Algú podria pensar que es troba en un magatzem d’Amazon, però no és així. Els robots també han acabat dominant els llibres i fan i desfan el que volen amb ells. Al nou magatzem central de Penguin Random House, un centenar de màquines escalen prestatgeries per trobar els títols que demana la llibreria quan no té el que el client busca, però també esquiven operaris quan van carregats amb caixes plenes de novel·les supervendes. Amb soroll mecànic de fons, els autòmats es mouen per un escenari gens romàntic per als defensors de passar pàgines, però, al cap i a la fi, automatitzar processos i reduir costos està a l’ordre del dia, també per a la indústria del llibre.
El grup editorial, un dels més importants a Espanya juntament amb Planeta, ha invertit 36 milions d’euros en les noves instal·lacions, situades a Cerdanyola del Vallès. La promotora Segro Spain s’ha encarregat de construir el complex. El centre logístic s’ha edificat on abans es trobava l’antiga fàbrica d’Aiscondel, on havien treballat molts veïns de la ciutat. Així ho ha recordat el seu alcalde, Carles Cordón (PSC), qui fins i tot havia tingut familiars que havien treballat en aquesta antiga planta dedicada a la fabricació de productes plàstics per a papereria o decoració.
En menys de dos anys, s’ha alçat una nau de 42.000 metres quadrats, amb capacitat per gestionar més de 40 milions d’exemplars anuals, xifra que equival a 160.000 llibres diaris. Tot això, amb l’ús de molts robots, ja siguin autònoms (van al seu aire i porten caixes d’un costat a un altre) o col·laboratius (intenten no xocar amb la resta de treballadors quan els acosten llibres). Els segons, com són més amigables i interactuen mínimament amb els operaris, han estat denominats amb noms de personatges com Mafalda i Miguelito, la qual cosa fa que en, algun moment, se senti un “compte, que t’atropellarà la Frida!”. Superats els obstacles humans, sempre més ineficients, els paquets carregats de llibres es tanquen i s’envien a destins com Catalunya, València, Saragossa o Madrid, on arriben en un dia per carretera. Aquelles llibreries espanyoles més llunyanes han d’esperar uns dies més.

Actualment, amb un 75% de la superfície ocupada del magatzem —uns 30.000 metres quadrats—, l’empresa preveu arribar a expedir 135.000 exemplars i 8.500 paquets diaris aquest 2025. Amb una plantilla de 130 empleats, la nau està operativa les 24 hores del dia de dilluns a divendres, amb tres torns. En temporades de més demanda, com ara Nadal i Sant Jordi, poden arribar als 340.000 llibres diaris, treballant també els dissabtes i els diumenges. Les vendes de Penguin, integrat en el grup alemany Bertelsmann, se situen a Espanya en els 35 milions de llibres venuts cada any. El 25% de superfície lliure de la nau —uns 12.000 metres quadrats— els permetrà créixer en un futur si ho necessiten i arribar a xifres com els 40 milions de llibres venuts cada any. L’empresa, dirigida per Núria Cabutí des de les oficines centrals de Barcelona, també s’obre a gestionar en el nou centre logístic comandes d’altres editorials.
Ara, la quantitat de llibres processats cada dia és una mica més baixa, tenint en compte que part de la seva operativa logística continua fent-se a Pallejà, on es troba el seu magatzem central per a tota Espanya des de fa vint anys. Amb la posada en marxa de Cerdanyola, Penguin tancarà les instal·lacions de Pallejà, ben visibles quan se circula per l’A2 camí a Barcelona. La planta del Baix Llobregat, fa molts anys estratègicament situada al costat de la impremta Printer, se li havia quedat petita a la companyia des de fa anys i no ha estat possible ampliar superfície, malgrat que hi havia parcel·les lliures ben a prop. Per guanyar més capacitat abans de comptar amb Cerdanyola, Penguin va subcontractar part de l’operativa a centres de Districenter, situats a Sabadell i la Zona Franca de Barcelona, dels quals també es prescindirà. Segons fonts de la companyia, la majoria dels treballadors de la planta de Pallejà passaran a incorporar-se a la plantilla del nou centre logístic del Vallès.

Però a la nau de Cerdanyola no tot són preparar comandes amb l’ajuda dels robots per enviar-los a les llibreries. També cal guardar estoc. Concretament, 20 milions de llibres que corresponen a les 24.000 referències que formen el catàleg de Penguin, format per una setantena de segells que publiquen en castellà, català i portuguès. La llista és llarga, però alguns d’ells són Alfaguara, Bruguera, Debate, Debolsillo, Grijalbo, La Campana, La Magrana, Lumen, Plaza & Janés, Reservoir Books, Rosa dels Vents o Salamandra. El grup editorial treballa amb una vintena d’impremtes, concentrades a Catalunya, Madrid i Navarra, tot i que alguns llibres també es produeixen a la Xina. A Espanya, la plantilla se situa en els més de 730 treballadors, amb el 80% situats a Catalunya.