Les pistes de la UB a la Diagonal es posicionen com la millor opció per reubicar el Clínic

És l'única opció que permet concentrar en el mateix espai l'activitat assistencial, de recerca i de docència, i respondre a les necessitats de creixement actuals i futures de l'hospital, que se situen en els 250.000 metres quadrats

La reubicació de l’Hospital Clínic per guanyar més espai és una qüestió que porta més de 20 anys sense resoldre’s. El seu emplaçament actual, a l’Eixample Esquerra, fa temps que se li va quedar petit, a més d’antiquat, tenint en compte que es va concebre a principis del segle XX. Després de diverses propostes fallides per traslladar-lo, el passat mes de febrer es va crear una comissió formada per administracions i experts per evaluar les possibles noves ubicacions que podia tenir el centre.

Amb mesos d’endarreriment, la comissió ha conclòs que les pistes del servei d’esports de la Universitat de Barcelona (UB), a la Diagonal, són la millor ubicació per traslladar el Clínic, en detriment dels altres emplaçaments que s’han analitzat. Les altres opcions valorades han estat l’antiga caserna de Bombers del carrer Provença, al costat de la ubicació actual de l’hospital; el recinte de l’Escola Industrial; l’antiga presó de la Model; el recinte de la Maternitat, on actualment el Clínic presta diversos serveis com el maternoinfantil i el d’oftalmologia; el recinte de Plaça Espanya de Fira de Barcelona, i la Caserna del Bruc de Diagonal. També s’ha contemplat mantenir i desenvolupar l’Hospital Clínic en el seu emplaçament del carrer Villarroel, actuant sobre l’edifici existent per fer-lo més funcional.

Es calcula que l’Hospital Clínic requereix un total de 250.000 metres quadrats per respondre a les necessitats de creixement actuals i futures, i, de totes les opcions que hi havia sobre la taula, només les pistes universitàries tenen la capacitat suficient per fer-ho possible. També és l’únic espai que permetria concentrar l’activitat assistencial, de docència i de recerca en una mateixa àrea, configurant un parc sanitari multidisciplinari, model que actualment es prefereix en el sector mèdic, tant a nivell nacional com internacional.

Els experts agreguen que les pistes de la UB permetrien relligar aquesta zona de Barcelona encara per consolidar amb els municipis veïns de L’Hospitalet de Llobregat i Esplugues de Llobregat, donant una oportunitat a l’oblidat Can Rigal i obrint la porta a crear un nou barri. Així mateix, sota aquest supòsit, s’alliberaria espai a l’Eixample, districte completament consolidat i caracteritzat per una elevada densitat i una manca d’espai verd i d’equipaments públics. Amb la reubicació del Clínic, els edificis sobrants es podrien destinar a aquest ús. La comissió també assenyala que caldrà mantenir un equipament sanitari al voltant de l’actual ubicació de l’hospital per atendre a la població de l’Eixample Esquerra.

Les pistes esportives tenen punts en contra, com la necessitat de fer compensacions a la UB i l’actual insuficiència d’infraestructures d’accés, tant en vehicle privat com en transport públic. Malgrat això, els experts indiquen que l’emplaçament permetria tenir un trànsit continu i ubicar una base estable d’ambulàncies, a banda d’un heliport.

Nova etapa

La comissió creada el febrer està integrada per representants de les administracions afectades, Generalitat, Ajuntament de Barcelona i Diputació de Barcelona. També hi formen part l’arquitecte Ramon Sanabria i el doctor Ramon Canal, que han estat els encarregats d’explicar aquest dijous les conclusions de l’estudi sobre les possibles destinacions del Clínic. Tots dos compten amb una àmplia trajectòria professional. A Sanabria l’avala haver ideat l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa i la Clínica Dexeus, mentre que Canal ha format part de l’Hospital General de Catalunya, l’Hospital Mútua de Terrassa i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i, actualment, treballa al Futbol Club Barcelona, com a director de Ciències de l’Esport i Serveis Mèdics.

Un cop conegudes les conclusions de l’informe, s’ha acordat crear un nou equip de treball transversal abans que acabi l’any per fer un estudi en profunditat sobre l’espai més òptim per a la reubicació. Estarà integrat per representants de l’Hospital Clínic i la UB. El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha estat present en la presentació de l’estudi d’aquest dijous.

Representats dels integrants de la comissió que ha avaluat les possibles noves ubicacions de l’Hospital Clínic, amb el seu director general, el doctor Josep Maria Campistol; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; la regidora de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa; i el president del consell de govern del Clínic, Enric Crous, entre altres. © Francisco Avia (Hospital Clinic)
Compartir
Publicado por
Cristina Martín Valbuena

Artículos recientes

  • Gaudeix de Barcelona

El Beer Festival reunirà més de 400 productors de cerveses artesanes

Es podran degustar begudes locals però també de països com Alemanya o Irlanda, amb una…

10 d'abril de 2025
  • Barcelona Science Week

“Cal apropar les empreses al coneixement i obrir les portes”

Núria Montserrat (Barcelona, 1978) es dedicava a generar microronyons a un laboratori de l'Institut de…

10 d'abril de 2025
  • Good News Barcelona

La fira Seafood generarà un impacte de 156 milions d’euros a Barcelona

L'esdeveniment, que se celebrarà del 6 al 8 de maig en el recinte Gran Via…

10 d'abril de 2025
  • Al carrer

Entre Marie Curie i Albert Einstein

El nomenclàtor de Barcelona ha convertit Nou Barris, concretament la seu del districte, en un…

10 d'abril de 2025
  • Gaudeix de Barcelona

Les fotografies de Cristina García Rodero inauguraran la galeria d’art Seltz

El centre expositiu d'art contemporani, que compta amb 400 metres quadrats per a exposicions, obrirà…

9 d'abril de 2025
  • Lletres

Barcelona celebrarà un Sant Jordi més ample i segur

La superilla literària de Passeig de Gràcia, La Rambla i Gran de Gràcia tornaran a…

9 d'abril de 2025