Ses Majestats d’Orient s’acosten a la capital catalana, on arribaran el divendres, com és tradicional, a través del Mediterrani i a bord del pailebot Santa Eulàlia. Aquesta no serà, no obstant, l’única embarcació que acompanyarà enguany l’arribada dels Reis Mags a la ciutat. Per primera vegada, un centenar de patges reials recolliran cartes hores abans de la seva arribada, i ho faran al costat de la mar i custodiats des de l’aigua per múltiples embarcacions. El motiu? La Copa Amèrica. La celebració de la competició de vela més important del món a la ciutat no podia quedar aliena a la nit més il·lusionant de l’any.
Els patges reials recolliran les cartes amb els desitjos de petits barcelonins entre les 12 i les 13 hores a les platges de la Barceloneta i el Somorrostro, des de l’Espigó del Gas. Des del mar, aquesta comitiva d’embarcacions seguirà als patges en un preludi a la Cavalcada i a les activitats vinculades a la Copa Amèrica, que se celebrarà entre l’agost i l’octubre. Els Reis Mags i els seus acompanyants han convidat a participar en aquesta rua marina als equips participants de la competició, així com a remolcadors i altres velers. La recollida de cartes culminarà amb una coreografia i amb pirotècnia, poques hores abans que els Reis arribin a la ciutat.
És la primera vegada que la Cavalcada programa aquesta recollida massiva de cartes, i l’Ajuntament no descarta que sigui l’última. Ho ha explicat en la presentació de la comitiva reial el regidor de Cultura i Indústries Creatives de Barcelona, Xavier Marcé, que ha obert la porta a que aquesta recollida de cartes pugui reeditar-se l’any vinent, ja sigui en aquest o un altre format.
La Cavalcada ha comptat amb un pressupost de 950.000 euros i mobilitza a unes 1.200 persones, incloent-hi ballarins, actors i voluntaris
“La Copa Amèrica ens ha permès i ens ha obligat a pensar algun element que li fes homenatge i establís una relació. Tot el que passa a la Cavalcada es processa després, i cal veure què funciona”, ha afegit Marcé entre carrosses, atrezzo i vestuari a la presentació de la Cavalcada des d’un pavelló de Montjuïc. De fons, música i indicacions a alta veu per als assajos del seguici reial, per garantir que tot surti a la perfecció en la recepció de Ses Majestats per part de la ciutat i els seus veïns, especialment els més petits.
Melcior, Gaspar i Baltasar trepitjaran terra a les 16.30, quan seran obsequiats amb pa i sal com a símbol d’hospitalitat i benvinguda. Els rebran de la mà de l’alcalde, Jaume Collboni, qui va tenir una curiosa i exacta semblança amb el Rei Melcior de la Cavalcada de la capital catalana de 2017. Amb les claus de la ciutat, els Reis d’Orient iniciaran la seva ruta a les 18 hores a l’Avinguda Marquès de l’Argentera, resseguint el mateix recorregut de l’any passat. Passaran així pel Passeig Colom, Paral·lel, la Ronda Sant Pau i el carrer Urgell, fins a arribar a l’Avinguda Maria Cristina pel carrer Sepúlveda.
La comitiva tancarà el recorregut un cop tocades les 21 hores, i ho farà als peus de la Font Màgica de Montjuïc. Com l’any passat, però sense aigua. De fet, el Patge Gregori ha destacat que, així com els nens desitgen rebre molts regals, els Reis desitgen que plogui. I ho fan sense témer per la seva arribada a Barcelona: “La Cavalcada està preparada per a tot, ja sigui pluja o neu”. I és que res detindrà a Ses Majestats per repartir il·lusió a les llars barcelonines. Així ho ha dit al costat de Marcé en la presentació dels detalls de la Cavalcada, en la qual també ha participat Barbarana Pons, directora artística de la rua amb Marta Almirall.
La Cavalcada arriba enguany carregada no només d’il·lusió, sinó també de novetats. A més de la massiva recollida de cartes prèvia, Gaspar i Baltasar estrenaran les seves respectives carrosses. Dissenyades per Marc Salicrú i José Menchero, s’han inspirat en paisatges dels llocs d’origen de tots dos, amb la col·laboració de l’artista nascut al Senegal Michel Doudou. La de Gaspar tindrà a figures de camells com a protagonista, mentre que la de Baltasar anirà acompanyada de percussió en directe i evocarà paisatges africans.
No només estrenaran carrosses, sinó també vestuari, obra de Raquel Bonillo, així com estendards i noves peces musicals, creades pels compositors Alejandro Vivero i Esteban Tamashiro, en col·laboració amb el Conservatori del Liceu. Tot en una Cavalcada que ha comptat amb un pressupost de 950.000 euros, i que mobilitza a unes 1.200 persones, incloent-hi ballarins, actors i voluntaris. Protagonitzaran el que és l’espectacle de carrer més gran de Barcelona, que suma més d’un quilòmetre de llarg.
En aquest quilòmetre, participaran 12 companyies professionals i més de 20 entitats, associacions i escoles, incloent-hi entitats amb persones amb diversitat funcional, amb el propòsit d’oferir una Cavalcada inclusiva. També amb aquest objectiu, s’han reservat dos espais per a persones amb mobilitat reduïda, situats a la Plaça Antonio López i a la Plaça d’Espanya amb el Paral·lel.
Tampoc faltaran els caramels. La desfilada repartirà cinc tones de dolços, i ho farà des de les carrosses que tanquin la Cavalcada, per a evitar riscos de temptar als assistents a acostar-se massa als vehicles mentre estan en marxa recorrent la ciutat. I no faltaran els caramels, però tampoc l’indispensable carbó. Viatjarà carregat en una carrossa que formarà part d’una desfilada que vol omplir d’il·lusió als més petits, i traslladar-la alhora als adults, encarant amb optimisme el nou any que s’obre per a Barcelona i els barcelonins.