Robots netejadors que funcionen amb energia solar i que es controlen amb el mòbil, bombes d’aigua i filtres supereficients, instal·lacions aquàtiques plenes d’aigua de mar com a alternativa a l’aigua potable. Són solucions que podien semblar de ciència-ficció fa uns anys, i que ara s’exposen al saló Piscina&Wellness, que se celebra a la capital catalana des del dilluns fins al dijous 30 de novembre.
En unes dates en les quals carrers i aparadors s’engalanen amb motius nadalencs, els pavellons del recinte Gran Via de Fira de Barcelona es veuen inundats de piscines, jacuzzis, saunes i tots els equipaments i accessoris que requereix la seva construcció i manteniment. Els més de 360 expositors de 30 països que donen vida al saló exposen les últimes solucions del sector, que van des de bombes, filtres, revestiments, il·luminació i cobertes, fins a innovadors materials de construcció o mobiliari d’exterior, passant per propostes inesperades d’alternatives sostenibles als tradicionals matalassos inflables, amb coixins farcits de boles de poliestirè.
Aquests coixins i pufs, de fabricació francesa, són un dels productes de l’àrea del saló que reuneix les propostes més trencadores: la Innovation Zone. Els més de 14.000 visitants de 60 països que el saló preveu atreure veuran en aquesta secció proposades com a bombes de calor que gairebé no consumeixen energia per a temperar l’aigua de les piscines —inclosa una de grandària reduïda i forma de pingüí—, sistemes que eliminen el tractament químic de l’aigua; purificadors; cloradors salins d’última generació, i robots de neteja tant del fons com de residus flotants, indefectiblement controlats a distància.
És la primera vegada que Piscina&Wellnes utilitza aigua de mar vitalitzada per a omplir les seves instal·lacions com a mesura de sostenibilitat
Aquesta selecció de productes innovadors és un tastet de les propostes que exposa el saló, que ha superat la seva superfície expositiva en un 54% respecte a la passada edició, de 2021. Ha arribat als 40.000 metres quadrats, distribuïts en dos pavellons. Entre ells, un gran remolc cisterna atreu les mirades dels visitants. El vehicle ha transportat fins al saló aigua de mar tractada, amb la qual s’han omplert les instal·lacions aquàtiques dels pavellons. És la primera vegada que el Piscina&Wellnes utilitza aquesta aigua de mar vitalitzada, que després es recollirà per a donar-li altres usos. És una de les mesures impulsades pel saló en pro de la sostenibilitat.
Precisament aquesta sostenibilitat és la meta de molts dels productes i solucions que s’exposen en el saló, que van des de maquinària a elements químics, passant, com no, pels materials de construcció. És el cas de l’empresa Hydra SystemPool, que substitueix el tradicional formigó per estructures de poliestirè expandit d’alta densitat. Amb aquestes peces, ofereixen un sistema modular per a la construcció de piscines que redueix el pes de l’estructura, estalvia energia i rebaixa temps d’instal·lació. L’empresa, amb seu a Huelva, participa per segona vegada en el saló, explica una dels seus representants. La seva participació a l’edició de 2021 va representar un salt per a l’empresa, que justament va ser reconeguda en la categoria de Producte més Innovador en Sostenibilitat del saló l’any 2021.
Perseguint també aquesta sostenibilitat, l’empresa granadina Drainijet ha dissenyat un sistema de drenatge de cobertes de piscina que permet mantenir el fons i l’aigua nets, alhora que es reutilitza l’aigua de la pluja. El sistema ha estat recentment patentat, i la companyia ha optat per participar per primera vegada a Piscina&Wellness per donar-li visibilitat: “Hem de donar-nos a conèixer, i no hi ha millor aparador que aquest saló”, que organitza Fira de Barcelona amb el suport de l’Associació Espanyola de Professionals del Sector de la Piscina (Asofap).
