El clàssic tortell de massapà i fruita tornarà a ser el preferit pels clients, però molt seguit hi haurà el farcit de nata
A Catalunya, la tradició de menjar tortell és força recent i no es va implementar fins al segle XX.
Petits i grans esperen amb il·lusió l’arribada dels Reis. Escriure la carta, anar a veure’ls a la Cavalcada i aixecar-se amb els regals sota l’arbre… I a taula no hi pot faltar el tortell de Reis. A Catalunya, el Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que les vendes de tortells de Reis artesans superin el milió d’unitats, igualant les xifres del darrer any.
Aquests dies les pastisseries treballen a contrarellotge per tenir enllestits aquests dolços, que impliquen entre sis i vuit hores de feina. El tortell, a més, no es pot començar a preparar fins unes hores abans de menjar-lo. “Comencem a coure el dia 5 a les deu de la nit, per poder-los entregar acabats de coure” assegura Carles Boix, pastisser de La Palma de Sabadell. De nou, el tortell de massapà i fruita serà el preferit dels catalans, però molt seguit hi haurà el farcit de nata. El preu dels tortells oscil·larà entre els 20 i 50 euros.
El Gremi de Pastisseria de Barcelona reivindica el valor del producte artesà de qualitat: massa mare, farina, ous frescos, mantega i fruita confitada. Per exemple, la fruita és un dels elements diferencials entre els dolços artesanals i els industrials, “si és de qualitat i elaborada artesanalment, la fruita s’integra en el tortell, queda tendra i amb el seu suc; en els pastissos industrials, en canvi, sovint no s’utilitza fruita sinó carabassa, perquè és més barata”, defensen des del gremi.
L’origen del tortell de Reis es remunta a l’època romana, ja que durant les festes d’hivern es menjaven unes coques amb figues, dàtils i mel. Al segle III, s’hi va introduir la fava, que en aquesta època s’entenia com a símbol de prosperitat i fertilitat. Però no va ser fins a la França del segle XVII que es va iniciar la tradició d’amagar-ne la fava o el rei, quan un cuiner de la cort de Lluís XV el va voler sorprendre afegint una moneda d’or a aquest dolç tradicional. Amb el temps, la moneda d’or es convertiria en la tradicional figura del rei.
A Catalunya, però, la tradició de menjar tortell és força recent i no es va implementar fins al segle XX, però a poc a poc ha anat augmentant la popularitat fins a convertir-se en un element imprescindible del dia de Reis.
La 'spin-off' de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha inaugurat una nova planta de…
Les claus de l’OPA més publicitària, el comiat de Griffiths i algunes reflexions de Màrius…
'Tardes de soledad' és una nova obra mestra del nostre cineasta més internacional
La companyia barcelonina preveu facturar un milió d'euros enguany només amb aquest nou servei d'automatització…
Un nas vermell i un bocí de paper basten a Paco Lorente per fer especial…
La sisena edició d'aquest esdeveniment reuneix, del 5 al 6 d'abril més de setanta floristes,…