El congrés internacional organitzat pel Port de Barcelona ha reunit virtualment durant dos dies experts, representants públics, emprenedors i directius per debatre sobre el futur dels ports i el seu camí cap a la digitalització i la sostenibilitat
El Port de Barcelona fa temps que ha situat la innovació com a prioritat en la seva operativa, però ara també l’ha convertit en la protagonista de la nova edició de l’Smart Ports: Piers of the Future, que s’ha celebrat telemàticament des de Barcelona els dies 17 i 18 de novembre, i ha comptat amb la col·laboració d’altres ports innovadors com els d’Anvers, Busan, Hamburg, Los Ángeles, Montreal i Rotterdam. “La innovació s’ha convertit en una prioritat per avançar i aconseguir el nostre principal repte: generar riquesa per a la comunitat”, ha explicat la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, en la inauguració de l’esdeveniment, dedicat a mostrar els avenços en digitalització i sostenibilitat dels ports.
“La innovació i la transformació digital estan creant un nou paradigma en tots els sectors econòmics i els ports no són una excepció. Al Port de Barcelona, estem convençuts que hem d’abraçar la innovació i les noves tecnologies per ser més eficients, més sostenibles i més competitius”, ha defensat Conesa. Aquesta ha estat la idea principal que ha centrat la segona edició de l’Smart Ports: Piers of the Future, que s’ha desenvolupat en el marc de l’Smart City Expo World Congress, que també s’ha fet de manera virtual per la pandèmia.
El congrés internacional ha reunit durant dues jornades gairebé 6.000 usuaris únics i unes 700 persones han estat connectades al mateix temps, procedents dels cinc continents. El congrés ha servit per presentar 12 project spotlights i s’han celebrat set panel sessions. L’Smart Ports ha desenvolupat per a aquesta edició la seva pròpia plataforma 100% online en la qual s’ha pogut seguir l’esdeveniment en streaming. La plataforma estarà activa tot l’any i es podrà tornar a veure tot el contingut generat durant aquests dies i se’n pujarà més.
Com ha exposat Conesa, el congrés impulsat pel Port de Barcelona significa “un punt de trobada únic” per a tot l’ecosistema de ciutats intel·ligents, amb la participació de directius, representants públics, emprenedors, experts i acadèmics i un gran nivell de les ponències, a les quals han assistit els principals consellers delegats dels ports més rellevants. “Aprenen els uns dels altres, teixen experiències, parlen de les millors pràctiques i obren nous camins de col·laboració internacional”, ha remarcat.
A més, suposa una “gran oportunitat” per compartir experiència, coneixement i projectes innovadors sobre temes com la digitalització, la ciberseguretat o la tecnologia. “Smart Ports: Piers of the Future vol crear un futur millor per a les ciutats i els seus ciutadans de tot el món a través de promocionar la innovació social, establir aliances i identificant oportunitats de negoci”, ha agregat Conesa.
Amb el lema Thinking Ahead, Globally, l’agenda de la segona edició de Smart Ports s’ha centrat en la recerca de solucions sostenibles per aportar prosperitat a la comunitat i ha inclòs temes com digital playbook, tecnologies innovadores, ciberseguretat, transició energètica, smart piers cities i blockchain, entre d’altres. També s’han presentat projectes com Artificial Vision (Port de Barcelona), Digital Playbook: Leveraging digital solutions in crisis management (Autoritat Portuària d’Hamburg) i Rethinking Port Space: The Port of Montreal’s Digital Twin (Port de Montreal).
La visió de Barcelona, Los Ángeles i Hamburg
La sessió inaugural d’aquest congrés internacional ha comptat amb la participació del subdirector general d’Estratègia i Comercial del Port de Barcelona i president de la International Association of Ports and Harbors (IAPH), Santiago Garcia-Milà; el conseller delegat del Port d’Hamburg, Jens Meier, i el director executiu del Port de Los Ángeles, Gene Seroka.
