temps, la moneda d’or es convertiria en la tradicional figura del rei.
A Catalunya, però, la tradició de menjar tortell és força recent i no es va implementar fins al segle XX, però a poc a poc ha anat augmentant la popularitat fins a convertir-se en un element imprescindible del dia de Reis.