Res seria igual si una nit de revetlla de Sant Joan no es pogués sentir el so dels trons, les traques, l’esclat dels coets o veure els més petits de la família gaudint quan tiren les cebes i encenen bengales i volcans amb sorpresa. I el 2022, després de dos anys amb la festa mig aigualida per la covid, el que no podia passar és que la manca de producte de pirotècnia al mercat català i espanyol deslluís de nou la celebració d’aquesta festa.
En previsió, la feina a les oficines i les naus de l’empresa familiar catalana Petardos CM s’ha intensificat aquest any per fer més producció local i minimitzar els problemes de subministrament de producte provinent de la Xina —el principal exportador mundial de pirotècnia—, que ja es van començar a detectar a finals de 2021 quan s’havia de preparar la campanya de vendes de Nadal i Cap d’Any; un altre dels moments àlgids del sector de la pirotècnia a Catalunya.
La companyia de Palau Solità i Plegamans ha elevat del 5% fins al 65% la producció de pirotècnia nacional per garantir el subministrament al consumidor final. D’una banda, Petardos CM ha buscat proveïdors nacionals –bàsicament de la Comunitat Valenciana que té més fàbriques de pirotècnia recreativa que no pas Catalunya– per produir els trons de metxa, traques i coets, entre d’altres. Això també ha facilitat que Petardos CM iniciï la campanya d’aquest estiu amb més del 50% del catàleg de productes renovat, perquè produir localment ha permès incorporar nous dissenys de trons de metxa, traques i coets.
D’altra banda, ha importat amb molta antelació el producte a granel i envasat de la Xina i des del febrer passat està elaborant els lots de productes assortits per a les vendes de Sant Joan, amb la incorporació de 35 persones als magatzems que la firma té al Vallès i al Llobregat. Això ha comportat també la generació de negoci indirecte ja que els envasos i caixes dels lots també s’han fabricat a Catalunya.
La companyia té una plantilla fixa de 45 persones durant tot l’any, que creix significativament durant les diverses campanyes; fins als 700 treballadors al juny o els 200 per Nadal.
Malgrat que “sempre hi haurà algunes importacions provinents de la Xina perquè no tots els productes es podran fabricar localment”, el projecte de la marca Petardos CM és anar-les reduint progressivament i, “en un termini de 10 anys” hauria tenir tota la producció a Catalunya, segons el propietari i director de Petardos CM, Josep Maria Vilardell.
Segons dades de Petardos CM, hi ha una manca d’existències generalitzada al sector per poder cobrir la demanda, de manera que només es podrà oferir el 75% del volum habitual de productes que es posava a la venda per a la revetlla. Tot i això, el sector espera un increment de les vendes del 15%, sobre els 17 milions d’euros ingressats el 2019. Un 30% de les vendes, més de 5 milions d’euros, correspondrien a les marques de Petardos CM, que no facilita dades concretes sobre el negoci, del qual només un 10% prové de la venda online. Petardos CM recorda als consumidors que està prohibit fer l’enviament a domicili degut a les mesures de control i seguretat que requereixen els productes pirotècnics i que, per tant, les comandes es recullen sempre a les botigues autoritzades.
Les importacions han topat amb dos problemes. D’una banda, el govern xinès ha prohibit la fabricació local de certs productes pirotècnics, com el tro de metxa, diferents tipus de coets i les traques. Per altra, l’increment de les tarifes i els terminis de lliurament del transport internacional han provocat un desabastiment.
Fundada el 1982, Petardos CM distribueix tots els seus productes a l’Estat espanyol, sota el paraigua de diverses marques. La xarxa de comercialització al consumidor final està formada per uns 250 establiments, unes 90 botigues –el 90% de les quals en propietat i la resta són establiments associats– i uns 150 mòduls i casetes temporals arreu de Catalunya –que s’obren per a les campanyes puntuals, com és el cas de la Revetlla de Sant Joan–. La companyia té el control majoritari (60%) de les 150 casetes de venda temporal que s’instal·len a la ciutat de Barcelona per a la revetlla de Sant Joan.
El sector de la pirotècnia a Catalunya, que factura uns 20 milions d’euros, està representat per unes 200 empreses, des de persones que únicament gestionen una caseta o una botiga, fins a les empreses que tenen 250 establiments com ara la companyia Petardos CM. Catalunya representa el 30% del volum de negoci total del sector a Espanya, segons dades de l’Associació de Fabricants i Majoristes de Pirotècnia de Catalunya (AFIMAC), que agrupa el 93% de dipòsits i tallers de pirotècnia repartits pel territori català.