Cada cop són més els indicadors que mostren una millora en la situació econòmica de Barcelona després de l’impacte de la crisi provocada per la covid, que ha afectat especialment les grans capitals. L’últim és el producte interior brut (PIB) de la ciutat, amb un creixement interanual del 16,2% durant el segon trimestre, segons càlculs de l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona.
L’economia barcelonina registra una tendència positiva per primer cop des de l’últim trimestre de 2019, després de cinc trimestres seguits de descensos. L’augment del segon trimestre respon al repunt per la comparació amb el moment més crític de la pandèmia. En comparació amb els comportaments del PIB català (+18,9%) i l’espanyol (+17,5%) durant el mateix període, el de Barcelona és lleugerament inferior.
La recuperació de l’activitat ha estat molt significativa en la major part de sectors i l’efecte rebot fa que els increments hagin estat més intensos en les activitats que més han patit la crisi derivada de la pandèmia. Per sectors, la indústria està liderant aquesta escalada del PIB amb un creixement del 18,9%; la construcció, amb una pujada del 16,5%, i el sector de serveis, amb un 14,7%.
Donada l’estructura productiva de Barcelona, el sector serveis és determinant en la recuperació de la capital catalana, i es constata que la seva dinàmica ha millorat prop de 20 punts percentuals entre el primer i el segon trimestre d’enguany. La desagregació dels serveis mostra que les activitats de Comerç, Hostaleria, Transport i Informació i Comunicacions registren taxes de creixement per sobre del 25% i estan en procés de recuperació accelerada després d’haver estat els sectors amb dinàmiques més negatives.
Per al tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, aquest creixement del PIB demostra que “l’economia de la ciutat està recuperant el dinamisme després de la pandèmia i això s’està traduint en creació de negocis, oportunitats i llocs de treball”. En aquest sentit, un altre indicador que ha millorat durant el segon trimestre ha estat l’atur, que continua disminuint. Segons les últimes dades registrades en el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), Barcelona compta aquest mes de setembre amb 67.208 persones registrades en situació d’atur.
Per primer cop des de l’inici de la pandèmia, el nombre de persones aturades se situa per sota del llindar de les 70.000 i, fins i tot, milloren els valors registrats respecte a setembre de 2019. En un període marcat per les restriccions a determinades activitats econòmiques, el valor d’aquest indicador assoleix una reducció mensual del 6%, la més alta en un setembre des de fa més d’una dècada. Respecte del setembre de l’any passat, el comportament és més positiu encara, amb una baixada de més de 24.000 persones a l’atur que representa un descens percentual del 26,4% en relació amb les 91.262 persones registrades fa un any.