Garcia-Milà ha valorat la relació entre les ciutats i els ports: “No es pot entendre el desenvolupament d’una ciutat o la seva història sense conèixer la història del seu port”. En aquest sentit, ha remarcat que aquestes infraestructures creen valor afegit i riquesa per a les ciutats i ho fan d’una manera sostenible, des del punt de vista econòmic, social i mediambiental. Sobre com un port pot contribuir a millorar la qualitat ambiental de les ciutats, Garcia-Milà ha indicat que hi ha diverses polítiques en les quals estan treballant de la mà de les autoritats municipals per aconseguir-ho: “Hi ha moltes coses que podem fer junts”.
“No es pot entendre el desenvolupament d’una ciutat o la seva història sense conèixer la història del seu port”, sosté Garcia-Milà
Per la seva banda, Meier ha recalcat que un port intel·ligent implica eficiència per aconseguir un “futur sostenible definit per les noves tecnologies i l’optimització dels processos i la infraestructura existent”, mentre que Seroka ha posat d’exemple com han utilitzat la innovació per a donar resposta a la pandèmia, creant un sistema, el Logistics Victory LA, que els ha permès distribuir equips de protecció individual (EPI) als metges. Per això, Seroka ha assegurat que la digitalització serà una de les àrees que definirà el futur de la infraestructura, a més de garantir la seguretat dels seus treballadors en aquest nou context.
La relació entre smart ports i smarts cities
Com a soci de Smart City Live 2020, Smart Ports ha col·laborat amb el congrés organitzat per Fira de Barcelona amb un panell en el qual s’ha debatut sobre les relacions entre smart ports i smart cities. En aquest debat, han participat el cap d’Estratègia del Port de Barcelona, Jordi Torrent, i el deputy director de Goods Movement and Sustainable Freight de l’Oficina del Governador de Califòrnia, Frank Ramirez; a més de Meier (Hamburg) i Seroka (Los Ángeles) de nou.
Torrent ha advocat per avançar cap als ports intel·ligents per servir a les ciutats intel·ligents i, en aquest sentit, ha emfatitzat la importància de potenciar el sector logístic a Barcelona. Pel cap d’Estratègia del Port de Barcelona, la capital catalana té un potent ecosistema d’empreses emergents de diferents sectors, però no del logístic. “El Port de Barcelona té un important paper a jugar aquí”, ha exposat. Així mateix, en el camí cap a les ciutats intel·ligents, ha assenyalat que cal diversificar i diferenciar l’activitat de la infraestructura, com ha assegurat que porta fent des de fa anys i “s’anirà encara més lluny”, per continuar generant riquesa i ser més resilients davant les disrupcions.
El cap d’Estratègia del Port de Barcelona, Jordi Torrent, advoca per avançar cap als ports intel·ligents per servir a les ciutats intel·ligents
Sobre aquesta qüestió, Meier ha defensat que per garantir l’èxit dels ports en un futur cal continuar en la col·laboració amb les autoritats locals i reduir les emissions contaminants a través de l’ús de la tecnologia i la digitalització, que també ha de servir per formar als seus treballadors. “La tecnologia ens està ajudant”, ha exposat, i ha sostingut que cal convèncer a tothom dels beneficis que pot suposar, tant a la logística del port com en altres processos.
Seroka també ha coincidit en la necessitat d’avançar cap als ports sense emissions, mentre que Ramírez ha agregat la importància d’intercanviar coneixement entre els diferents agents que conflueixen als ports, tant per oferir un servei més sostenible com més ràpid i millor.
L'exposició 'De Montmartre a Montparnasse. Artistes catalans a París, 1889-1914' vol posar cara a tots…
La filial de SD Worx de registre i gestió d'horaris obrirà aquest ‘hub’ després d'haver…
Un espectacle de dansa urbana i tecnologia de nou a Passeig de Gràcia marcarà l'inici…
L'univers del reboster es barrejarà amb l'essència nadalenca del 28 de novembre al 5 de…
El carrer Serrano i la Gran Via de Madrid ocupen la segona i tercera posició
La infraestructura científica es reforça de cara a la seva ampliació com també ho fa…