Social Stories

Pintar les emocions, neix un nou mètode terapèutic per baixar el ritme i reconnectar

La Mònica Planas és il·lustradora, dissenyadora i creadora del mètode Aquarel·la Emocional. L’any 2007 li van diagnosticar una malaltia cerebral i, a través de l’aquarel·la, ha aconseguit externalitzar les seves emocions i pal·liar alguns dels símptomes.

L’any 2007, la Mònica va veure com la seva vida canviava per sempre, li van detectar una Malformació Arteriovenosa (MAV) a la part dreta del cervell. Els símptomes derivats d’aquesta malformació són diversos, però, segons diu, el que més l’afecta són les convulsions, paràlisis a la part esquerra del cos i les dificultats motrius que n’han derivat.

Des que va començar a notar els primers símptomes ara fa 13 anys, s’ha quedat més d’un cop en cadira de rodes, ha hagut d’aprendre a caminar de nou i la seva vida mai ha tornat a ser igual. “La meva vida ha canviat, però no en un sentit negatiu, és simplement diferent. M’he hagut d’adaptar a les exigències que em posa el cos, però també m’he redescobert a mi mateixa”, diu la Mònica.

A poc a poc va aprendre a conviure amb aquesta malaltia, en un inici va decidir fer activitats relaxants per frenar els símptomes, com ioga o reiki. Tot i que això funcionava, les recaigudes eren freqüents. No va ser fins que va frenar el seu ritme de vida quan va notar una millora substancial en el seu dia a dia. “Fins que no vaig deixar de treballar per multinacionals i vaig reduir el meu nivell d’estrès no vaig notar una millora real. Al principi el que feia era deixar-me un dia a la setmana per fer ioga o quelcom semblant, però seguia tenint una vida estressant, i tot i que això m’ajudava, no acabava d’anar bé. Ara vaig al ritme que el meu cos em demana”, comenta. A poc a poc, ha anat entenent com funciona aquesta malaltia, i ha vist que el més important és estar en calma amb un mateix.

Fins que no vaig deixar de treballar per multinacionals i vaig reduir el meu nivell d’estrès no vaig notar una millora real

Des que era petita sempre ha estat interessada en les arts creatives, la seva àvia pintava amb aquarel·la i ella va seguir el seu exemple. Va estudiar disseny, i va treballar en aquest sector fins que va decidir deixar la feina. Però la seva passió sempre ha estat l’aquarel·la. Ara, més que una passió, s’ha convertit en un mètode que l’ajuda a pal·liar els efectes de la malaltia que pateix. “L’aquarel·la és molt potent, perquè en treballar amb aigua va molt bé per deixar fluir les emocions”, diu la Mònica.

La pandèmia ha incrementat sensiblement la demanda de teràpies de suport psicològic.

Al principi pintava per gust, per passió, però va veure que aquesta activitat l’ajudava a alliberar-se i a sentir-se més tranquil·la i, conseqüentment, els símptomes es reduïen. Les recaigudes, segons diu ella, ara són molt més suaus, i sempre van acompanyades de moments de més tensió en el dia a dia. Amb els seus coneixements de disseny i aquarel·la, i la seva experiència tractant amb la part emocional de la malaltia, ha creat el Mètode Aquarel·la Emocional. “Ara que llançaré el nou curs d’Aquarel·la Emocional estic més nerviosa, i sí que noto alguns símptomes, tot i que són lleus”, apunta.

En les sessions que ofereix, la Mònica ensenya a deixar fluir les emocions i a pintar sense cap mena de limitació. Com ella mateixa explica, “l’aquarel·la va molt bé perquè en pintar sense seguir cap patró ni dibuix previ pots pintar el que et surti de dins, això és molt important i és el que tracto d’ensenyar al curs, a deixar-se anar i no posar-se cap limitació”.

Pintar ajuda a expressar les emocions i a reconnectar amb un mateix.

Mitjançant aquest curs d’aquarel·la emocional, la Mònica vol ajudar a tothom qui necessiti aprendre a externalitzar les emocions. “A vegades ens costa molt treure allò que sentim, totes les emocions són correctes i no hem de sentir por a externalitzar-les, a mi l’aquarel·la m’ha ajudat amb això i ara vull ajudar a més gent. Hi ha emocions, com la por, que estan mal vistes, però totes són normals i no podem fer com si no hi fossin”, comenta.

Fa temps que dóna classes d’aquarel·la, a casa seva en grups reduïts o en espais més grans per a grups més amplis. Però no ha estat fins al dia d’avui que s’ha decidit a llançar el curs oficialment. L’experiència que ha anat adquirint i els bons resultats que ha notat en les diferents alumnes que ha tingut, l’han motivat a fer aquest pas. “Fins ara mai m’havia atrevit a llançar un curs oficialment, però moltíssima gent m’escrivia per xarxes socials demanant consell o ajuda, i vaig veure que era el moment adequat per fer-ho”, afirma.

A vegades ens costa molt treure allò que sentim, totes les emocions són correctes i no hem de sentir por a externalitzar-les, a mi l’aquarel·la m’ha ajudat amb això i ara vull ajudar a més gent

El llançament del curs aquest febrer s’ha avançat uns dies a causa de la gran quantitat de gent que busca ajut actualment. La crisi social i econòmica que acompanya la pandèmia de la Covid està deixant seqüeles psicològiques greus, i molta gent està buscant noves vies per relaxar-se i intentar sentir-se millor. És per això que en els darrers mesos la Mònica ha rebut una enorme quantitat de missatges, i finalment ha decidit que el millor que podia fer era posar en marxa la seva escola terapèutica amb aquarel·la l’abans possible.

Compartir
Publicado por
Quim Riera

Artículos recientes

  • Good News Barcelona

Eholo, el ‘software’ per a psicòlegs que assumeix la seva càrrega administrativa

La plataforma disposa d'eines per reduir les gestions que duen a terme els professionals, com…

21 de novembre de 2024
  • Gaudeix de Barcelona

Els Llums de Sant Pau proposa un viatge per les tradicions nadalenques del món

L'experiència es renova enguany amb un recorregut immersiu que podrà visitar-se fins el 12 de…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Les empreses catalanes capten 1.540 milions dels fons Next Generation des de 2021

Prop de 600 projectes empresarials s'han beneficiat de les convocatòries, un 66% dels quals han…

21 de novembre de 2024
  • Creativitat

El Museu Picasso viatja a París a ritme de cancan

L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…

21 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

La multinacional Protime obre un ‘hub’ digital a Barcelona per a 250 empleats

La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…

20 de novembre de 2024
  • Good News Barcelona

Barcelona porta el Nadal als seus barris amb centenars de propostes

Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…

20 de novembre de 2024