Gastronomia

Els pastissers catalans vendran més d’un milió de tortells de Reis

El clàssic tortell de massapà i fruita tornarà a ser el preferit pels clients, però molt seguit hi haurà el farcit de nata

Petits i grans esperen amb il·lusió l’arribada dels Reis. Escriure la carta, anar a veure’ls a la Cavalcada i aixecar-se amb els regals sota l’arbre… I a taula no hi pot faltar el tortell de Reis. A Catalunya, el Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu que les vendes de tortells de Reis artesans superin el milió d’unitats, igualant les xifres del darrer any.

Aquests dies les pastisseries treballen a contrarellotge per tenir enllestits aquests dolços, que impliquen entre sis i vuit hores de feina. El tortell, a més, no es pot començar a preparar fins unes hores abans de menjar-lo. “Comencem a coure el dia 5 a les deu de la nit, per poder-los entregar acabats de coure” assegura Carles Boix, pastisser de La Palma de Sabadell. De nou, el tortell de massapà i fruita serà el preferit dels catalans, però molt seguit hi haurà el farcit de nata. El preu dels tortells oscil·larà entre els 20 i 50 euros.

El Gremi de Pastisseria de Barcelona reivindica el valor del producte artesà de qualitat: massa mare, farina, ous frescos, mantega i fruita confitada. Per exemple, la fruita és un dels elements diferencials entre els dolços artesanals i els industrials, “si és de qualitat i elaborada artesanalment, la fruita s’integra en el tortell, queda tendra i amb el seu suc; en els pastissos industrials, en canvi, sovint no s’utilitza fruita sinó carabassa, perquè és més barata”, defensen des del gremi.

L’origen del tortell de Reis es remunta a l’època romana, ja que durant les festes d’hivern es menjaven unes coques amb figues, dàtils i mel. Al segle III, s’hi va introduir la fava, que en aquesta època s’entenia com a símbol de prosperitat i fertilitat. Però no va ser fins a la França del segle XVII que es va iniciar la tradició d’amagar-ne la fava o el rei, quan un cuiner de la cort de Lluís XV el va voler sorprendre afegint una moneda d’or a aquest dolç tradicional. Amb el temps, la moneda d’or es convertiria en la tradicional figura del rei.

A Catalunya, però, la tradició de menjar tortell és força recent i no es va implementar fins al segle XX, però a poc a poc ha anat augmentant la popularitat fins a convertir-se en un element imprescindible del dia de Reis.

Compartir
Publicado por
Redacción TheNBP

Artículos recientes

  • Escena

“En programacions d’òpera mai existeix el full en blanc”

Víctor García de Gomar és un programador excel·lent, musculat al Palau de la Música i…

5 de gener de 2025
  • El Bar del Post

Matías Néspolo: La vida s’explica millor a través la ficció

“Soc un treballador de la paraula. M'agrada aquesta fórmula que no sé d'on dimonis vaig…

5 de gener de 2025
  • La Punyalada

L’anunci de la Cora

No hi ha res més contrari a la catalanitat que improvisar sopars amb la presència…

3 de gener de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

La Cavalcada homenatjarà el centenari del metro i els Tres Tombs de Sant Antoni

Ses Majestats estrenaran noves cançons, coreografies i carrosses renovades, acompanyats d'un seguici de més de…

3 de gener de 2025
  • Trencadís

El Primavera Sound esgota totes les entrades a cinc mesos del festival

Charli XCX, Chappell Roan, Sabrina Carpenter i Troye Sivan encapçalaran el cartell del 2025

3 de gener de 2025
  • Good News Barcelona

Els joves es refugien en el bosc

'The Forest' (El Bosc) és una instal·lació física i en línia ideada i produïda pels…

2 de gener de 2025