Serà el primer participant del programa de residències internacionals que ha posat en marxa el CCCB per celebrar el seu 30è aniversari
El periodista d’investigació i autor de no ficció estatunidenc Patrick Radden Keefe es passa la vida viatjant d’un lloc a un altre, parlant amb aquell que troba, a l’espera que li arribi una idea per a un nou llibre. “No tinc cap recepta, ja m’agradaria, com si fos un productor de Hollywood i només necessités una noia i una pistola”, ha explicat aquest dimarts des del CCCB, on passarà uns mesos per fer la primera residència internacional que impulsa la institució cultural.
No sap com troba les històries, però sí quan. És un procés lent, no està buscant activament nous fils d’on tirar, sinó que l’acaben trobant. “Sento alguna cosa a la panxa, al pit i, penso, ha d’haver-hi alguna cosa més”, ha apuntat Radden Keefe, pocs minuts abans d’enfrontar-se a una audiència de 350 alumnes de secundària per parlar sobre periodisme i els límits de la veritat.
Una d’aquestes converses li va passar l’any passat, quan estava a Londres. Li van explicar que fa uns anys havia estat assassinat un noi que es feia passar pel fill d’un oligarca rus i, directament, li va sortir: “De veritat? Explica’m més”. Aquest és el millor indicador que vol dedicar mesos i mesos de la seva vida a conèixer més sobre aquesta història, que serà el tema del seu nou llibre.
L’autor de No diguis res (Periscopi i Reservoir Books) i col·laborador de The New Yorker arriba a Barcelona amb la ment oberta, conscient de la història d’aquesta ciutat i també de tot el que li ha passat recentment i el que li està passant ara, sense descartar que alguna cosa se li pugui despertar escoltant els locals. No obstant això, ha reconegut que, quan li va dir a la directora del CCCB, Judit Carrera, que li avisés si s’assabentava d’alguna residència internacional per aquí no pensava en això. “Van ser més els meus instints epicuris”, ha confessat, pensant en la bellesa de la capital catalana, la seva gent i el menjar.
Va ser el mes de setembre de 2021, quan va venir a presentar L’imperi del dolor (Periscopi i Reservoir Books). En aquell moment, el CCCB no es plantejava posar en marxa cap programa de residències internacionals, però encara no havia fet els 30 com ha passat enguany. Ara, el centre cultural i expositiu vol fer un pas endavant en el seu programa de pensament, amb el qual reuneix cada any més de 350 personalitats, amb un 30% internacionals. “Volem generar una relació més pausada, a més llarg termini i més sostenible”, remarca Carrera. La iniciativa compta amb el finançament de la fundació privada Mir-Puig i el suport de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
El projecte que ara comença a caminar es preveu que s’allargui en els pròxims tres anys, amb la participació de fins a nou figures internacionals, tant del món del periodisme, però també de pensadors i creadors del Sud Global. Radden Keefe estarà a Barcelona els mesos de juny i juliol, oferint diferents xerrades com la d’aquest matí amb adolescents, però també obertes al públic. Després vindran la periodista, escriptora i documentalista brasilera Eliane Brum, l’escriptora, directora de cinema i activista zimbabuesa Tsitsi Dangarembga, i l’escriptora, lingüista i investigadora indígena Yásnaya Aguilar.
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…