També és el primer any al saló per a l’empresa italiana AutoLift. Especialitzada en accessibilitat de persones discapacitades, sobretot en vehicles, fa uns anys es va llançar a fabricar també elevadors de piscina, per a garantir que persones amb limitacions de mobilitat puguin gaudir d’aquestes instal·lacions i dels tractaments i teràpies que poden oferir. “Les persones amb discapacitat també han de poder gaudir”, destaca un dels representants de la companyia, que explica que van decidir participar en el saló fa poc més d’un mes. En estar especialitzats en un altre sector, admet que no coneixien el saló especialitzat en piscines, i que es van sumar com a expositors per a donar a conèixer els seus productes a aquesta indústria.
Per la mateixa raó participa l’empresa xinesa Cixi Chunhui Plastic Electrical Appliances. En el seu cas, però, ho fa des de fa més de deu anys. La seva presència a la fira barcelonina és clau per a la companyia per ser present en el mercat europeu, remarca des de l’estand una de les seves treballadores. És un dels exemples de la internacionalitat del saló, que enguany ha aconseguit el seu rècord: el 68% de les empreses són d’origen estranger.
El saló ha fet de la digitalització un dels seus eixos, amb multitud de sistemes de control sense fils i instal·lacions per a avançar cap a piscines i instal·lacions aquàtiques intel·ligents
Desenes de delegats de les empreses, siguin internacionals o no, tanquen acords i plantegen noves compres i aliances entre rajos d’aigua i bombolles dels jacuzzis, i a l’ombra de grans piscines prefabricades i de tobogans aquàtics. Jocs d’aigua, assecadors de vestits de bany, alarmes de piscina i materials que van des dels més tradicionals al vinil completen l’oferta, en la qual no falten saunes d’automuntatge, instal·lacions per a mascotes ni cuines de jardí. Els productes i mobiliari per a exterior es concentren en la zona Outdoor Living Experience, on el visitant es topa inevitablement amb instal·lacions d’aigua però també de foc, amb estufes de flama que simulen fogueres.
Realitat virtual
L’experiència es completa amb la Wellness Experience: una instal·lació amb totes les estances de les quals acostuma a disposar un spa, que inclou una piscina activa a ple rendiment. Durant tot el dia es realitzen demostracions de teràpies aquàtiques a càrrec de monitors i fisioterapeutes enfundats en vestits de bany i embolicats en barnussos per utilitzar la instal·lació, que compta també amb un gimnàs, cabines de massatge i tractaments, saunes i banyeres d’hidromassatge, i una experiència de realitat virtual que transporta a la Font dels Colors d’Andorra la Vella.
Aquesta no és l’única experiència virtual del saló. Equipats amb ulleres de realitat virtual, els visitants poden traslladar-se a un desert per iniciar un recorregut per la història del benestar. Amb elements interactius inclosos, la travessia passa per l’antiga Roma, sota aurores boreals i per una platja paradisíaca. Aquesta experiència és l’element digital més visible d’una edició del saló que ha fet de la digitalització un dels seus eixos, amb multitud de sistemes de control inalàmbrics i instal·lacions per a avançar cap a piscines i instal·lacions aquàtiques intel·ligents.
Digitalització i sostenibilitat són, doncs, dos grans objectius del sector, que preveu facturar 1.500 milions d’euros enguany a Espanya. Aquests objectius, no obstant això, no són la meta, sinó el vehicle per a aconseguir la veritable finalitat: proporcionar una experiència de benestar dels usuaris, alhora que es contribueix a avançar davant els reptes socials i mediambientals, també en l’actual situació de sequera. Aquesta contribució s’ha abordat en la primera edició del Pool Horizons Summit, celebrada en el marc del saló. Ha exposat casos d’èxit en els quals les piscines juguen un rol social fonamental, com una piscina flotant que permetrà als ciutadans de Nova York banyar-se a l’Hudson en filtrar l’aigua a través de les seves parets.
La transformació de contenidors de transport marítim en centres de natació portàtils a Sud-àfrica per a aprendre a nedar; el paper de les piscines per a acabar amb la segregació social a Amèrica, i la modernització del parc de piscines públiques de París han estat altres casos que s’han exposat davant els assistents del summit, que han assenyalat reptes globals com l’obesitat i l’addicció a les pantalles com a problemes que es poden afrontar des de les piscines. Així, aquestes instal·lacions es conceben des d’un punt de vista transformador de la societat. Amb aquest propòsit, el sector continuarà avançant cap a una piscina més eficaç, digital, segura i sostenible.