Amb 137 anys d’història, l’empresa catalana de pirotècnia factura fora el 70% i és la cinquena companyia del món en fabricació d’explosius i licitacions internacionals
[dropcap letter=”L”]
‘estiu és època de revetlles, de festes majors, de correfocs i de castells de focs artificials. No hi ha poble i ciutat que no dediqui un dels seus dies de festa grossa a fer algun espectacle de pirotècnia, emulant els grans espectacles de focs d’esdeveniments internacionals. I és que, a casa nostra, la tradició pirotècnica i els focs no només impliquen festa, sinó també negocis. Un clar exemple n’és Pirotècnia Igual, una empresa catalana que des de l’any 1880 fabrica i distribueix productes professionals pirotècnics a tot el món. La companyia, que va néixer al carrer de la Font Honrada de Barcelona, al barri de Montjuïc, conserva la tradició familiar i, actualment, està dirigida per la tercera i quarta generació. Des de la seves fàbriques a Vila-Rodona (Alt Camp), Canyelles (Garraf) –aquesta última inaugurada el 1962- i San Antonio (Xile), donen feina a més de 70 persones. Tot i així, tenen “una plantilla flotant important, que pot suposar la contractació de 100 persones més per a un esdeveniment concret”, com explica Patxi Igual, director general de l’empresa pirotècnica.
Però a Pirotècnia Igual no només es dediquen a la fabricació i distribució de material pirotècnic, sinó que també organitzen directament esdeveniments pirotècnics internacionals que capten l’atenció de milers de persones. Qui no recorda el castell de focs artificials de la cerimònia d’inauguració del Jocs Olímpics de Barcelona el 25 de juliol de 1992?
Per a Patxi Igual, que Pirotècnia Igual s’encarregués de realitzar el castell de focs dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 “els va donar imatge i currículum” i “va ser un dels grans espectacles que els va posar a la palestra”. Però la seva relació amb la ciutat de Barcelona no acaba aquí; ja que, quasi des de la primera generació, són els encarregats d’organitzar els focs de la ciutat, que han derivat en el Piromusical de la Mercè, l’esperat final de la gran festa major de Barcelona, on es fa servir mitja tona de pólvora de mitjana.
ESPECTACLES INTERNACIONALS
A banda d’això, l’empresa catalana es considera un referent a nivell internacional. Es tracta de la cinquena companyia del món en fabricació d’explosius i licitacions internacionals; i ha estat la responsable, entre altres, dels focs artificials de la Copa Mundial de la FIFA Brasil 2014, de la primera edició dels Jocs Europeus que es van celebrar a Bakú (Azerbaidjan) el 2015, de la pirotècnia utilitzada a les cerimònies d’inauguració i cloenda dels Jocs Olímpics de Río de Janeiro el 2016, dels reconeguts focs d’artifici sobre el mar que clausuren l’any a Copacabana (Brasil) o a Viña del Mar (Xile) i un munt d’espectacles més.
“Fem prop de cinquanta espectacles arreu del món simultàniament per celebrar el fi d’any”, diu el director general de Pirotècnia Igual. En molts espectacles internacionals fan tàndem amb la francesa Groupe F, que s’encarrega del muntatge, i Pirotècnia Igual hi posa el material, com als espectacles del Jocs Olímpics d’Atenes de 2004 o a les cerimònies del Jocs Olímpics de Londres del 2012. “Fabriquem quasi el 100% de producte per Groupe F; de cara a l’espectacle de focs anual del 14 de juliol a la Torre Eiffel, per exemple, els fem el producte a mida”, explica en Patxi Igual.
EXPANSIÓ LLATINOAMERICANA
Actualment, la companyia factura prop del 70% fora d’Espanya (un tant per cent fluctuant segons l’any) i compten amb una planta a San Antonio (Xile) on distribueixen i tenen zones de muntatge, i una fàbrica a Liuyang (Xina). “El 70% del mercat d’aquest sector a Xile és nostre”, diu en Patxi Igual, que posa especial èmfasi en la importància del mercat llatinoamericà, on ja estan presents en països com Argentina, Brasil, Xile, Colòmbia o Panamà, i estan a punt d’entrar a Cuba amb el mateix model de negoci de les cadenes hoteleres -una societat internacional amb el govern de Cuba, en aquest cas amb el Ministeri de Cultura-.
Però pel camí també s’han trobat alguns obstacles. La industria dels petards va ser un dels afectats directament per la crisi de fa uns anys, però des de 2014 s’ha refet amb escreix. A tot això, cal sumar-hi els possibles riscos que comporta pertànyer a un sector com aquest: per exemple l’explosió que va patir la fàbrica de la companyia el 1994 -on van explotar més de 20 tones de material pirotècnic sense haver de lamentar víctimes mortals- o l’explosió d’una caseta de proves a la mateixa nau de Canyelles el 2007 on va morir una treballadora. A banda, també van provar d’obrir una seu a Abu Dhabi (Emirats Àrabs), que no va resultar. “Actualment volem fer grans espectacles a Amèrica Llatina i Europa i estem començant a explorar Àfrica, concretament països com Angola i Tunísia i el nord del continent; és un mercat interessant”, explica director general de Pirotècnia Igual.
CONTROL INFORMÀTIC I PIROTÈCNIA SENSE FUM
Amb 137 anys d’història, el sector ha canviat molt i la innovació és una constant en el seu dia a dia. Avui en dia l’empresa catalana té més de 1.500 referències de productes diferents que es poden agrupar per famílies: carcasses aèries, candeles romanes, volcans, sortidors, voladores, carcasses aquàtiques, decoracions, traques i cascades. La majoria dels seus productes es destinen a l’ús professional i fabriquen una mitjana de mitja tona de producte diari.
En quant als grans esdeveniments de pirotècnia, també hi ha hagut innovacions significatives i la revolució dels darrers anys ha estat el “tret digital”. S’ha passat de disparar els focs amb bengala, a utilitzar inflamadors elèctrics i, finalment, a controlar-ho tot informàticament, via GPS, ràdio, etc. “El sector està constantment evolucionant”, expliquen des de la companyia. “Actualment estem fent pirotècnia sense fum; el que implica que són productes més cars dirigits a clients que volen qualitat”, matisen.
Precisament, que el material sigui fabricat a Catalunya, fa que sigui material de molta qualitat i amb totes les garanties, la qual cosa encareix el preu i fa que tot i que Pirotècnia Igual a casa nostra tingui un nínxol de mercat específic en els correfocs, els és complicat entrar a festes majors d’arreu de Catalunya per “temes de preus i licitacions”. “Poques propostes públiques van per qualitat i disseny”, diu Patxi Igual. Per la companyia, però, el futur és ple de reptes internacionals i en busca constant de nous països on operar.
Imatge destacada: Espectacle pirotècnic de Pirotècnia Igual. Foto de Robert Burch / Alamy Stock Photo
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…
A finals d’agost del 2005, l’huracà Katrina colpejava les costes del sud-est dels Estats Units,…