Sentiment agredolç per part dels responsables de Fira de Barcelona a l’hora de fer balanç de l’exercici de 2021, que passarà segurament a la història com el més desfavorable per l’entitat, amb uns ingressos mínims de 60 milions d’euros i unes pèrdues o ebitda negatiu de 10 milions d’euros. Així i tot, l’any que està a punt de concloure s’ha de valorar positivament pel gran esforç que ha dut a terme la institució firal per mantenir la seva activitat i seguir organitzant fires tot i les dificultats provocades per la pandèmia.
S’ha de recordar, que l’activitat firal va estar suspesa fins al passat mes de maig i que va ser a partir del juny quan es van poder tornar a organitzar esdeveniments com el Mobile World Congress (MWC), això sí, amb un format molt reduït. Al setembre es va celebrar l’Automobile Barcelona, el primer saló de gran públic, i després vindrien altres fires com Expoquimia, Smart City, Saló de la Piscina, Nàutic, Fòrum Gastronòmic o Caravaning, fins a sumar més de 50 esdeveniments presencials.
“En aquest difícil context hem prioritzat més que mai la nostra missió: actuar com un agent clau de dinamització i reactivació econòmica. El nostre objectiu no és fer beneficis, sinó ser un motor econòmic i social de Barcelona”, ha emfatitzat aquest dimecres el president de Fira de Barcelona, Pau Relat. L’executiu s’ha mostrat “moderadament optimista” respecte a l’any 2022, que arrancarà amb un primer semestre carregat de grans salons de referència internacional, com MWC, ISE, Alimentaria o Seafood, que es celebrarà per primera vegada a la capital catalana després de deixar Brussel·les.
Segons Relat, el fet que Fira de Barcelona hagi mantingut l’activitat i demostrat que es poden seguir fent fires en un context molt advers i amb mobilitat internacional reduïda demostra que la institució “té posades les llums llargues” i que treballa amb visió de futur, amb el repte de recuperar en algun moment els 4.700 milions d’impacte econòmic anual de la Fira.
Preguntat sobre si es segueix endavant amb el projecte d’ampliació del recinte firal de Gran Via, Relat s’ha mostrat molt contundent: “El projecte d’ampliació segueix intacte; vull reafirmar que avui l’ampliació és més vigent que mai i té més sentit que mai, perquè ens ajudarà en la reactivació econòmica i en la nostra visió de llarg recorregut”, ha asseverat.
En aquesta línia, el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ha explicat que s’està “seguint el cronograma” i que el projecte d’ampliació ja té aprovat el planejament urbanístic, tot i que encara s’ha de concloure la fase d’expropiacions. “Ara com ara encara no podem posar data a l’inici d’obres”, ha explicat.
Serrallonga ha admès que el pressupost que van fer fa un any per 2021 va ser massa “expansiu” i que la duresa de la realitat pandèmica s’ha acabat imposant. Així, es va preveure per 2021 una facturació de 125 milions, però al final els ingressos han sigut de menys de la meitat: 60 milions d’euros que, segons el directiu, “tenen més valor que mai” perquè són fruit d’un “esforç majúscul” col·lectiu. “Hem treballat molt fort i hem demostrat que en aquest context podem fer fires i que són més necessàries que mai”, ha reflexionat Serrallonga després de demanar que no es comparin aquests resultats amb els d’altres exercicis, ja que “és com comparar peres i pomes”.
En un context normal, l’any comparable a 2021 seria 2019, ja que moltes fires es celebren cada dos anys. El 2019, però, va ser un exercici rècord en la història de Fira de Barcelona, amb uns ingressos de 220 milions d’euros. Per tant, la dada de 2021, 60 milions, és quasi quatre vegades inferior (-72%). Aquesta xifra es situa un 27% per sota de la facturació de 2020, que va ser de 82 milions, també lluny del rècord de 2019.
Serrallonga també es mostra optimista amb les previsions de 2022, amb un pressupost de 170 milions que es vol aconseguir gràcies a la celebració de 130 esdeveniments i a la incorporació d’un tercer recinte firal, el Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), a l’àrea del Fòrum, que Fira de Barcelona gestiona des del passat mes de novembre per decisió de l’Ajuntament de Barcelona. Està previst que el CCIB generi el 17% de la xifra de negoci global de Fira de Barcelona, amb una generació d’ingressos d’uns 29 milions d’euros. El 80% de l’activitat del CCIB és internacional.
Constantí Serrallonga: “Hem treballat molt fort i hem demostrat que en aquest context podem fer fires i que són més necessàries que mai”
A diferència del que va passar el 2020, enguany Fira de Barcelona no preveu rebre un ajut extraordinari per part de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, que van aportar 10 milions d’euros per tal que l’exercici es tanqués en equilibri. “Aquest any considerem que no fa falta aquest suport extraordinari i que aquests 10 milions de pèrdues són digeribles tenint en compte l’activitat que preveiem per 2022; ara tenim més visibilitat que un any enrere”, ha argumentat Serrallonga.
Segons el director general, l’any 2023 Fira de Barcelona podria recuperar els nivells precovid i tornar a superar els 200 milions d’euros de facturació. “Hi ha bones expectatives i tenim una cartera de producte molt important”, ha constatat.
Respecte al futur del recinte firal urbà de Montjuïc, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha recordat que ara mateix hi ha obert un procés participatiu que està donant bons fruits. “Encara no podem avançar res, però sembla que hi ha un ampli consens en mantenir l’activitat firal urbana, però combinant-la amb altres usos”, ha assenyalat l’alcaldessa, que no ha concretat si part del recinte actual es destinarà a la construcció d’habitatges.
Colau ha elogiat “la capacitat d’adaptació i innovació” de l’equip de Fira de Barcelona i ha agraït l’esforç dut a terme i la “capacitat de resiliència”.
Compromís social i calendari de 2022
El president Relat ha volgut també fer valdre el “compromís social” demostrat per Fira de Barcelona durant la pandèmia, primer posant a disposició els seus pavellons per acollir a persones sense sostre i ara amb el principal centre de vacunació de Catalunya.
Dels 130 esdeveniments previstos per 2022, uns 50 es celebraran al CCIB, molts d’ells són importants congressos mèdics d’àmbit europeu i mundial. En paral·lel, als recintes de Montjuïc i Gran Via, Fira de Barcelona ha planificat ja un calendari de 80 fires i congressos. Destaquen el MWC (a finals de febrer); l’ISE, el saló més rellevant del món de la indústria audiovisual; Alimentaria & Hostelco (maig), Barcelona Wine Week, Gastronomic Forum Barcelona, Hispack, Graphispag, Smart City, IOT Solutions, Barcelona Bridal Fashion Week, Saló de l’Ensenyament, Nàutic, Liber, BizBarcelona, Saló de l’Ocupació i B-Travel. Entre els grans congressos previstos en destaca un de molt significatiu: el Congrés Europeu de Cardiologia (ESC Congress).